сряда, 16 април 2014 г.

Козунак с череши и шоколадова глазура

Великденските празници винаги са ми били много любими! Още от март месец започвам с козунаците, с обмислянето на идеи и рецепти за празника. В блога съм събрала много рецепти за Великден, но нямам нито една за козунак. Причината е, че ми е много трудно да опазя един козунак за фотосесия и то не само от заобикалящите ме, но и от себе си. Този път, обаче, се постарах да не го опитвам, защото след като видях прекрасната кошничка с подаръци от Lidl Bulgaria, бях убедена, че с част от продуктите ще приготвя вкусен козунак и ще ви го покажа.


Преди няколко дни си бях поръчала нещо от един сайт. На сутринта, получих SMS от фирмата: „Пратката Ви няма да пристигне днес, поради объркани поръчки, извинявайте за неудобството.“ След 10 минути ми звънна телефонът и беше куриер. Разговорът:

„Имате пратка, ще слезете ли или аз да се кача?“
„Ааа, не, не. Нямам пратка, тя ще дойде утре.“
„Е, имате пратка, хайде, ще се кача.“
„Ама, господине, нямам пратка, разбирате ли! Току що ми се обадиха и ми казаха, че няма да я получа днес. Хайде, кажете от кого е?“
„От Мария Иванова*.“
„Ето казах Ви! Аз точно от нея* чаках пратка, ама тя ми каза, че ще я прати утре. Ама ще изляза да я видя, щом настоявате.“

* Името е сменено.
* В интерес на истината имената много си приличаха!

Излизам аз и гледам прекрасно опакован подарък, който определено не беше това, което очаквах, затова ме зарадва и изненада страшно много! Посмяхме се с куриера и веднага си разгледах хубавите подаръци!


1 – цветна кошничка, подходяща за внасяне на пролетно настроение в дома! Може да я напълните със сладки неща, яйца или цветя.
2 – много сочни и ароматни сушени череши. Напълно различни от повечето сушени плодове, които съм опитвала. Тези череши нямат нужда от предварително накисване преди поставяне в печива.
3 – силиконова форма за печене с 6 гнезда. Формата е плътна и стабилна. Може да се използва както за сладки, така и за солени кексчета.
4 – комплект от 5 различни ароматни есенции – ванилия и масло, ром, горчив бадем, портокал и лимон. Есенциите са силни и могат да се използват дълго време. Аз имам няколко шишенца, останали от други празници. В повечето случаи, няколко капки са напълно достатъчни за ароматизиране на цял сладкиш.
5 – перлени бои за яйца. Освен боичките, в комплекта има и листчета сребристо фолио за придаване на допълнителен блясък на яйцата.
6 – глазура за сладкиши. Глазурата е в твърдо състояние и непосредствено преди използване, трябва да се потопи заедно с кутийката в гореща вода за десетина минути. На вкус е досущ като черен шоколад, но се топи по-бавно и това я прави толкова подходяща за покритие на сладкиши.
7 – захаросани плодови корички. Коричките са много вкусни и подходящи за козунаци и други печива.
8 – празнични салфетки. Много красиви салфетки с пролетни и великденски мотиви – шарени яйца и нарциси.
9 – изкуствена зелена тревичка, която може да бъде прекрасна основа за великденските яйца.

Благодаря на екипа на Lidl Bulgaria за прекрасните подаръци! Пожелавам весели празници на вас и на всичките ви клиенти!


Козунак с череши и шоколадова глазура
Авторска рецепта

Необходими продукти:
За закваската:
5 г суха мая
1 ч. л. захар
120 мл топло прясно мляко
3-4 с. л. брашно
За тестото:
закваската
3 яйца
130 г захар
1 с. л. уиски
щипка сол
няколко капки ванилова есенция
Belbake
460 г пресято брашно
20 мл олио
50 г разтопено масло
100 г сушени череши
Alesto
3-4 с. л. олио за намазване
За глазура и декорация:
200 г глазура за сладкиш
Belbake
няколко розички от фондан
златна захар за поръсване върху глазурата

В купа смесете маята, захарта, прясното мляко и брашното. Разбъркайте добре закваската, покрийте я с чиста кърпа и я оставете на топло да се активира. Разбийте яйцата със захарта с миксер за 3-4 минути на висока степен, докато получите гъст и обемен крем. Прибавете сместа към закваската, заедно с уискито, солта и ваниловата есенция. Разбъркайте и започнете постепенно да прибавяте брашното, докато получите средно лепкаво тесто. Смесете маслото с олиото и лъжица по лъжица, премесвайки, го прибавете към тестото. Месете тестото около 15 минути, разтегляйки го на плота, за да се образуват конци.* Намазнете готовото тесто, поставете го в купа, покрийте я с кърпа и го оставете да втаса на топло за около 2 часа. 

* Тестото е плътно, не много меко, а по-скоро еластично и лесно се работи с него.


Разделете тестото на няколко топки, в зависимост от броя на козунаците, които ще правите. Всяка топка разточете на кора с дебелина 4-5мм и я поръсете със сушените череши. Завийте я на фитил и я усучете. Поставете фитилите във форми, застлани с хартия за печене и леко намаслени. В невтасало положение, тестото не трябва да заема повече от 1/3 от вместимостта на формата. Покрийте козунаците с кърпа и ги оставете да втасат за около 2 часа. Загрейте фурната на 180 градуса и намажете козунаците с олио.  Сложете козунаците да се пекат на средна скара и намалете фурната на 160 градуса. Печете ги за около 30-40 минути (в зависимост от големината им), но имайте предвид, че тъй като не е намазана с яйце, коричката им няма да потъмнее много. Оставете ги да престоят 5-6 минути във формата и ги извадете внимателно и увийте в чиста кърпа.


Охладете ги напълно и чак тогава ги полейте с разтопената в гореща вода глазура. Глазурата разнесете с помощта на лъжица. Докато не се е втвърдила, поръсете повърхността със златиста или друга цветна захар. Сложете и няколко фонданови цветчета.*

* Фондановите розички съм си ги правила аз, но има и готови по магазините. Разбира се, декорацията може да е съвсем различна – с ядки, цветни пръчици, захаросани цветя или сушени плодове.
* Съхранявайте козунаците, увити плътно във фолио за свежо съхранение.


Пожелавам ви весели празници, изпълнени с много усмивки, вкусотии и положителни емоции!

7 коментара:

  1. Чуден е, особено с добавката от шоколадова глазура! :) Много ми харесва комбинацията на шоколад и козуначено тесто! Снимките са разкошни! :)
    Хубави празници, Зори!

    ОтговорИзтриване
  2. Их, че хубав козунак, Зори! Не знам кое по-напред ми се дояде... шоколад ли, козунак ли?! Досега не съм ги опитвала в комбинация. Защо пък не :)
    Усмихнати и щастливи великденски празници, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, колко красиво си описала всичко, вълнението, атмосферата, личи си еуфорията, която те е обзела, а и умело я предаде и на нас! Прекрасни подаръци , страхотна изненада и вълшебни козунаци си измайсторила! Прекрасни празници ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Зори,честити подаръци!Да ги ползваш с удоволствие и все така с настроение!Чудесни козунаци си направила,с много изкушаваща шоколадова мантия!Щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Преркасен козунак, Зори, и честити придобивки! :)
    Светли празници ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, прекрасно изпълнение и страхотни подаръци!
    С пожелания за светли празници, здраве и благодат!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесни подаръци. Зори, а козунакът е страхотен!
    Изглежда много пухкав и какви прекрасни конци има! С глазурата и украсата си е само да го гледам. Нямаше да посмея да го отчупя. Много е красиво!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!