четвъртък, 3 май 2012 г.

Баклава с портокал и шоколад

Днес ще ви покажа как преди няколко дни приготвих баклава с готови кори. Знам, че тя няма нищо общо като вкус с оригиналната баклава, но напоследък нямам време за пипкави неща. Обещавам някой път да приготвя баклава както си му е редът - с домашно точени кори, без никакви аромати, без есенции и добавки от мен :) Може да не е по оригинална рецепта, но стана много вкусно! Не използвах шоколадов чипс, а нарязан млечен шоколад, защото имах само чипс от натурален шоколад, а не ми е най-любимият. Вие можете да използвате и натурален, ако считате, че ще ви е прекалено сладко с млечен.


Баклава с портокал и шоколад
Авторска рецепта

Необходими продукти:
500 г готови кори за баница
150 г разтопено краве масло

за плънката:
200 г счукани орехи
2 с. л. настъргана кора от портокал
100 г нарязян шоколад
2 с. л. настърган кокос

за сиропа:
100 мл прясно изцеден портокалов сок
сокът от 1/2 лимон
250 мл вода
400 г захар
щипка канела


Пригответе плънката като смесите орехите с портокаловата кора и шоколада. Разбъркайте сместа добре. Разделете корите на две равни части. Както са всички накуп, разпределете плънката равномерно. Завийте на големи и стегнати рула и нарежете на колелца с дебелина около 4-5 см. Наредете колелцата в намаслена тавичка плътно едно до друго, така че да се вижда плънката. Полейте баклавата с маслото. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване. Оставете я да изстине напълно и чак тогава пригответе сиропа. За него смесете всички съставки и ги оставете да врят 15 минути като разбърквате отвреме навреме. Докато сиропът е още горещ, залейте баклавата с него. Покрийте я с алуминиево фолио и я оставете да престои една нощ. За да се напоят добре парченцата, може да ги обърнете както са в тавата. По този начин се поема целият сос.

14 коментара:

  1. Зори, аз баклавата я правя винаги с готови кори, дори не съм опитвала с домашни:). Идеята ти за тази плънка много ми допадна и като аромат и вкус. Ще я пробвам задължително!:)

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, баклавата ти е станала разкошна! Идва ми да заръфам монитора....:D С тази плънка съм сигурна, че се е получила уникално вкусна!

    Поздрави! Слънчев, усмихнат и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много добре изглежда,а и с тези аромати на портокал,кокос и шоколад ми се струва,че е още по-прелестна от класическата!
    Хубав ден,Зорничка!

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, супер изглежда баклавата! Много обичам вкусовете, които си използвала, комбинацията е много вкусна със сигурност! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. ооо уникална е ,Зори!
    Обожавам баклава а тази изглежда приказно и ще се пробва
    хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, страхотна е! Дали остана парченце за мен ;)

    ОтговорИзтриване
  7. О, как обичам баклава! Срахотноооо! Поздрави, направо не мога да спра да я гледам!

    ОтговорИзтриване
  8. Много обичам баклава, а тази изглежда изумително апетитна! Прекрасен уикенд ти желая, Зори! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Може да не си точила кори, ама си ги навила уникално красиви тези баклавички, а и за вкусът не се смнявам!
    Хубав уикенд ти желая!

    ОтговорИзтриване
  10. Какво направи ти, мило момиче, та залепнах тук и няма отлепване!Страхотна баклава!!!!!!!!!!
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  11. Обожавам баклава а твоята е неустоима.
    Прегръдки и хубав празничен ден утре!

    ОтговорИзтриване
  12. Зори,прекрасна и вкусна баклавичка си спретнала!
    Взимам си парченце в днешния празничен ден!
    Поздрави миличка!

    ОтговорИзтриване
  13. Зори, много интересна баклава! Не съм пробвала с такава плънка, но определено звучи вкусно :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Много интересна идея, в момента пека баклавичката, благодаря за споделената рецепта! :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!