събота, 16 февруари 2013 г.

Баунти пай/Bounty pie

Не обичам Свети Валентин. Обичам посланието му. Така както има ден на жената, ден на децата, дори ден на тортелините (за който чух наскоро), мисля че е напълно в реда на нещата да има и ден на Любовта. Харесва ми идеята да има поне един ден в годината, в който хората са с една идея по-романтични. Това не означава, че през другото време не са, но какво пречи и в този конкретен ден да запалят свещи и да си подарят цветя? Какво му е лошото на това да се облечеш в червено и да отидеш с половинката си на кино или да направиш торта във формата на сърце? Защо трябва да се отричат хората, които пречупват света през по-романтична и щастлива призма?
Не, аз не обичам приятелят ми да ми подарява плюшени мечета, но той знае как да ме изненада с друго. И не, аз не паля ароматните свещи само на Свети Валентин, следователно какво ми пречи да ги запаля и тогава? Аз не обичам постоянно да ми се подаряват цветя, но няма ли да се почувствам пренебрегната и леко тъжна, ако видя, че всички жени се връщат от работа с цветя, а само за мен никой не се е сетил? И не, аз не трупам и не пиша купища любовни картички, но затова пък защо да не го направя точно на Свети Валентин? Защо стана обект на подигравка и пренебрежение радостта ни от вида на розовото, червеното, на сърцата, на любовта? Каква е тази агресия, която хората изпитват към романтиката, дори и към любовта? Горчива истина е, че живеем в бедна и изнемогваща държава, но какво са ни виновни влюбените?
Да, аз съм афектирана от коментар, отправен към мен (извън интернет пространството, житейска случка), отнасящ се до "сладникавата ми същност". Тук искам да подчертая, че аз съм далеч от романтичка и фактът, че се обяснявам публично го потвърждава. Обичам да усещам аромата на тревата в гората рано сутрин като ходя за охлюви; обичам да се гмуркам в морето; обичам да пея гръмогласно с риск да ме изгонят от квартала; обичам да гледам любимите си филми и серии с Джейми Оливър до втръсване и наизустяване на репликите; обичам кухнята ми да ухае на някаква голяма вкусотия; обичам да се пързалям в детския кът със сестра ми под предлог, че е много малка и не може да влезе сама там; обичам да правя десерти за приятели и колеги не с цел да блесна и да съм център на внимание, а за да ги зарадвам. Защо хората във всяко добро, стойностно и никому пречещо занимание, откриват лигавщина, несериозност, дори слабохарактерност?
Не, аз не съм слаба, защото именно тези удоволствия на живота, които си позволявам да опитам ме правят много по-силна, те ме защитават и в същото време окриляват. Аз няма да обиждам, ругая и оставям злини след себе си. Ще продължавам да си правя сладкишите, да обичам близките и приятелите си по явен начин, защото така ми харесва и така се чувствам щастлива и пълноценна.


Баунти пай
Авторска рецепта

Необходими продукти:
за форма с размер 25см

За тестото:
250 г бяло брашно
125 г краве масло
50 г захар
щипка сол
1 яйце
1-2 с. л. прясно мляко

За кокосовия слой:
200 мл течна сметана
50 г захар
50 г масло
180 г кокосови стърготини

За шоколадовия ганаш:
200 мл течна сметана
200 г млечен шоколад

За финал:
2 бр. киви
1 портокал
2 банана
1/2 консерва ананас
няколко ягоди

В купа смесете брашното, захарта и солта. Добавете маслото, нарязано на парченца, бъркайте интензивно с лъжица, докато се образуват трохи. Прибавете яйцето и млякото, бързо омесете твърдо тесто. Завийте го със свежо фолио и го оставете да почине в хладилника за 30 минути.
Разточете тестото върху набрашнена повърхност, навийте го на точилка и прехвърлете във форма с падащо дъно. Оформете подложката, ако има неравни ръбове. Изрежете кръг от хартия за печене с размерите на дъното на тавата. Поставете го върху основата и наредете суров боб или кестени. Печете 10 минути в предварително загрята на 190 градуса фурна. Извадете от фурната, махнете бобчетата и хартията и печете още 5 минути или докато блатът стане златист.
За кокосовия слой кипнете сметаната с маслото и захарта и бъркайте, докато захарта се разтопи. Отстранете от котлона и прибавете стърготините. Разбъркате добре и охладете за кратко.
За ганаша кипнете сметаната, сложете шоколада и остранете от котлона. Оставете шоколада за няколко минути да се разтопи, а след това разбъркайте до напълно хомогенна смес. Охладете във фризера до гъст крем, който все още може да се разлива. Върху изстиналата основа разпределете равномерно кокосовата плънка и я притиснете плътно. Изсипете шоколадовия ганаш и го загладете. Оставете десертът поне за два часа да стегне. Почистете и нарежете плодовете, наредете ги небрежно и поднесете.
Тъй като бананите потъмняват, постарайте се да ги поставите под другите плодове, например под портокаловите парченца. От киселината на портокала, те ще запазят свежия си цвят по-дълго.


