петък, 11 април 2014 г.

Сос Маринара - основен доматен сос за пици и паста

Не мога да си представя да направя пица с готово доматено пюре. Вкусът му в повечето случаи е кисел, горчив, неподправен. С една дума, не е за моето небце. От години си правя соса сама, но не съм му отделяла специална публикация и съвсем инцидентно днес, докато си правих сос, реших да го споделя и с вас.


Сос Маринара

Необходими продукти:
за 4 порции паста
или
за 4 пици с диаметър 25см

400 г консерва домати (или пресни обелени домати)
1 с. л. задушен лук
1 скилидка чесън
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. сух риган
6 големи листа пресен босилек
3 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Пасирайте доматите в блендер. Изсипете ги заедно с всички продукти в тиган и варете соса на среден огън, без капак* около 15-20 минути или докато се сгъсти и редуцира. Разбърквайте отвреме навреме. Ако сосът се е сгъстил прекалено рано, добавете малко вода.

*Имайте предвид, че от къкренето без капак сосът пръска.

Сосът може да се консумира веднага или да престои до седмица в хладилник. Може да бъде замразен и да се използва при нужда.

Препоръки за пица:
* Правете пиците с по-малко сос.
* Размажете соса, оставяйки поне сантиметър и половина борд по края, който преди и по време на печенето може да намажете с олио, за да стане хрупкав.
* Преди да сложите пицата да се пече, полейте с малко зехтин, който да я направи още по-сочна.

Препоръки за паста:
* Отцедете пастата, запазвайки част от горещата вода. Смесете пастата със соса направо в тигана, където е бил сосът или в тенджерата от варенето на пастата. Разбъркайте добре и полейте с още зехтин или сложете малка бучка масло.

Още препоръки, свързани с печенето на пица, може да видите в публикацията с Любимата ми пица :)

8 коментара:

  1. Как ми се дояде домашна пица, Зори! :) Много полезна публикация показваш с вкусни снимки. В повечето случаи използвам домашна лютеница за намазване на блата, но през лятото приготвям сос (и го обичам с босилек и риган, точно като този, който показваш). :)
    Прегръдки и усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна рецепта и снимки, Зори! Моята рецепта е подобна, вместо риган добавям прясна мащерка. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, ще повторя, ама няма как... Прекрасно предложение и много красиви снимки! ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. И сосчето, и снимките... чудни! :) Запътих се към леглото, а огладнях от един доматен сос... :)

    ОтговорИзтриване
  5. А моркова и целината защо липсват ?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен8 юли 2016 г., 9:13

    Здравейте,
    Моята питанка е може ли да се консервира и да се ползва през годината, че ми треснаха днес 2 щайги с домати...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :) Да, аз от две лета насам така правя. Докато е горещ, в стерилни бурканчета и с капачките на долу, да се запечата. Времето за сгъстяване е по-дълго (може би около час) заради голямото количество.

      Изтриване
  7. Моркова и целината са неизменна съставка в соса...задължителни...но да не се сърдим на домакините с вкусни предложения...на тях все пак не им е това работата Павеле...домакини..стараят се

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!