понеделник, 4 февруари 2013 г.

Шоколадови боровинкови трюфел лъжички/Chocolate and Blueberry Truffle Spoons

От няколко дни насам съм абсолютно обсебена от фотографията. Дадоха ми две фотографски книги и буквално ги изядох с кориците. Искам да се разхождам, да снимам, да творя. За съжаление още не е станало така топло, както ми се иска, затова и ще си чакам кротко пролетта, която имайки предвид, че Свети Валентин предстои, определено се задава с бясна скорост.
В духа на предстоящия празник са и тези лъжички, които приготвих уж да раздавам на приятелки, а момчетата вкъщи (Николай и съквартиранта ни) ги унищожиха. Мъже :)



Шоколадови боровинкови трюфел лъжички
Адаптирано от A Spicy Perspective

Необходими продукти:
за 10 лъжици:
За боровинковия ганаш:
100 мл течна сладкарска сметана
100 г начупен бял шоколад
1/4 ч. л. боровинкова есенция
лилава сладкарска боя по желание
щипка сол

За финал:
150 г натурален шоколад
1 с. л. олио
лилави захарни топчета
10 бр. пластмасови лъжички
панделки с лилави мотиви
целофан за опаковане

Кипнете сметаната. Поставете начупения бял шоколад в купа и излейте върху него горещата сметана. Бъркайте, докато се разтопи. Добавете сладкарската боя, есенцията и солта. Разбъркайте добре и оставете в хладилника да се охлади. След като сместа е стегнала много (трябват й поне 5-6 часа), прехвърлете я в купа и разбийте с електрически миксер, докато стане лека и пухкава. Изсипете сместа в пош с голям накрайник. Напълнете лъжичките с ганаша и ги замразете.
Поставете 1/3 от натуралния шоколад и олиото в купа на водна баня и бъркайте, докато се разтопи. След като това се случи, свалете от котлона и добавете остатъка от шоколада. Разбъркайте отново до хомогенност.
Потопете лъжичките в шоколада. Отцеждайте ги внимателно, за да отстраните излишния шоколад. Поставете ги върху хартия за печене, за да се охладят. Поръсете със захарни топчета или друга украса, преди шоколадът да се е втвърдил.


Chocolate and Blueberry Truffle Spoons
Adapted from A Spicy Perspective

Ingredients:
for 10 spoons:
For the blueberry ganache:
100 ml heavy cream
100 g chopped white chocolate
1/4 teaspoon blueberry essence
violet food coloring
a pinch of salt

You will also need:
150 g chopped dark chocolate
1 tablespoon sunflower oil
violet sprinkles
10 plastic spoons
some ribbons
cellophane packs


Scald the cream. Place the chopped white chocolate in a bowl and pour the hot cream over the white chocolate. Stir until smooth. Add the food coloring, the essence and salt. Mix well then place in the fridge to cool. Once cool, put the ganache into a bowl and whip with an electric mixer until light and fluffy. Place the whipped ganache in a piping bag with a large tip. Pipe the ganache smoothly onto the spoons and freeze.
Once the ganache filled spoons are frozen, place the 1/3 of the dark chocolate and the oil in a double boiler over medium low heat. Stir as it melts. Once completely melted, remove from heat and add the remaining chocolate. Stir until smooth.
Dip the spoons into the dark chocolate. Wave the spoon a little to remove extra chocolate, then lay on a baking paper to cool. Gently place the sprinkles before the chocolate dries.

9 коментара:

  1. Зори, много са красиви. Виждала съм подобни, но само с шоколад и декорация, обаче с ганаш идеята ми допада повече. Прекрасен подарък!

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересно, красиво и вкусно!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Снимките са впечатляващи, Зори,
    Благодаря за чудесното предложение -
    много ефектно и закачливо, предполагам и за вкуса.
    Сърдечни поздрави и хубави празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Много ефектно и безспорно вкусно предложение,Зори,а снимките са страхотни,браво!Има ли мъже това изкушение можеш да браниш само с пушка,хехе!
    С пожелание за слънчев и ползотворен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много са интересни и ефектни и с право са унищожени!
    Страхотни снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, много ми допада идеята, а изпълнението е супер! Изглеждат толкова свежи и сладки! :) Снимките са супер, но последната ми е най-любимата! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много красиви! Ще ги пробвам със сигурност!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Сладурести :)
    Ще си направя и аз. Ей така, без повод. За унищожаване, докато гледам любимо предаване. :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!