I don't love Valentine's day. I love the message it leaves. As well as there is Mother's day, Children's day, or even Tortellini's day (I heard about this holiday a couple of days ago), I think it's a matter of course to celebrate Love's day. I like the idea of a day when people are a little more romantic disposed. This does not mean that in the other time they are not; what is wrong if they light some aroma candles up and give themselves flowers? What is wrong to dress in red and go to the cinema with your partner or to make a heart shaped cake? Why people who are looking the world in the light of romance and happiness are rejected?
No, I don't love Teddy bears, but my boyfriend knows how to surprise me otherwise. Of course I do not light up the candles only on Valentine's day, therefore what if I do it on that day? I don't love getting flowers on holidays, but I will feel neglected and really sad seeing all women coming home from work and bringing flowers, knowing that nobody is giving a bunch of flowers to me. I really don't write and pile up heaps of love letters and cards, but what is the problem if I write one on Valentine's day? Why is it an object of joke and disregard our joy of seeing pink and red colors, Valentine's hearts, acts of love? Why is this aggression, which people feel about romance, even about love? It's a home true that we live in a poor and miserable country, but why putting the blame on the people in love?
Yes, I am exasperated by a comment, directed to me (out of the internet space, just a life happening), connected with my "sweetish temper". I want to underline that I am far from being a romanticist and the fact I am telling you this story proves it. I love smelling the scent of the grass early in the morning when I go to collect snails; I love diving in the sea; I love singing with a voice of thunder, taking the risk to kick me out from the neighbourhood; I love looking at my favourite movies and series with Jamie Oliver until I am sick and tired with them; I love when my kitchen gives out a smell of something very delicious; I love sliding in the kindergarten with my sister, under the pretext of she is small and can't play alone; I love preparing desserts for friends and colleagues, not because I want to come into notice, I just want to cheer them up. Why people find drivel, frivolity, even flabbiness in every good, valuable and nobody cumbering occupation?
No, I am not a weak kneed person, because I taste all these treats of life and they are making me stronger and they are protecting me. I will not injure someone's feelings, I will not abuse or do evil. I'll keep making my sweetmeats, loving my near and dear in way they can see it, because I like it that way and I fell happy and full of value.

Bounty pie
Author's recipe

Ingredients:

for a 25cm pan:

For the crust:
250 g flour
125 g butter
50 g sugar
1 egg
1-2 tablespoons milk

For the coconut layer:
200 ml heavy cream
50 g sugar
50 g butter
180 g flakes

For the chocolate ganache:
200 ml heavy cream
200 g milk chocolate

Finally:
2 kiwies
1 orange
2 bananas
1/2 tin of pineapple
some strawberries

Combine flour, sugar and salt in a bowl. Add the butter, cut into small pieces, mix until the mixture resembles coarse cornmeal with butter bits no bigger than peas. Add egg and milk and make a dough. Wrap it in plastic and refrigerate for 30 minutes. Sprinkle a little flour on a flat, clean work surface, and using a rolling pin, roll it out. When the dough has reached the right size, gently lift it up with the rolling pin and place it on the bottom of the pie pan. Shape the crust with your fingers if any rough edges. Cut a circle with same size as the bottom of the pan from a sheet of baking paper. Put it onto the crust and place some beans or chestnuts. Bake for about 10 minutes in a preheated oven - 190C. Remove from oven, remove beans and bake for another 5 minutes, or until golden.
For the coconut layer bring the cream, butter and sugar to a boil until sugar is melted. Remove from heat and add the coconut flakes. Mix well and cool for a while.
For the ganache, bring the cream to a boil, add the chocolate and remove from heat. Leave the chocolate for a couple of minutes, then mix well until homogeneous. Cool until thick and dense, but be sure that the mixture can be still poured out. Put the coconut layer upon the cold crust and press tightly. Found the ganache. Leave the dessert for at least 2 hours to cool. Peel and cut the fruits and put them on random places. Bananas grow dark with time passing by, so be sure that you place them under the other fruits, under the orange pieces, for example. The sour juices will contribute bananas stay fresh for a longer time.

