Днес ще ви покажа как преди няколко дни приготвих баклава с готови кори. Знам, че тя няма нищо общо като вкус с оригиналната баклава, но напоследък нямам време за пипкави неща. Обещавам някой път да приготвя баклава както си му е редът - с домашно точени кори, без никакви аромати, без есенции и добавки от мен :) Може да не е по оригинална рецепта, но стана много вкусно! Не използвах шоколадов чипс, а нарязан млечен шоколад, защото имах само чипс от натурален шоколад, а не ми е най-любимият. Вие можете да използвате и натурален, ако считате, че ще ви е прекалено сладко с млечен.
Баклава с портокал и шоколад
Авторска рецепта
Необходими продукти:
500 г готови кори за баница
150 г разтопено краве масло
за плънката:
200 г счукани орехи
2 с. л. настъргана кора от портокал
100 г нарязян шоколад
2 с. л. настърган кокос
за сиропа:
100 мл прясно изцеден портокалов сок
сокът от 1/2 лимон
250 мл вода
400 г захар
щипка канела
Пригответе плънката като смесите орехите с портокаловата кора и шоколада. Разбъркайте сместа добре. Разделете корите на две равни части. Както са всички накуп, разпределете плънката равномерно. Завийте на големи и стегнати рула и нарежете на колелца с дебелина около 4-5 см. Наредете колелцата в намаслена тавичка плътно едно до друго, така че да се вижда плънката. Полейте баклавата с маслото. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване. Оставете я да изстине напълно и чак тогава пригответе сиропа. За него смесете всички съставки и ги оставете да врят 15 минути като разбърквате отвреме навреме. Докато сиропът е още горещ, залейте баклавата с него. Покрийте я с алуминиево фолио и я оставете да престои една нощ. За да се напоят добре парченцата, може да ги обърнете както са в тавата. По този начин се поема целият сос.
Зори, аз баклавата я правя винаги с готови кори, дори не съм опитвала с домашни:). Идеята ти за тази плънка много ми допадна и като аромат и вкус. Ще я пробвам задължително!:)
ОтговорИзтриванеЗори, баклавата ти е станала разкошна! Идва ми да заръфам монитора....:D С тази плънка съм сигурна, че се е получила уникално вкусна!
ОтговорИзтриванеПоздрави! Слънчев, усмихнат и успешен ден!
Много добре изглежда,а и с тези аромати на портокал,кокос и шоколад ми се струва,че е още по-прелестна от класическата!
ОтговорИзтриванеХубав ден,Зорничка!
Зори, супер изглежда баклавата! Много обичам вкусовете, които си използвала, комбинацията е много вкусна със сигурност! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеооо уникална е ,Зори!
ОтговорИзтриванеОбожавам баклава а тази изглежда приказно и ще се пробва
хубава вечер
Зори, страхотна е! Дали остана парченце за мен ;)
ОтговорИзтриванеО, как обичам баклава! Срахотноооо! Поздрави, направо не мога да спра да я гледам!
ОтговорИзтриванеМного обичам баклава, а тази изглежда изумително апетитна! Прекрасен уикенд ти желая, Зори! :)
ОтговорИзтриванеМоже да не си точила кори, ама си ги навила уникално красиви тези баклавички, а и за вкусът не се смнявам!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд ти желая!
Какво направи ти, мило момиче, та залепнах тук и няма отлепване!Страхотна баклава!!!!!!!!!!
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Обожавам баклава а твоята е неустоима.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубав празничен ден утре!
Зори,прекрасна и вкусна баклавичка си спретнала!
ОтговорИзтриванеВзимам си парченце в днешния празничен ден!
Поздрави миличка!
Зори, много интересна баклава! Не съм пробвала с такава плънка, но определено звучи вкусно :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного интересна идея, в момента пека баклавичката, благодаря за споделената рецепта! :)
ОтговорИзтриване