неделя, 1 декември 2013 г.

Пълнен шаран за Никулден

Винаги съм била резервирана към пълнения шаран за Никулден. На този празник приготвям някаква друга риба - пъстърва, скумрия, сьомга. Дори правя и суши с цел да избегна приготвянето на така недолюбвания от мен шаран. Единият ми дядо е много голям рибар и от малка постоянно си спомням как носеше големи кофи с шаран и каракуда, които никак не ми бяха вкусни. Маминка я пържеше, защото искаха да й "усетят" вкуса. А мен точно вкусът й ме дразнеше. Затова разглеждах половин час рецепти, излегнах се на диванаа, събрах си мислите и съчетах продуктите, които ще паснат на вкуса ми. Това е рецепта за хора, които не са яли пълнен шаран, защото не го обичат, но мисля, че ще се хареса и на тези, които са му почитатели.


Пълнен шаран за Никулден
Използвани насоки от GoodFood Bulgaria, бр. 76, стр.24

Необходими продукти:

За 2 порции
1 бр. пресен шаран - около 1кг

За маринатата:
300 мл червено вино
200 мл вода
сол и пипер
5 зърна бахар
4 дафинови листа

За плънката:
2-3 с. л. зехтин
1/4 глава лук
1 малък морков
1 скилидка чесън
голяма шепа орехи - счукани на едро в хаванче
7-8 маслини, обезкостени и нарязани
3 пълни с. л. бял ориз
1 ч. ч. вода
зелен лук
сол и пипер

Допълнително:
2 домата
2-3 лимона
зехтин
1/2 ч. ч. вода
пресен магданоз за поднасяне

Почистете шарана от люспите*, махнете внимателно вътрешностите и го измийте. Сложете го в голям съд, овкусете със сол и пипер, сложете в корема му бахар и дафинови листа. Залейте го с виното и водата. Оставете го да се маринова за една нощ.
Нарежете лука на ситно, а моркова настържете. Запържете ги в малко олио и покрийте с капак, за да се задушат. Прибавете стрития чесън, орехите, маслините и ориза. Сложете водата, разбъркайте и оставете на слаб огън, докато оризът е почти сготвен и течността се редуцира.* Прибавете нарязан зелен лук, овкусете със сол и пипер и свалете от котлона.
Извадете шарана от маринатата и го напълнете със сместа. Зашийте го внимателно с игла и конец* и го сложете в съд, покрит с резени домати, лимони и малко вода. Залейте го със зехтин, овкусете със сол и пипер и покрийте съда с алуминиево фолио. Печете го един час в силно загрята фурна, а след това отстранете фолиото и печете още 15-20 минути за хубав цвят. За златиста коричка, полейте шарана с образувалия се сос.


* Като споделих на баба ми, че мисля да правя шаран за Никулден, тя ми каза: "Напълни го с лук и орехи и не давай на продавачът да го чисти. Купи го с люспите, за да ви върви на пари!". Аз не съобразих, че този шаран не е за истинския празник и казах на жената да не го чисти. После видях доста голям зор с люспите :)
* Може да се наложи да добавите още вода, преценете по готовността на ориза. Не е необходимо да сготвяте ориза напълно, тъй като във фурната той ще се доготви.
* Зашиването може да стане и с най-обикновен конец и малка игла. По-лесно ще ви е с по-голяма игла, но и с малка се получава. Ако конецът ви не е много здрав и плътен, направете го двоен.
* Ако имате възможност, потърсете на пазара женски шаран, тъй като той е по-подходящ за пълнене. Аз изглеждах доста странно в очите на продавачите и освен, че се посмяха с мен, пак успяха да ми продадат мъжки шаран :) Това познах по хайвера, който извадих по-късно от него.

23 коментара:

  1. Хах, Зори, представям си те как си се спряла пред някой щанд за риба и казваш: "Един шаран, женски, ако може!" :)
    Рецептата изглежда супер! Браво за пореден път!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То точно така беше :D Само, че репликата беше: "Някой от тези шарани дали е женски?" и тя ми каза: "Защо ви е женски, те са мъртви.." Не знам какво общо имаше това с въпроса ми :D

      Изтриване
  2. Зори, аз съм от хората, които не обичат шаран. Обаче преди 2 години, когато бях бременна, мноооого ми се беше приял пълнен шаран. Търсих някъде да продават напълнен, за да си поръчам порцийка и да си опитам, но не намерих и бях много разочарована. Тези дни пак си мислех за пълнен шаран и исках да опитам да приготвя за Никулден. Твоята рецепта ми идва тъкмо навреме. Остава да убедя и съпруга ми, че за вечеря в петък ще имаме пълнен шаран :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. А при мен ... никакви резерви Зоре :) нито към пълнен нито към пържен шаран ... когато се прибера в БГ, първото нещо което си хапвам това е шаран :)
    И сега като гледам твоето едно такова препеченко ... няма да ти казвам какво ми става :)
    Поздравления, изглежда чудесно и като чета с какво си го напълнила ... сигурно е и много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, Зори... Разсмя ме. :) А как обичам пълнен шаран, пък последните години все не съм вкъщи за Никулден и съответно пропускам... Ама ми запазват и съм много щастлива после.
    Чудесна рецепта и презентация!
    Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  5. Не обичам шаран, но пък твоят е толкова красив и фотогеничен, че не мога да го подмина просто ей така, Зори! Приготвила си го перфектно, браво! Спорна нова седмица ти пожелавам от сърце! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесен е станал, а аз го обожавам във всякакъв вариант:)

