Знам, че е изтъркано постоянно да се повтаря, че времето препуска с бясна скорост, но наистина е така! На 8-ми февруари станах на 23 години, но не моят рожден ден е причината да осъзная колко е напреднало времето. На 9-ти малката ми братовчедка навърши 9 години, a буквално сякаш вчера се роди. Спомням си как я люляхме в едно одеяло, защото много трудно заспиваше. Помня как й сменяхме пеленките на една масичка и понеже беше висока ме караха да я наблюдавам да не се търкулне. Излизахме заедно в парка, правихме си снимки, клипчета, а като я питах на колко е годинки, тя едва казваше "на тли" и показваше с пръстчета. Сега учи английски, гледа сериали, играе интернет игри, започва да пази жестоки диети (така се изрази като осъзна, че панталонът за празника може и да не й стане), прави стойки и чупки като я снимам, танцува бясно на "Gangnam Style" и Криско Beats. Какъв по-сигурен начин да разбереш, че времето безмилостно лети от това да видиш как децата са порастнали?
За рождения ден направих двуетажна торта, 20 детски покани (с немалка помощ от Николай!) и 32 бисквитки, декорирани с фондан. Хлапетата бяха забавлявани от аниматор в едно уютно заведение, скачаха, лудееха и пръскаха енергия навсякъде. Аз, като примерна кака, кротко снимах с фотоапарата, правех забележки за дисциплина, но вътршно изгарях от желание да се впусна диво в някоя щафетна игра или да заиграя редом с тях танцът на пингвина.
За рождения ден направих двуетажна торта, 20 детски покани (с немалка помощ от Николай!) и 32 бисквитки, декорирани с фондан. Хлапетата бяха забавлявани от аниматор в едно уютно заведение, скачаха, лудееха и пръскаха енергия навсякъде. Аз, като примерна кака, кротко снимах с фотоапарата, правех забележки за дисциплина, но вътршно изгарях от желание да се впусна диво в някоя щафетна игра или да заиграя редом с тях танцът на пингвина.
Торта "Мадейра"
Адаптирано от BBC GoodFood
за 32 парчета:
Неoбходими продукти за блатовете:
За първия етаж (с диаметър 25 см):
526 г меко краве масло
526 г захар
9 яйца
750 г брашно
2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода бикарбонат
щипка сол
8 с. л. прясно мляко
ванилия
2 с. л. натурално какао (за половината смес)
За втория етаж (с диаметър 16 см):
270 г меко краве масло
270 г захар
4 яйца
220 г брашно
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода бикарбонат
щипка сол
4 ч. л. прясно мляко
ванилия
1 с. л. натурално какао (за половината смес)
Разбийте маслото със захарта до побеляване. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате, докато се усвои напълно. Смесете брашното с бакпулвера, содата и солта. Прибавете го към другата смес, като накрая добавите млякото и ванилията. Разбъркайте добре, докато се получи гъста смес, която се стича бавно от лъжицата. Разделете сместа на две равни части, като в едната сложете 2 с. л. натурално какао. Изсипете двете смеси в две намаслени и покрити с хартия за печене тортени форми, заравнете добре повърхността им и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 60 - 70 минути или докато клечка, забита в центъра на блата излезе суха. Извадете от фурната, оставете във формата за десетина минути, след това внимателно обърнете блатовете върху метална решетка до пълното им охлаждане. Пригответе блатовете за втория етаж по аналогичен начин, като времето за печене тук ще е по-малко.
Необходими продукти за вътршния крем:
250 г инстантен баварски крем
500 мл студена вода
В купа разбийте инстантния крем с водата за около 5-6 минути до гъста смес.
Необходими продукти за масления крем:
250 г меко краве масло
150 г пудра захар
2-3 с. л. прясно мляко
В купа разбийте маслото със захарта до пухкава и хомогенна смес. Добавете прясното мляко и се уверете, че захарта се е разтворила.
За покриване и декорация:
2 кг бял фондан
натурално нишесте
гелови сладкарски бои
захарни перлички
клечки за зъби
дървени шишчта
Разрежете блатовете за основата на 2 части. Трябва да получите два шоколадови и два ванилови блата. Поставете ванилов блат върху тортен поднос, на дъното на който сте сложили малко от крема (за да залепне блата). Намажете го с крем, сложете шоколадов блат. Редувайте крем с блат. Направете същото и с блатовете за втория етаж. Приберете тортите за около час да стегнат леко.
Намажете тортите с масления крем. Покрийте всяка една неравност, така че блатовете на тортата да не прозират. Приберете тортите отново на студено, докато се стегне кремът.
Боядисайте фондана в избран от вас цвят с гелови сладкарски бои. Добавяйте малко от боята, докато получите желания нюанс. Разточете фондана на голям кръг, използвайки натурално нишесте. С помощта на точилката го прехвърлете върху тортата и изравнете повърхността със заглаждаща шпатула. Направете това и с горния етаж. В средата на долния етаж забийте четири дървени шишчета, отстоящи на 4 см едно от друго. Поставете втория етаж върху тях. Декорирайте със захарни перли, направете топчета, розички, развихрете въображението си! За слепване на отделните елементи използвайте вода с разтворена в нея захар.
