Завръщам се след дъългата сесия - по-заредена и вдъхновена отвсякога! Хубаво е след голям труд да се отдадеш на заслужена почивка. За мен няма да е почивка в пълния смисъл на това понятие, но макар и трудоемки, нещата, с които ще се занимавам това лято ще ми донесат голяма удовлетвореност, че съм свършила нещо полезно. Не искам да издавам конкретно какви ще ги върша, но всичко е свързано с образованието ми. И все пак ще отделям достатъчно време на блога, имам много планове и за него, но за това някой друг път :).
Реших да започна с един вкусен галет, който се приготвя с пресни плодове. Мисля, че е свеж и подходящ за сезона десерт. Може да използвате други плодове за плънката, в случая аз предпочетох нектарини, защото са по-плътни и ароматни. Признавам, че прекалих с канелата, следващия път ще се поправя. Опитайте този прекрасен сладкиш с праскови - приготвя се много лесно, а е изключително вкусен :)
Галет с праскови
Адаптирано от Мед и Мляко
Необходими продукти:
За тестото:
180 г брашно
110 г краве масло
50 г кристална захар
щипка сол
2 бр. ванилия
1 яйце
За плънката:
3 бр. нектарини
няколко с. л. захар за поръсване
2 с. л. мед
1/4 ч. л. канела за поръсване
1 с. л. прясно мляко
В купа смесете маслото и брашното. Бъркайте до образуване на трохи. Прибавете захарта, солта, ванилията и накрая яйцето. Бъркайте до получаване на тесто, което омесете за кратко на кухненски плот като прибавяте допълнително брашно. Завийте тестото във фолио за свежо съхранение и го оставете да почине за час в хладилника.
Плънката пригответе като нарежете прасковите на полумесеци. Извадете охладеното тесто и го разточете върху хартия за печене, като се стараете да придобие форма на кръг. Подредете прасковите, оставяйки около 3-4 см в края, за да загърнете тестото. Това направете с помощта на хартията за печене - повдигнете я от всички страни и загърнете краищата. Поръсете прасковите със захар и канела. В купичка смесете меда с млякото и намажете тестото и плодовете с тази смес за лъскавина. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути или до апетитно златисто.
Чудесно изглежда, Зори!
ОтговорИзтриванеГалет все още не съм правила, просто защото доскоро бях много скептична към този тип десерти. Промяна има, така че ще взема да се навия най-накрая и да го пробвам.
Успешна сесия :)
Направи го, Инче, няма да сбъркаш :)
ИзтриванеИ аз досега не съм правила галет, но и аз ще взема да си променя мнението! Изглежда страхотно, надявам се сесията да е минала отлично! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Павлинче :) Успешно мина! Поздрави ;)
ИзтриванеАуууууу страхотно изглежда. Може ли парченце?:) Аз съм правила с ябълки и круши, май е време да пробвам и с прасковите :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Може и 2 парченца :) Приятна вечер!
ИзтриванеНе е честно! Да се чуди човек къде да търси праскови по това време! :)
ОтговорИзтриванеИзглежда страхотно, не се и съмнявам, че е такова и на вкус. При първа възможност ще го приготвя! :)
adoration_
Зори, идвам да те поздравя за страхотните снимки! Много ми харесват! Галета изглежда страшно съблазнително и по продуктите мисля, че доста се доближава до кростата - нещо , което бях правила миналото лято по рецепта на Кеми и страшно много ми хареса. Ще се пробва и твоето, обожавам сладкиши с плодове!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Зори, личи си, че си заредена с положителни емоции! Прекрасни снимки! Хубаво лято ти пожелавам!:)
ОтговорИзтриванеИзглежда чудесно и ми мирише на вкусно!Поздравления за галета!
ОтговорИзтриванеЗори, успешно реализиране на плановете първо да пожелая! Галета изглежда страхотно! Отдавна се каня да изпробвам и аз да спретна един, но все отлагам :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеП.П. Първата снимка е уникална!
Мнооооого го обичам този десерт,Зори,уникално вкусно нещо!А и твоят ми говори от страхотните снимки,че е също такъв!С праскови не съм правила,но ще е супер!
ОтговорИзтриванеКанелата на мен ми е баш по вкуса,така че бих се пресегнала за едно юнашко парче,ама знам,че отдавна е в историята,докато сколасам да намина и да ти го похваля!Истински разкош е!
Хубави почивни дни!
Божествено вкусно изглежда, а аз се чудех какво да ги правя прасковите вкъщи :-)
ОтговорИзтриване