сряда, 10 декември 2014 г.

Крехко свинско печено

Не сте се объркали, в моя блог сте. Най-после реших и една солена рецепта да публикувам. Не си мислете, че се увличам само по сладкарството, даже напротив. Просто ми е някак много трудно да направя фотосесия на основно ястие, защото винаги държа да го поднеса докато е горещо, а ако реша и да снимам, изстива.


Крехко свинско печено
Авторска рецепта

Необходими продукти:
за 4 порции:
1,200кг парче свинска плешка
малка клонка розмарин

за маринатата:
1 ч. ч. червено вино
6-7 с. л. соев сос
2 смачкани скилидки чесън
1 препълнена с. л. мед
олио (или зехтин)
сол
пипер

за грейви соса:
отделилия се сок от печенето
1 с. л. брашно
вода

Поставете месото в голяма купа. В друга купа смесете продуктите за маринатата и залейте свинското. Оставете го да се маринова за една нощ. На следващия ден поставете свинското в глинен гювеч, клонката розмарин и около 1/2 ч.ч. от маринатата. Похлупете с капака и сложете във фурната и я включете на 200 градуса и печете около два часа, като след час и половина печене, започнете да проверявате месото. То трябва да е с карамелизирана коричка и при опит да отстраните част от него с вилица, да се разпада.


Изсипете отделилия се сос от гювеча в тиган. Поставете на тих огън и сложете брашното. Бъркайте усилено, докато сместа стане гладка. Добавете вода и оставете на котлона, докато се редуцира и се получи сос с консистенцията на боза. Този на снимката е стоял малко повече на котлона, затова и не прилича на сос, а по-скоро на паста, а този ефект не е желателен.

10 коментара:

  1. Какво да кажа освен, че свинското ти изглежда феноменално, как би стояло на Новогодишната трапеза?!
    Със сигурност грейви сосчето, допринася за сочността и прави вкуса още по-прелестен! Прекрасно сготвено и поднесено!

    ОтговорИзтриване
  2. Лелеее, какво е това чудо, Зори? Невероятно е! Идвам ти на гости, сериозно!
    Прекрасна нощ!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, то тази публикация е за 10 поне на солени неща, така че... ;) Прекрасно свинско!
    Поздрави и прегръдки за малкия бонбон и теб! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ама пък снимките са веднъж! Трябва по-често да ни приготвяш основни, макар после да ги хапвате студени! Фантастично е!

    ОтговорИзтриване
  5. Заслужава си да изстине за да снимаш този разкош, Зори. Просто задължително трябва да ни го покажеш и на нас. Прекрасно печено, прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  6. Е ... истината е че това крехко свинско печено много добре ти е позирало миличка :) Разкош направо!
    Какви цветове! Какъв загар! Поздравления!
    Би срояло прекрасно на една празнична трапеза!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасно е, Зори.
    И снимките са много
    изкушаващи!

    ОтговорИзтриване
  8. Като любител на свинското се нареждам за порцийка :)
    Чудно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесно мариновано, изпечено и поднесено!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Поздравления за прекрасната рецепта! Използвах я за основното ястие в моето Меню за Коледа. Приготвено по този начин свинското печено се получи точно както го обичаме вкъщи - крехко, сочно, с приятна коричка ...
    Благодаря, Зори :) Весели празници!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!