понеделник, 23 април 2012 г.

Карамелена торта с нутела

Тази торта я измислих много импулсивно. Прииска ми се нещо карамелено, лешниково и шоколадово и тя просто изплува в съзнанието ми!


Върл противник съм на готовите блатове и изобщо на всякакви полуфабрикати, но този път наистина нямах време за домашни, а и в тази торта акцентирам на крема, а не на платката, така че може да си го позволите. Моята торта е много малка, буквално за двама. Вие може да я направите и по-голяма, но тогава удвоете или утроете дозата за крема. Имайте предвид, че е много тежка (поне за моя вкус). Добре е да я оставите да стегне за няколко часа, аз не успях :)


Карамелена торта с нутела
Авторска рецепта

Необходими продукти:
3 готови блата
250 г маскарпоне
200 г Нутела
40 г печени безсолни лешници
50 г захар
150 г Сгущенка
няколко супени лъжици кафеен ликьор
пресни ягоди


Изрежете блатовете във формата и размера на вашата торта. Моята беше с диаметър 17 см.


С миксер разбийте нутелата и сиренето маскарпоне. Трябва да се получи пухкав крем без бучки.


Ако желаете, наредете тортата в тортен ринг, като редувате блат - крем - блат - крем и накрая блат. Сиропирайте всеки блат с няколко лъжици от ликьора. Ако желаете, използвайте друг ликьор или сироп. В краен случай прясно мляко със захар също ще свърши добра работа. Може да оставите тортата да стегне за няколко часа.


Накрая намажете цялата торта със сладкото от мляко. От захарта и счуканите лешници направете лешников крокан. Карамелизирайте захарта и една идея преди да я свалите от котлона, добавете лешниците. Разпределете сместа върху хартия за печене, изстудете и начукайте крокана.


Поръсете с него страничната част на тортата. Отгоре наредете пресни ягоди.

9 коментара:

  1. Здравствуйте

    Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

    Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

    Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

    Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

    С наилучшими пожеланиями

    Винсент
    Petitchef.com

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, тортата изглежда наистина много вкусно! Страхотна е! Харесва ми преобладаването на крем в нея. Особено като знам какъв е крема!:)

    ОтговорИзтриване
  3. iskax da popitm kak1v e kremat otgore 4e ne mojax da razberato4no

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е сладко от мляко или както е по-известно дулсе де лече. Тук има повече информация как можете да го намерите или да си го приготвите сами - http://zornitsapizza.blogspot.com/2011/08/blog-post_30.html

      Изтриване
  4. Esse doce está perfeito! Cara, que fome isso me dá!!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, много е хубава, макар и леко тежичка- понякога имам нужда точно от това- малка доза ударно сладост;)))
    Снимките са прекрасни!
    Поздрави и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, невероятно изкушение предлагаш! А от снимките е направо неустоима!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Това е точно по мой вкус - с много, много крем! Великолепно изглежда, Зори!

    ОтговорИзтриване
  8. Вкусна торта и прекрасни снимки,браво,мила!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!