Лимонови бисквити с кардамон
Адаптирано от The complete course of baking
Необходими продукти:
за 32 броя правоъгълни бисквити 5х7см:
175 г меко краве масло
280 г захар
2 яйца
ванилия
кората на 1 лимон
щипка сол
1/2 ч. л. кардамон на прах
300 г брашно + още за доомесване
за декорация:
фондан в различни цветове
захарен сироп
захарни перлички
различни формички за изрязване на фондана
целофанови пликове
панделки за връзване
Разбийте маслото със захарта до пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно, разбърквайки с дървена лъжица до пълното им усвояване. Прибавете ванилията, лимоновата кора, солта, кардамона и брашното и замесете меко тесто. Оставете го в хладилника за най-малко 2 часа.
Разточете тестото с дебелина 5 мм върху набрашнен плот. Изрежете сладки в желана от вас форма. Аз избрах неправилни квадрати и правоъгълници, за да изглеждат по-детски и небрежни. Печете ги в предварително загрята на 180 градуса за около 7-8 минути или докато станат златисти. Внимателно ги прехвърлете върху метална решетка, докато се охладят. Внимавайте като ги пренасяте, в началото са много чупливи, но после стават много хрупкави и леко дъвчащи. След като са се охладили напълно, декорирайте с цветен фондан. Залепяйте го към бисквитките със захарен сироп.
Моята идея за декорация беше сладките да съдържат мотиви от украсата на тортата. Опаковайте ги в целофанови пликове и ги вържете с цветни панделки.
Зори, честит рожден ден! Бъди здрава, щастлива и продължавай с този нестихващ стремеж да създаваш красоти и да радваш хората около теб! Тортата е прекрасна, както и биксвитките! Честит празник и на малката-пораснала братовчедка! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани!
ОтговорИзтриванеЗори ,ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!
ОтговорИзтриванеМного да си здрава само това ти пожелавам!
Тортата е невероятна ,бисквитите също.
Честито и на малката братовчедка!
Благодаря, Здравче! Здравето е най-важно, така е!
ИзтриванеЗори, честит рожден ден! Желая ти здраве и щастие и много любов, за да имаш винаги вдъхновение за тези прекрасни неща, които твориш! Честит празник и на братовчедка ти! Страхотна торта и бисквитки, страхотно парти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! :)
ИзтриванеЧестит рожден ден, Зори. Много розови сбъднати мечти, само усмивки и безброй и безчет успехи! Да твориш все по-големи кулинарни шедьоври. Честит празник и на малката братовчедка! Сигурна съм, че си сбъднала една нейна мечта с тези вкусотии :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Пламе! Дано наистина съм сбъднала мечатата й :)
ИзтриванеЗори, честит рожден ден и на теб и на малката принцеса! Напълно те разбирам, защото имам племенник, който става на 18 години и се чудя кога порасна, като до скоро си мислех, че още прохожда :) Страхотни неща си спретнала за рожденичката! Голям талант си! Тъкмо мислех да кажа, че бисквитките ми харесват най-много, но тортата не отстъпва по нищо! Много ми харесва бонбонено-лилавия цвят - сподели за боята моля? Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Габи! Боите са гелови - Sugarcraft. Смесвам синьо и розово (розовото ми е цвят Rose на Wilton), но съм постигала същия розов цвят и с обикновеното червено на Sugarcraft.
ИзтриванеЗорииии…какво направи ти бе Слънце?
ОтговорИзтриванеЦели 23 годинки:)))
Жива и здрава да си, усмихната и красива, щастлива и влюбена и колкото се може с повече осъществени мечти!
Такива красоти си сътворила…. не мога да повярвам на очите си, толкова млада а толкова талант в теб:)
Моите аподисменти!
А снимките???
Просто ще замълча и ще се върна да им се полюбувам отново!
Прегръщам те:)
Благодаря, мила Дани! Радвам се, че ти харесват нещата, имат дефекти, колкото повече ги наблюдавам, толкова повече им се дразня :)) Прегръдки!
ИзтриванеЧестит рожден ден и от мен, на теб и малката принцеса! Бъдете здрави, щастливи и усмихнати! Всичко изглежда прекрасно, много цветно и свежо! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМерси, Раде!
ИзтриванеПриказни сладки и още по-приказна торта, с малките е така, вчера им бършеш носа днес говорим на сериозни теми! Прегръдка и за теб, голямо момиче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Павлинче! :))
ИзтриванеЗорничка,честит рожден ден на теб и малката пораснала принцеса!
ОтговорИзтриванеНаправила си й уникална и грандиозна торта,моите адмирации!Бисквитките също говорят за много топло отношение и старание!Снимките са великолепни!
На 23 изобщо не се замислях над фактора възраст,съветвам те и ти да не го правиш,защото така или иначе след 30 времето буквално ще крещи в ушите ти,че отлита с бясна скорост.Наслаждавай се на младостта и красотата всеки миг,сега ти е времето!За другото ще мислиш после,то това е неизбежно!Бъди все така позитивна,слънчева и способна!Прегръдка и весел празник утре! :)
Благодаря, Роси!
ИзтриванеВсичко е много красиво, нежно и ефектно !
ОтговорИзтриванеКомплименти, поздравления и честити празнични дни -
с пожелания за здраве, вдъхновение и много, много щастие, Диана
Благодаря, Дидка!
ИзтриванеНевероятна красота - и тортата, и сладките, Зори! здраве и безброй сбъднати мечти на теб и братовчедка ти! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви!
ИзтриванеОооо тортата изглежда прекрасно, както и кукитата. Би ли споделила къде могат да се намерят такива малки целофанови пликове? :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Пликовете са от борса Ракхива, във Варна се намира срещу Майчин дом. Имат и онлайн магазин :)
Изтриване