четвъртък, 1 май 2014 г.

Козунак с крем сирене

Както споделих и в страницата си във Фейсбук, тази година козунаците не ми стигнаха. Приготвих много и различни видове - с шоколад и захаросани портокалови корички, с ядки, с кокос, с прясно мляко, с шоколад и череши, но фаворити са ми Козунак със заквасена сметана на Ева Тонева и от вчера и Козунак с крем сирене Филаделфия на Кулинарен еликсир. Тестото е много приятно за работа, а след като се изпече - богато, сочно и вкусно! Не топля кухнята и продуктите предварително, позволявам да се отваря вратата, не стоя над козунака да му бая и в крайна сметка винаги се получава. Получава се, защото рецептата ти, Роси, е страхотна и защото си го замесвам с много любов и настроение!


Козунак с крем сирене
адаптирано от Кулинарен еликсир

Необходими продукти:
за 3 средни по размер козунака

За закваската:
20 г прясна мая
1 ч. л. захар
100 мл прясно мляко
3 с. л. брашно

За тестото:
4 малки яйца
180 г захар
175 г крем сирене*
настъргана кора от един лимон
щипка сол
700 г пресято брашно*

За второто месене:
30 г краве масло
30 г свинска мас
30 мл олио

Допълнително:
1 разбито яйце за намазване
шипков мармалад
захар за поръсване

* Използвайте крем сирене от типа на Филаделфия.
* Количеството на брашното може да варира в зависимост от вида му, а и от другите продукти.


Приготвяне на закваската: В купа разтрошете маята, прибавете захарта и прясното мляко и разбъркайте с бъркалка. Прибавете брашното и разбъркайте до хомогенност. Покрийте купата с чиста кърпа и я оставете за 20 минути на топло, докато утрои обема си.

Приготвяне на тестото: В купа смесете яйцата със захарта и ги разбийте до леко побеляване. Прибавете крем сиренето и разбийте отново до гладкост. Добавете лимоновата кора, солта и цялата закваска, разбъркайте и започнете постепенно да прибавяте брашното, разбърквайки след всеки 3-4 лъжици. Когато започне да се образува тесто, прехвърлете го на набрашнен плот и месете за около 15 минути, прибавяйки брашното постепенно. Месете, докато тестото олекне в ръцете ви и стане меко, колкото възглавничката на ухото. Намаслете го добре, поставете го в голяма купа и я покрийте с чиста кърпа. Оставете го да втаса, докато удвои обема си.*


Второ месене: В купичка разтопете кравето масло, свинската мас и олиото. Обърнете втасалото тесто върху плота  и започнете да месите, прибавяйки лъжица по лъжица от маслената смес, като месите до усвояването на всяка лъжица и добавяте, когато започва да ви лепне. Така прибавете цялата смес и отново оставете тестото на топло, за да удвои обема си.*


Оформление на козунака от снимката: Подгответе тортена форма със свалящ се ринг, застлана с хартия за печене. Отрежете 1/3 от втасалото тесто и го разделете на четири топки, едната от които трябва да е малко по-голяма, а другите три - с еднаква големина. Разточете едната топка на кръг с дебелина 3-4мм и го прехвърлете върху хартията за печене. Намажете тънък слой от предварително разбъркания мармалад. Повторете процедурата с всички топки, като най-голямата оставете за най-отгоре и не я мажете с мармалад. В средата поставете някакъв кръгъл предмет за ориентир - капачка от сладко, формичка за сладки, пластмасова чаша. С помощта на остър нож, внимателно направете 6 разреза, така че тестото да се раздели на 6 сектора. Нарежете всеки сектор на още три и внимателно ги сплетете на плитка, подвивайки леко в края, за да се заоблят. Заедно с хартията печене, прехвърлете върху металната основа и сложете свалящия се ринг. Покрийте козунака с фолио за свежо съхранение и го оставете да втаса, докато удвои обема си. Намажете го с яйце и поръсете със захар. Включете фурната на 150 градуса и сложете козунака да се пече, преди да е загряла напълно.* Първите 20 минути печете така, а след това увеличете фурната до 170 градуса. При нужда, покрийте козунака с алуминиево фолио, за да не прегори. Оставете козунака да се охлади за около 5 минути във фурната. Прехвърлете го върху метална решетка до пълното му охлаждане. Съхранявайте го увит в свежо фолио.

* За по-бързо втасване, поставете тестото в загрята на 50 градуса и изключена фурна.
* Второто втасване ще е по-бързо.
* Това го правя, за да не шокирам козунака с високата температура и да не се разпука. С други козунаци не съм го правила.

11 коментара:

  1. Зори, чудесно изглежда, с удоволствие бих си отчупила, ако позволиш. :)
    Готви с все такова настроение. Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. Това е то, не стигат, мога целогодишно да ги хапвам, търкулни ми едно такова козуначе! Разкошно е! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Много е красив, Зори, перфектно оформен! Поздрави и прекрасен месец Май!

    ОтговорИзтриване
  4. На това му казвам аз, чуден сладкиш!
    А как е оформен само, красота!
    А колко ли е вкусен само, не ми се мисли, защото искам да опитам!
    Прекрасно печиво, предполагам с много плътен и богат вкус, браво :)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесен козунак, Зори! Много хубаво си го оформила, за вкуса му - не се и съмнявам, че е пухкав и топящ се в устата!
    Поздрави и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно оформление на козунака, Зори, а за вкуса съмнения нямам!

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, страхотен козунак и много красив, а за вкуса не съмнявам. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Dit gebak is bijna te mooi om op te eten.
    groetjes,
    Ymme

    ОтговорИзтриване
  9. Чуден козунак, Зори! И аз се каня на тази рецепта на Роси от миналата година, но нещо не успях да я пробвам :) засега...
    Хубав неделен ден ти желая и прекрасна нова седмица от утре!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Уаааау,ама голяма красота си сплела,мила,невероятен е!
    Дано не го забравя до следващата година да сплета и аз един такъв красавец,страшно ми хареса!
    А какъв тен има самоооо,очите ми останаха в козунака ти,Зори!Поздравления за майсторството!
    Прегръдка и хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!