Бъдни вечер е един от любимите ми празници. Харесва ми, защото е идеен, има много ястия, което означава, че се готви много, а както знаете, аз обичам да го правя. За Бъдни вечер винаги приготвяме постната питка с мая. Не обичам да правя компромис с вкуса, особено за празник, затова избягвам содени теста. Питката е пухкава и с конци. Дори на следващия ден, вкусът й е прекрасен.
Постна питка
Авторска рецепта
Необходими продукти:
Закваска:
20 г прясна мая
1 ч. л. захар
150 мл топла вода
3-4 с. л. брашно
За тестото:
цялата закваска
150 мл топла вода
1 ч. л. сол
3 с. л. зехтин
400 г брашно и допълнително за доомесване
За декорация:
няколко листа пресен магданоз
топче тесто, приготвено само от брашно и вода
брашно за поръсване
В купа разтворете маята във водата, заедно със захарта. Прибавете малко брашно, разбъркайте добре, покрийте с чиста кърпа и оставете закваската да втаса за 20 минути.
Прибавете, солта, останалото количество вода и зехтина. Разбъркайте и започнете постепенно да прибавяте брашното, докато се образува тесто. Прехвърлете го на плота и го месете около 7-8 минути, докато олекне в ръцете ви. Сложете го в купа, намажете го със зехтин и го покрийте с кърпа. Оставете го да втаса за около час или докато удвои обема си.
Застелете кръгла 22-сантиметрова тавичка с хартия за печене, намазнете дъното и стените й. Разделете тестото на 7 еднакви по размер топки. Оформете ги добре и ги разпределете в тавата на разстояние една от друга. Покрийте питката с кърпа и я оставете да втаса за около 50 минути. Загрейте фурната на 200 градуса. Намокрете листенцата магданоз с вода и ги залепете върху втасалата питка. За средната украса, направете тесто с брашно и малко вода. Разточете го върху някакъв релеф или каренце. Изрежете го с подходяща формичка за сладки и го залепете с вода в центъра на питката. Поръсете я с брашно и я поставете в загрятата фурна. Намалете фурната на 180 градуса и печете за около 50-50 минути или до порозовяване. Проверете я с чиста дървена клечка - трябва да излезе суха.
Не знам дали е постна, ако е с мая, ти ще кажеш, Зори. :) Но пък друго знам - прекрасна е, толкова красиво си я оформила!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, Зори! :)
Зори, много е красива питката с листенцата магданоз! :)
ОтговорИзтриванеМаята е постна, защото е от дрожди, т.е. гъби! Този теологичен спор съм го водила вече! Точно такава питка ми трябваше, браво, Зори!
ОтговорИзтриванеТермофилните дрожди са се отглеждали първоначално върху човешки кости,после върху животински, от което произлиза,че маята не е постна. Но питката е много хубава!
ИзтриванеНаслада за окото са твоите снимки както винаги :) А за вкусът съм убедена. Усмихната вечер от мен :)
ОтговорИзтриванеЗори, питката ти е разкошна и много свежа с тези листенца от магданоз!
ОтговорИзтриванеС удоволствие бих се възползвала от идеята ти :)
Поздрави!
Постна е, изглежда перфектна, поздравления!
ОтговорИзтриванеМного красива питка, Зори! Хареса ми идеята за декорация и ще я приложа в някое следващо месене. Поздрави и хубав ден на теб!
ОтговорИзтриванеМного красива питка. Носи духът на Коледа и за посна питка изглежда просто перфектна.
ОтговорИзтриванеЕееее не! Страшен перфекционизъм!
ОтговорИзтриванеМного красива питка, Зори!! :)
ОтговорИзтриванеМного е красива,Зори!Особено с тази дантелка съвсем е празнична!
ОтговорИзтриванеАз също избягвам содените питки,защото се пекат прекалено бавно за моя темперамент :) .
Прегръдка!
Аз знам, че щом има мая не е постна, но по-важно е ти как я приемаш и още повече, да ви е вкусно и да носи празнично настроение и топлина! Прекрасна изглежда , Зори, справила си се отлично, мила!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Много красива и ефектно оформена, питка, Зори!
ОтговорИзтриванепрекрасно изглежда и наистина рецептата е постна...
Поздравления и пожелания за вдъхновени, споделени и щастливи празници!
Е, ама тази корица / шапка/ ми пълни душата, Зори! А за питката, думи нямам! Толкова красива, толкова интересно декорирана с листенца. Аз за пръв път виждам такава декорация и много ми харесва! Относно това, че питката е с мая, а не със сода, мога само да ти кажа, че и аз често правя така, понеже питките с мая са ни любими. Сега за Никулден правих питка със сода, вкусна беше, много даже, но като постои и вече не е като тази с маята. А и както виждам от коментарите маята е постна, така, че всичко е ок с твоята прелестна питка! Прегръдки, Зори и благодаря за прекрасната идея!
ОтговорИзтриванеВсяка година се чудя не е ли време да почна да слагам мая в питката. С това тук ти ме убеди в правотата на решението! Поздрав, Зори!!
ОтговорИзтриване