четвъртък, 19 декември 2013 г.

Коледни сладки

Времето, в което трябваше да се изпекат коледните сладки отдавна мина, но мен коледното настроение винаги ме обзема по-късно. Важното е, че не започнах печенето на Бъдни вечер. Споделям ви три рецепти за коледни сладки, които са много ароматни, атрактивни и типични за празника.


Портокалово-шоколадови бисквити
Авторска рецепта, с използвана основна рецепта за маслени бисквити

Необходими продукти:
125 г краве масло
200 г ванилова захар*
1 малко яйце
щипка сол
За портокаловото тесто:
кората на един портокал
100 г брашно
За шоколадовото тесто:
3 с. л. какао
100 г брашно

Разбийте кравето масло и захарта с миксер до пухкав крем. Прибавете яйцето и солта и разбийте, докато се усвои напълно. Разделете сместа на две равни части в две различни купички. Прибавете към едната настърганата кора от един портокал и брашното, а към другата какаото и брашното. Омесете тестата, увийте ги във фолио за свежо съхранение и ги приберете за 30 минути в хладилника.


Върху набрашнена повърхност, разточете шоколадовото тесто с дебелина 4мм. Изрежете звездички с голяма формичка. Поставете я в тава, застлана с хартия за печене. Точно в средата на шоколадовата бисквитка, изрежете една малка шоколадова звездичка. Отстранете я внимателно. Разточете и портокаловото тесто и изрежете звездички с малката формичка. Поставете малката звездичка в шоколадовата рамка, свийте малко краищата навътре и продължете така с всички бисквити. Печете във фурна, предварително загрята на 180 градуса за около 8 минути или докато портокаловото тесто леко порозовее. Прехвърлете ги върху метална решетка до пълното им охлаждане. "Снежинките" изрежете от бял фондан. Залепете ги със захарен сироп.

*Аз имам един буркан с остатъци от ванилови шушулки, който пълня със захар, за да я ароматизирам. Ако нямате такава захар, просто сложете малко ванилия или екстракт. 


Имайте предвид, че тези бисквити са твърди и хрупкави. Можете да ги съхранявате няколко седмици в плътно затворена кутия и с времето ще започнат да омекват. Подходящи за чай или кафе. Ако искате да омекнат по-бързо, слепете ги с някакъв крем.


Коледни меденки
Адаптирано от Taste.com

125 г масло
100 г тъмна кафява захар
125 мл мед
1 яйце
1 ч. л. коледна подправка - смес от кардамон, карамфил, джинджифил и канела
1 ч. л. бакпулвер
щипка сол
375 г брашно
За декорацията:
бял фондан
сладкарски гел бои
кокосови стърготини
захарен сироп
натурално нишесте

Разбийте маслото със захарта до пухкава смес. Прибавете яйцето и разбийте отново. Добавете меда и подправките, разбийте и накрая прибавете брашното. Омесете твърдо тесто и го завийте със свежо фолио. Оставете го в хладилника да почине за 30 минути.
Разточете тестото върху набрашнена повърхност с дебелина 5 мм или по-малко, ако желаете сладките да са по-хрупкави. Изрежете сладки с метален резец и ги прехвърлете върху тава, застлана с хартия за печене. Изпечете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 7-8 минути или докато краищата им започнат да покафеняват. Прехвърлете ги върху метална решетка до пълното им охлаждане.


Разточете фондана върху гладка повърхност, посипана с натурално нишесте. С помощта на чета, намажете фондана от едната страна и го залепете за сладката. Изрисувайте сладките със снежни мотиви, изрежете звездички, снежни човеци, коледни играчки. Залепете ги внимателно и ги оставете да изсъхнат.
Опаковайте ги в целофанови пликчета и ги вържете с цветни панделки.


Кокосови линцери
Авторска рецепта

Необходими продукти:
110 г краве масло
50 г кокосово масло
100 г захар
1 яйце
40 г кокосови стърготини
щипка сол
щипка канела
ванилия
190 г брашно
Допълнително:
ягодово сладко
пудра захар за поръсване


Разбийте кравето и кокосовото масло със захарта до пухкав крем. Прибавете яйцето и разбивайте, докато се усвои напълно. Прибавете кокосовите стърготини, солта канелата и ванилията. Разбъркайте добре и накрая добавете брашното. Омесете твърдо тесто и го завийте със свежо фолио. Оставете го в хладилника за 30 минути.
Разточете тестото върху набрашнен плот. Изрежете сладки с формички за линцери.* Половината от тях трябва да са с дупка по средата. Прехвърлете сладките върху хартия за печене и ги печете около 8 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Слепете сладките след като се охладят. Намажете сладка без дупка и я слепете със сладка с дупка. Оставете ги за няколко дни в плътно затворена кутия, за да омекнат. Преди поднасяне, поръсете линцерите с пудра захар.


