Не сте се объркали, в моя блог сте. Най-после реших и една солена рецепта да публикувам. Не си мислете, че се увличам само по сладкарството, даже напротив. Просто ми е някак много трудно да направя фотосесия на основно ястие, защото винаги държа да го поднеса докато е горещо, а ако реша и да снимам, изстива.
Крехко свинско печено
Авторска рецепта
Необходими продукти:
за 4 порции:
1,200кг парче свинска плешка
малка клонка розмарин
за маринатата:
1 ч. ч. червено вино
6-7 с. л. соев сос
2 смачкани скилидки чесън
1 препълнена с. л. мед
олио (или зехтин)
сол
пипер
за грейви соса:
отделилия се сок от печенето
1 с. л. брашно
вода
Поставете месото в голяма купа. В друга купа смесете продуктите за маринатата и залейте свинското. Оставете го да се маринова за една нощ. На следващия ден поставете свинското в глинен гювеч, клонката розмарин и около 1/2 ч.ч. от маринатата. Похлупете с капака и сложете във фурната и я включете на 200 градуса и печете около два часа, като след час и половина печене, започнете да проверявате месото. То трябва да е с карамелизирана коричка и при опит да отстраните част от него с вилица, да се разпада.
Изсипете отделилия се сос от гювеча в тиган. Поставете на тих огън и сложете брашното. Бъркайте усилено, докато сместа стане гладка. Добавете вода и оставете на котлона, докато се редуцира и се получи сос с консистенцията на боза. Този на снимката е стоял малко повече на котлона, затова и не прилича на сос, а по-скоро на паста, а този ефект не е желателен.
Какво да кажа освен, че свинското ти изглежда феноменално, как би стояло на Новогодишната трапеза?!
ОтговорИзтриванеСъс сигурност грейви сосчето, допринася за сочността и прави вкуса още по-прелестен! Прекрасно сготвено и поднесено!
Лелеее, какво е това чудо, Зори? Невероятно е! Идвам ти на гости, сериозно!
ОтговорИзтриванеПрекрасна нощ!
Зори, то тази публикация е за 10 поне на солени неща, така че... ;) Прекрасно свинско!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки за малкия бонбон и теб! :)
Ама пък снимките са веднъж! Трябва по-често да ни приготвяш основни, макар после да ги хапвате студени! Фантастично е!
ОтговорИзтриванеЗаслужава си да изстине за да снимаш този разкош, Зори. Просто задължително трябва да ни го покажеш и на нас. Прекрасно печено, прекрасно!
ОтговорИзтриванеЕ ... истината е че това крехко свинско печено много добре ти е позирало миличка :) Разкош направо!
ОтговорИзтриванеКакви цветове! Какъв загар! Поздравления!
Би срояло прекрасно на една празнична трапеза!
Прекрасно е, Зори.
ОтговорИзтриванеИ снимките са много
изкушаващи!
Като любител на свинското се нареждам за порцийка :)
ОтговорИзтриванеЧудно изглежда!
Чудесно мариновано, изпечено и поднесено!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Поздравления за прекрасната рецепта! Използвах я за основното ястие в моето Меню за Коледа. Приготвено по този начин свинското печено се получи точно както го обичаме вкъщи - крехко, сочно, с приятна коричка ...
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зори :) Весели празници!