вторник, 26 юни 2012 г.

"Сырок" в шоколад

Не ми се искаше да превеждам това така известно руско десертче като - изварени бонбони, сирене в шоколад или сиреняни хапки. Някак най-добре ми звучи като чувам наименованието на руски, затова и няма да го променя. Ако сте решили да приготвите този десерт, ви съветвам да не използвате крем сирене, а точно извара, защото това е оригиналната руска рецепта. Ако все пак отричате изварата, може да използвате сирене рикота, защото, подобно на изварата и то има зърнеста структура. Хубавото на този десерт е, че може да се експериментира много със съставките, но задължително две от тях трябва да се запазят - шоколад и извара. За мен подходящи допълнения са: сладко от мляко, ядки, карамелизирани ядки, плодово сладко и други подобни. Препоръчително е шоколадът да е черен, но в случая аз използвах млечен, защото черният не ми е присърце. Извинявам се за снимките, напоследък апаратът не ми е най-добрият приятел.


"Сырок" в шоколад
Авторска рецепта, вдъхновена от руската кухня

Необходими продукти:
350 г извара
3 с. л. пудра захар
2 ванилии
160 г черен шоколад
1 с. л. олио
1 с. л. краве масло

Намажете силиконови формички* с масло. Разтопете шоколада на водна баня заедно с олиото. С помощта на четка или лъжица разпределете от течния шоколад по дъното и стените на формичките. Поставете ги за кратко във фризера. Извадете ги отново и повторете процедурата с намазването на стените, като се стараете да се покрият с плътен слой шоколад. Върнете ги във фризера за десетина минути. Разбъркайте изварата със захарта и ванилиите. Извадете формичките от фризера и ги запълнете с изварената смес, като притискате леко с лъжица, с цел да не остава въздух. Тук е моментът някъде по средата да сложите някаква плънка (ако желаете). Оставете формите в хладилника за няколко часа. Ако искате, може да ги залеете с шоколад, за да имат основа, аз предпочетох да ги поднеса просто така, без основа :) Добра идея е да се поднесат и върху бисквита.


* Може да използвате и хартиени форми, в такъв случай няма да се налага да ги мажете; ако имате други форми за бонбони, използвайте тях.

6 коментара:

  1. Прекрасно предложение Зори, много ефектно.
    Хубава нощ!

    ОтговорИзтриване
  2. Е това е пълна изненада за мен, не съм дори и чувала за това до сега! Изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, много интересна рецепта! Аз понеже съм на вие с руския език, рядко посещавам руски сайтове и изобщо руската кухня ми е мега непозната, но тези "бонбонки" силно ме заинтригуваха! В най - скоро време ще ги опитам. Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, много интересни бонбонки, ще се пробват:). А изпълнението ти е прекрасно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Предполагам,че извара и шоколад се допълват перфектно!Малко портокалова кора би дала невероятен аромат и вкус!Страхотни бонбони,Зорничка!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!