* Ако нямате такива формички, можете да изрежете кръгчета с някаква друга форма по средата.

Ако желаете да разнообразите вида им, можете да ги изрежете в други форми и да потопите част от тях в шоколад (в случая жълт) и да ги поръсите с цветни пръчици. Идеята видях при Луис.

17 коментара:

  1. Ех, че коледно и красиво е при теб, Зори!! По звездичките ти вече хълцах преди няколко дни, та си наясно колко ми харесаха. Сега мога да кажа същото и за другите 2 вида сладки!!! Чудни са!! Сякаш гледам витрина на сладкарница, така перфектно си ги изпипала! Весели празници, мила! Не спирай да твориш и пърпориш вдъхновена! :) Прегръдка от мен :*

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, чудесно е всичко! Определено коледната магия те е завладяла. А за сладките - защо пък да е минало времето... Аз не съм привърженик на правенето на сладки цял месец и затварянето им в десетки кутии. Надявам се просто да ми остане време за нещо сладичко, с което да зарадвам близките по Коледа.
    Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни сладки, Зори! Особено ме впечатлиха първите и, заради вкусните съставки, съм изкушена да ги опитам. Много ме радва твоята креативност и интересни идеи. Весели коледни празници! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Приказно, вълшебна коледна фиеста, Зори - прекрасни сладки... всичкииите!
    Благодаря за удоволствието, красотата и настроението, с които ме зареди.
    Сърдечни поздрави, споделени, усмихнати и щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Много са красиви, Зори, а тези с картинките, всяка една декорирана ръчно, приказка! Поздрави, Зори и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  6. Зори,много ме впечатли с цялата колекция от страхотно ефектни,ароматни и много вкусни сладки!Линцери много обичам и бих напълнила шепичка с тях,а звездичките са невероятно красиви!Щастливи зимни празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесни рецепти! Преди малко забърках портокалово - шоколадовите бисквитки и утре ще ги пека. Искам да направя и линцерите, но били ми казала от къде взе кокосовото масло. А дали това което се продава по аптеките на размер ще свърши същата работа? В краен случай ще го заменя с масло или мас и ще разчитам само на стърготинките. Благодаря ти за споделени рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! И аз благодаря за хубавите думи и доверието :)
      Кокосовото масло имам от магазин за био храни. Позволявам си да копирам информация от блога на Йоана, там тя е написала доста места, откъдето може да се купи - био магазин Зоя, Диетичен магазин, Хит, ИнкеТинке, My Organic Market, Балев Био Маркет, Магазин за подправки Бахарат, Магазин – дрогерия, Биомаг, Зелена земя.
      http://www.kulinarno-joana.com/places-and-goods/

      Изтриване
  8. Много красиво, много Коледно! Толкова са хубави, че изглеждат като иазмислени, изкуствени, не мога да повярвам, че са с ръце правени и са за ядене! Прекрасна си , Зори! Много, много щастлива Коледа ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. Ах, каква прекраснотия си направила! Толкова различни и изглеждат невероятно! За вкуса съм сигурна просто. Браво! :)
    Прегръщам те и ти пожелавам здраве, щастие и прекрасна Коледа! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Зори, толкова красиви, че направо ми иде да хукна да намеря снега, да се овъргалям едно хуабво и да се прибера за Коледа, където те ме очакват! Страхотни сладки си направила! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  11. Зори, страхотни сладки си направила и много красиви снимки!
    Любими са ми двуцветните звездички!
    Желая ти много весели и уютни празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Красиви, елегантни и празнични сладки! Зори, знаеш как да радваш читателите си! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  13. Весела Коледа, мила Зори! Бъди здрава, усмихната, лъчезарна :) Вкусни и красиви празници! :)
    PS Шоколадово-портокаловите звездички са ми фаворит сред тазгодишните коледни предожения! Е, не смогнах да ги направя за празника, но мисля да ги опитам скоро без повод :)

    ОтговорИзтриване
  14. Мисля в скоро време да ги пробвам!!!! Чудесни снимки!!!!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!