    ОтговорИзтриване
  7. Аз пък много обичам пълнен шаран, а твоят изглежда така апетитен!!! Направо ми събра очите, Зори! Много хубава рецепта и страхотно изпълнение! Да ви е сладко, аз пък ще си отворя консерва с риба тон :) Е, не на Никулден, днес! Че покрай теб (а и мен) ми се дояде риба! Прегръдки и весел празник в петък!

    ОтговорИзтриване
  8. Каква коричка има само - ммм, да си оближе човек пръстите! Желая ти вълнуващ, уютен, усмихващ и сгряващ душата месец декември! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много красиви снимки, Зори! Женска ти е рибата :) Ще ме изкусиш да опитам, въпреки, че не съм любител на сладководните, в това число и шарана. Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Изглежда уникално, Зори! Страхотна коричка се е получила! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Вкъщи винаги за празника хапваме точно шаран, а понякога и други риби, като "гарнитура" към него. :) Аз си го харесвам, но наистина доста хора недолюбват вкуса му.
    Предложението ти е тъкмо навреме, Зори! ...Пък и с такава апетитна коричка! Няма как да не се присъединя към тази добре подредена трапеза. :)
    Весел и вкусен наближаващ празник!

    ОтговорИзтриване
  12. Зори, невероятно изглежда,
    чудесна рецепта и впечатляващо изпълнение - поздравления!
    Хубави, вдъхновени и усмихнати декемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Не обичам шаран, не мисля и да го заобичвам. По стечение на обстоятелствата обаче у нас Никулден се празнува сериозно. Така че съм принудена да го приготвям... Хубаво ти е предложението, Зори. Кой знае, може пък нещичко да ми пасне и на мен :)

    ОтговорИзтриване
  14. Зoри, прекрасна рецепта, смятам утре да се възпoлзвам :)
    Анoнимен???? какъв ти е прoблемът???

    ОтговорИзтриване
  15. Много глупав коментар,момичето се е потрудило и е публикувало прекрасна рецепта и не заслужава такова отношение.Като не ти е харесал на вкус,не обвинявай другите

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотна рецепта, Зори! Изглежда зашеметяващо този шаран! Никога ни съм приготвяла пълнена риба, но за утре може и да се пробвам.
    Прегръдка и хубав празник утре! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотна рецепта...утре ще я приложа ...единственото което още не съм решил и се бунтува в мен е вместо ориз да прибавя още малко на дребно нарязани доматче и морков.
    поздрави и успех :)

    ОтговорИзтриване
  18. Зори,и аз не обичам шаран и не приготвям,но майка ми е и знам ,че си е играчка,така че моите поздравления,рецептата звучи страхотно за ценителите на тази риба,а и снимките са толкова красиви,всичко поднесено с финес,че си е празник за окото!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  19. Много сте красива, и слаба , дори изглеждате много млада, за да правите подобни вкусотии както някои казват! Благодаря ви за този невероятно вкусен шаран.Преди няколко дни го направих и днес моето семейство поиска отново да го приготвя.Затова реших да пиша и да ви кажа, че ястията са ви харесвани и търсени.Ще се радваме ако предложите какъв десерт според вас с тази риба ще отива,понеже без сладко не може.Обяснили сте страхотно рецептата и с тези подправки и домати всичко става идеално.Само този път трябва да я извадя малко по рано, че предният път бях прекалила с времето на готвене.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви много за милия коментар! Радвам се, че шаранът ви е харесал!
      Мисля, че този шаран позволява и по-тежък десерт, но не мога да ви препоръчам нищо конкретно, защото не знам какви са вкусовете Ви. Разгледайте секцията "Десерти", вече съм ги илюстрирала и със снимки и ще е по-лесно да си изберете.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. "Ако имате възможност, потърсете на пазара женски шаран, тъй като той е по-подходящ за пълнене. Аз изглеждах доста странно в очите на продавачите и освен, че се посмяха с мен, пак успяха да ми продадат мъжки шаран :) Това познах по хайвера, който извадих по-късно от него."
      Зорница, посмяли са се с теб, защото са ти дали наистина женски шаран. Женският е този, който е пълен с хайвер и корема му е по-голям. Затова се използва за пълнене. Мъжкият е по-стегнат и не му виси корема. Поздравления за рецептата! И ако ми позволиш един съвет - ящте шарана на другия ден. Като престои става по-вкусен. Не го претопляйте, нека да е със стайна температура.

      Изтриване
    3. Не ми дадоха женски шаран, хайверът беше мъжки - от този белия, а не от този, който се панира :)

      Изтриване

Благодаря Ви за отделеното време!