14 коментара:

  1. Прекрасна публикация, Зори! Много е ведра. В теб е останало много детско и невинно, което повечето хора не успяват да запазят. В същото време обаче виждам една млада жена с характер, която знае какво иска и има план как да го постигне. И да, имаш право, и аз се питам често, защо, след като човек не може без любов и обич, защо много хора не искат да празнуват този чудесен празник, защо??? А колкото до така наречената "лигавщина" и т.н. епитети, подобно нещо би могъл да го каже само някой, който се основава на причината, поради която той би го направил...

    А сладкишът, сладкишът ти е чудесен! Много ми допадна. Лек и съблазнителен, неустоим и прелъстяващ, истинско изкушение. :)

    Поздрави и един прекрасен weekend, Зори!

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, прекрасен пост…точно така си те представях, обичаща посланията на всеки един празник, усмихната и необръщаща внимание на агресивни коментари от хора които не умеят да направят това което ти умееш и правиш отлично!
    И на мен ми се е случвала подобна житейска случка.
    Продължавай да усещаш аромата на тревата, продължавай да пееш гръмогласно, да гледаш Джейми Оливър до втръсване, да се радваш на живота с усмивка , да виждаш посланията на всеки празник през твоята "сладникава същност" и през обектива на камерата си :) А тези които те харесват и обичат... да се наслаждават на това което правиш… аз ще се наслаждавам също:))
    Сладкишът ти е разкошен , снимките които си му направила са като картички…дерзай!!!

    И да…има празник и на тортелините в Испания , аз го казах, беше миналата седмица :)))
    Хубав и усмихнат ден ... и днес и утре и всеки ден :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Защото завиждат, Зори, че имаш смелостта да правиш това, което ти е на сърце! Страхотен пост, толкова силен, изпълнен с толкова много истина! Прекрасен пай, неустоим, последната снимка я съзерцавах няколко минути, преди да успея да се отлепя от екрана. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Зори невеоятна публикация много ми допадна защото и аз като теб (макар и да съм стара вече) детското в мен бушува и едва ли ще отмине някого.Първична и емоционална и много земна си ,продължавай така и ще видиш че по лесно се живее.
    За злобарите,тях подмини с надсмешка и в блог пространството се вихрят 3-4 такива и аз от отдавна им гледам сеира и злобата до къде ще ги докара.
    Офф отнесох се но това ми е болна тема явно е както и на теб ,вижда се.:)
    Невероятен ти е сладкиша много прилича на теб ,нежен ,цветен и истински ,знаеш ли????
    Прегръдки от мен мило момиче!

    ОтговорИзтриване
  5. "Сладникавата ми същност", много обичам хората да използват думи, които не знаят какво значат и да правят излишни оценки! Игнорирай такива коментари и такива хора и ще видиш колко ще си по-добре! Ние сме такива каквито сме, не е добре да вървиш срещу себе си и никой няма право да ти прави оценка! Стига толкова, сладкиша е велик, а снимките, браво, страхотни! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Много, много красив, съблазнителен, слънчев и адски вкусен пай, Зори!
    Поздравления! И бъди все така мила, емоционална, по детски освободена и смела, мила! Справяш се прекрасно, за което "онези с оценките" могат само да завиждат! Браво!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасна си, Зори -
    бъди себе си, бъди много, много щастлива!
    Комплименти за публикацията, за разсъжденията и за сладкото изкушение, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Зори, бъди винаги себе си! Другите не могат да оценят нещо, което никога не са притежавали!
    Паят е разкошен и снимките ме подканят да се почерпя с парченце! :)
    Сърдечни поздрави и прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Зори, Зори, толкова лъчезарен човек отдавна не съм срещала, а контактувам с много хора! Желая ти от сърце, истински приятели, чисто небе и ярко слънце!!
    Пепи Деликостова - Пепика

    ОтговорИзтриване
  10. Ох,Зори,Зори,особено последната снимка е жестока,а паят-трепач!
    Сега си в онези години,когато е редно да си на гребена на любовта и всичко,свързано с нея да те мотивира и да бъде повод за празник,така че ти си празнувай,кучетата да си лаят,а кервана ще си върви!
    Сърдечна прегръдка,красавице! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Зори, аз съм на 44, но подкрепям напълно мнението ти, както за Свети Валентин, така и за всичко останало, споделено в поста ти!
    Страхотен е и паят ти!

    ОтговорИзтриване
  12. Невероятен на вид, съчетание на вкусове и аромати е пят, Зори! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еви! Сърдечни поздрави! :)

      Изтриване

Благодаря Ви за отделеното време!