петък, 25 януари 2013 г.

Крекери с пармезан и розмарин

Крекери, соленки, бисквитки със сирене... Кой не ги обича? А какво по-хубаво от това да са прясно изпечени и да съдържат само свежи продукти! С любимите ми пармезан и розмарин, тези крекери твърдо заеха първо място в класацията ми за солени бисквитки. За да ги хапваме без угризения, замених бялото брашно с черно пшенично, но вие може да ги направите с бяло.


Крекери с пармезан и розмарин
Адаптирано от Марта Стюарт

Необходими продкути:
за около 15 броя:
3/4 ч. ч. черно пшенично брашно 
1/2 с. л. морска сол
3 с. л. масло
голяма щипка бял пипер
листата на стрък розмарин
1 ч. ч. прясно настърган пармезан
5 с. л. квасена сметана
1 белтък


В кухненски робот смесете брашното, солта, пипера и листенцата розмарин. Разбийте с няколко пулсации. Прибавете маслото и отново разбийте, докато сместа стане на трохи. Добавете сиренето и разбийте отново. Лъжица по лъжица добавяйте сметаната, като разбивате след всяка, за да се усвои напълно от сухата смес. Продължавайте, докато се образува тесто.
Прехвърлете тестото върху леко набрашнен плот. Оформете го на руло с диаметър около 5 см и го увийте в свежо фолио. Стегнете го добре и го приберете във фризер за 2-3 часа или в хладилника за 24 часа.


Загрейте фурната на 180 градуса. Нарежете рулото на кръгчета с дебелина около 7-8мм. Наредете ги в тава, застлана с хартия за печене. Потопете листата от розмарин в белтъка и ги залепете върху бисквитките. Печете ги около 25 минути или до апетитен златист цвят. Прехвърлете ги на метална решетка, за да се охладят.

28 коментара:

  1. Леле, ако знаеш как ме изкушаваш. Много хубави снимки, браво! Случайно да имаш идея дали с овесени трици може да се замени брашното?
    Поздрави, Петя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пете :) Мисля, че ще се получи и с трици, защото сметаната сплъстява добре продуктите, но не гарантирам.

      Изтриване
    2. Само маслото не виждам какво количество е, но ще го сложа на око. Утре ще споделя какво съм направила, естествено бих желала да си приготвя оригиналната рецепта, която със сигурност ще е по-вкусна, но не искам да прегрешавам:(

      Изтриване
    3. 3 супени лъжици е, благодаря за корекцията. Иначе ако е с черно брашно, не е кой знае какво прегрешаване, нали? :(

      Изтриване
    4. Ох, не мога да дочакам до утре! Направих ги, естествено с много промяни, но станаха страхотни! Благодаря за идеята!

      Изтриване
    5. Радвам се, Пете! Хубав уикенд!

      Изтриване
  2. Зори, чудесни творения! И какви снимки само, прекрасни, прекрасни наистина!
    Записвам идеята за тези крекери, много ми допада!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодавя, Дани! Пробвай ги, наистина са много вкусни!

      Изтриване
  3. Зори, предвкусвам какво удоволствие са тези крекери! А снимките ги правят още по-неустоими :) Хубава вечер и прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, усмихна ме, мила! Миналата седмица правих набързо същите, само че понеже много обичам кракери с маслини, им добавих малко наситнени, черни. Разкошни са ти се получили, а снимките сами говорят! Взимам си едничка, да си хрускам докато миткам из нета.
    Моето розмариново храстче тая година се държи, само да не дойде някой много намусен Сечко, че миналата година две ми измръзнаха, въпреки че е вечнозелен вид.
    Топли прегръдки, сладко момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ирма! Идеята за маслини ме приканва да ги направя пак :)
      Дано да ти оцелее храстчето :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Много изкушават тези крекери!:) Хрупкави и спорни!
    Прекрасни снимки, Зори!
    Поздрави и прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Много апетитни крекерчета и красиво поднесени! :)
    Хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Представих си ги с чаша вино и с някакво например билково масло! Чудо! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Зори, страхотни крекери и толковав красиви снимки!Бих хапнала с чаша Гинес.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Поздрави, слънчево момиче!
    Прекрасни предложения и снимки намирам всеки път при теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотни, ще ми се да си взема няколко! Снимките са прекрасни, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  11. Все едно са пред мен:)каква е тази снимка бе дете?Леле колко си задобряла:)
    Последната снимка ме разби…а крекерите са толкова реални!
    Рецептата е точно по вкуса ми и ще се пробвам да ги направя.
    Поздрав сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  12. Зори, заслужават всички комплименти тези крекери. И аз ще ги приготвя- просто са неустоими!
    Хубава нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотни,уханни,хрупкави и лесни,какво повече има да се желае?Разкошни снимки,Зори!Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Зори, и моите комплименти -
    новите идеи в снимки и оформление са великолепно представени!
    Чудесна рецепта и изкушаваща презентация,
    сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. О, черното брашно ми е любимо. Ще ги пробвам и аз тези вкусотии :)

    ОтговорИзтриване
  16. Ау, нещо точно по мой вкус, Зори!!! И ме хващаш с домашни крекери в уста, поне да не отделя сокове от твоите :) :) Ще ги пробвам и по този начин, защото съм сигурна, че от тези млечности и черното брашно, ароматът ще е просто... :) Страхотни и красиво поднесени! Поздрави, Зори :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!