събота, 23 юни 2012 г.

Галет с праскови

Завръщам се след дъългата сесия - по-заредена и вдъхновена отвсякога! Хубаво е след голям труд да се отдадеш на заслужена почивка. За мен няма да е почивка в пълния смисъл на това понятие, но макар и трудоемки, нещата, с които ще се занимавам това лято ще ми донесат голяма удовлетвореност, че съм свършила нещо полезно. Не искам да издавам конкретно какви ще ги върша, но всичко е свързано с образованието ми. И все пак ще отделям достатъчно време на блога, имам много планове и за него, но за това някой друг път :).


Реших да започна с един вкусен галет, който се приготвя с пресни плодове.  Мисля, че е свеж и подходящ за сезона десерт. Може да използвате други плодове за плънката, в случая аз предпочетох нектарини, защото са по-плътни и ароматни. Признавам, че прекалих с канелата, следващия път ще се поправя. Опитайте този прекрасен сладкиш с праскови - приготвя се много лесно, а е изключително вкусен :)


Галет с праскови
Адаптирано от Мед и Мляко

Необходими продукти:

За тестото:
180 г брашно
110 г краве масло
50 г кристална захар
щипка сол
2 бр. ванилия
1 яйце

За плънката:
3 бр. нектарини
няколко с. л. захар за поръсване
2 с. л. мед
1/4 ч. л. канела за поръсване
1 с. л. прясно мляко


В купа смесете маслото и брашното. Бъркайте до образуване на трохи. Прибавете захарта, солта, ванилията и накрая яйцето. Бъркайте до получаване на тесто, което омесете за кратко на кухненски плот като прибавяте допълнително брашно. Завийте тестото във фолио за свежо съхранение и го оставете да почине за час в хладилника.
Плънката пригответе като нарежете прасковите на полумесеци. Извадете охладеното тесто и го разточете върху хартия за печене, като се стараете да придобие форма на кръг. Подредете прасковите, оставяйки около 3-4 см в края, за да загърнете тестото. Това направете с помощта на хартията за печене - повдигнете я от всички страни и загърнете краищата. Поръсете прасковите със захар и канела. В купичка смесете меда с млякото и намажете тестото и плодовете с тази смес за лъскавина. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути или до апетитно златисто.

13 коментара:

  1. Чудесно изглежда, Зори!
    Галет все още не съм правила, просто защото доскоро бях много скептична към този тип десерти. Промяна има, така че ще взема да се навия най-накрая и да го пробвам.

    Успешна сесия :)

    ОтговорИзтриване
  2. И аз досега не съм правила галет, но и аз ще взема да си променя мнението! Изглежда страхотно, надявам се сесията да е минала отлично! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Павлинче :) Успешно мина! Поздрави ;)

      Изтриване
  3. Ауууууу страхотно изглежда. Може ли парченце?:) Аз съм правила с ябълки и круши, май е време да пробвам и с прасковите :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Не е честно! Да се чуди човек къде да търси праскови по това време! :)
    Изглежда страхотно, не се и съмнявам, че е такова и на вкус. При първа възможност ще го приготвя! :)

    adoration_

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, идвам да те поздравя за страхотните снимки! Много ми харесват! Галета изглежда страшно съблазнително и по продуктите мисля, че доста се доближава до кростата - нещо , което бях правила миналото лято по рецепта на Кеми и страшно много ми хареса. Ще се пробва и твоето, обожавам сладкиши с плодове!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, личи си, че си заредена с положителни емоции! Прекрасни снимки! Хубаво лято ти пожелавам!:)

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда чудесно и ми мирише на вкусно!Поздравления за галета!

    ОтговорИзтриване
  8. Зори, успешно реализиране на плановете първо да пожелая! Галета изглежда страхотно! Отдавна се каня да изпробвам и аз да спретна един, но все отлагам :) Поздрави!
    П.П. Първата снимка е уникална!

    ОтговорИзтриване
  9. Мнооооого го обичам този десерт,Зори,уникално вкусно нещо!А и твоят ми говори от страхотните снимки,че е също такъв!С праскови не съм правила,но ще е супер!
    Канелата на мен ми е баш по вкуса,така че бих се пресегнала за едно юнашко парче,ама знам,че отдавна е в историята,докато сколасам да намина и да ти го похваля!Истински разкош е!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Божествено вкусно изглежда, а аз се чудех какво да ги правя прасковите вкъщи :-)

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!