сряда, 10 декември 2014 г.

Бабините меденки

В блога си имам няколко рецепти за меденки - едни, които са с много подправки, другите са по-твърди и хрупкави, както и меденки за Коледна къщичка. Каквото и да си говорим и пишем, обаче, меденките на маминка/баба, са най-вкусни от всички. Задължително условие е да са слепени с мармалад, по възможност от сливи, в краен случай от шипки или праскови. Другото задължително условие е да забравите, че сте ги направили и да не припарвате до тях една седмица. Повярвайте ми, след този период не се ядат, а се топят. Мармаладът попива и стават невероятно крехки, меки и сладки! Моите малко ги префърцуних с тези снежинки отгоре, но схванахте идеята.



Бабините меденки
Рецепта от тефтера на маминка

Необходими продукти:
140 г свинска мас*
180 г захар
2 яйца
1 ч. л. канела
1 препълнена с. л. мед
1 ч. л. сода за хляб
щипка сол
350 г брашно + допълнително за доомесване
мармалад за слепване

* Може да се замени със същото количество краве масло.


Разбийте с миксер свинската мас и захарта, докато сместа стане снежнобяла и пухкава. Прибавете яйцата и меда и разбийте до хомогенност. В купа смесете брашното, канелата, содата и солта. Разбъркайте ги добре и ги прибавете към течната смес. Омесете тесто и ако е необходимо, добавете още брашно, така че тестото да не лепне много. Оставете го да почине за 30 минути. Разточете го върху набрашнена повърхност с дебелина 5мм. С чаша (така е в тефтера) или друг подходящ резец, изрежете сладки и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене. Изпечете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 8-10 минути или докато покафенеят леко по краищата. Охладете ги напълно и чак тогава ги слепете с мармалад. Подредете ги в кутия с капак и не ги консумирайте поне 5 дни, за да омекнат добре.

14 коментара:

  1. Със сигурност ще ги опитам, Зори. Купила съм си мас и тъкмо се оглеждах за нещо ново. Харесвам сладки с мас, ще опитам бабините меденки. Снимките са фантастични!

    ОтговорИзтриване
  2. Щом са бабините, значи са страхотни :) Моите спомени от бабините сладкиши, са че бяха най-хубавите! И аз ще ги направя, въпреки че още една стара рецепта, дреме в тефтера и си чака реда, но така или иначе се харчат бързо, ще направя и тези разкошотии!
    Прекрасни са, Зорничка!

    ОтговорИзтриване
  3. Много са ти хубави префърцунените бабини меденки :) И аз съм от любителите на курабийки и сладички с мас, та и аз ще опитам. Досега не бях срещала рецепта за меденки с мас в тестото.

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, ама и аз ще се разтопя като меденка... Прекрасни си ги направила, Зори, чудни!
    Сладка вечер. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Е след такова представяне как да не ги опита човек! Влизат в графата за пробване. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, Зори! Голяма изкусителка си! И свинско, и меденки! Идвам ти на гости, съвсем сериозно. Гладна няма да остана с теб.
    Чудесни, топли и нежни снимки.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Ама как хубаво са кацнали снежинките на тези медени сърчица само :) Прекрасни са! Празнични!
    Весели предпразнични дни Зори и блестящи празници!

    ОтговорИзтриване
  8. Прелестни са, Зори! Сигурна съм, че са и ужасно вкусни!

    ОтговорИзтриване
  9. Ох, влюбих се! Имам всичко, освен мас, но пък знам къде продават :) Само да ми попадне и се захващам. За Коледа ще са идеални :) Благодаря за страхотната рецепта и удоволствието да позяпам снимките :)

    ОтговорИзтриване
  10. Разкошни са! И най-важното - бабини са! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Честита Коледа, мила Зори!

    Много обич, уют, късмет, усмивки и красота в дома ти! Бъдете здрави!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Зори, вярваш ли, че досега пекох меденките ти... В най-голямата жега. :) Ама така да ми се бяха прияли! Вече поне 5-6 съм изяла, страшно са вкусни. ;)
    Благодаря за рецептата, да нацелуваш баба!

    ОтговорИзтриване
  13. Бихте ли ми пбърнали грамажа в чаени чаши примерно? Благодаря

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесна рецепта. Горещо препоръчвам. Замених захарта с мед, а маста е купена от Лидл. Тестото е меко. Оформих топчета, като във всяко сложих стафидка. Не са твърде сладки. За сладост може да ги слепите с каквото искате - сладко или течен шоколад. Весели празници на всички!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!