петък, 17 февруари 2012 г.

Шотландски масленки с пухкав чийз крем

Днес ще ви издам една истина за себе си. Една жестока истина, която всичките ми близки и приятели знаят, но вие - моите читатели и виртуални приятели - надали. Аз съм човек, който не търпи поражение и критика. Когато се проваля в нещо, с което знам, че мога да се справя блестящо, започва поредица от безсънни нощи. Не спирам да мисля защо се е получило така, какво е излязло извън контрол. Понякога дори с риск да обидя близките си, съм склонна да се засягам от критиките им, за да им докажа после, че не са били прави. Тази черта от характера ми ми е носила много несгоди, но и често ми помага. Помага ми в образованието, в работата и... в кулинарията :)


Когато постоянно опитваш нови и нови рецепти, събирани оттук оттам, няма начин да не се сблъскаш с нещо не толкова успешно. Не съм предполагала обаче, че мога да бъда отвратена от нещо, което съм приготвяла аз! Не знам дали е заради големите очаквания, които имах за тези бисквити или просто вкусовата комбинация не ми понесе. За съжаление, в кухнята не всичко е перфектно, има и неудачи, ала това не трябва да ни обезверява! В едно съм сигурна - ШОКОЛАДОВИТЕ СЛАДКИ С ЧЕРЕН ПИПЕР са десерт, който никога повече не бих опитала. В случай, че все пак някой реши да си ги приготви, рецептата е тук.


И тъй като не можах да се примиря с поражението си, напълно в мой стил, след 30 минути вече бърках смес за други бисквити - нежни шотландски масленки, с пухкав маслен чийз крем със сладко от мляко. Звучи по-добре, нали? И не само звучи. Сладките се приготвят за минути, а кремът нарекох "изчисти хладилник". Стана страхотен.


Шотландски масленки с пухкав чийз крем

Необходими продукти:

За сладките:
Адаптирано от Алиа
112 г меко масло
50 г пудра захар
120 г брашно
50 г пшенично нишесте
щипка сол

За крема:
Авторска рецепта
1/2 ч. ч. крем сирене Филаделфия
3 големи супени лъжици меко масло

В купа разбийте маслото със захарта на пухкав крем. Добавете брашното, нишестето, ванилията и солта. Омесете меко тесто, завийте го в свежо фолио и оставете във фризера за 15 минути.
Разточете тестото с дебелина около 5 мм. Нарежете ги по ваш вкус, на мен ми се искаше да са по-семпли и избрах малка кръгла формичка. Печете ги в предварително загрята на 170 градуса фурна, около 15 минути. Краищата им трябва да порозовеят съвсем леко. Не чакайте да се зачервят изцяло, след изваждането от фурната ще се стегнат още.
За крема разбийте всички съставки с миксер, докато сместа стане пухкава и ефирна.
Слепете напълно охладените масленки, поставете ги в плътно затворени кутии и ги консумирайте след няколко часа.


Това вече беше една добра рецепта и ядът от предходния ми провал бе заличен... Напълно :)

21 коментара:

  1. Изглеждат стрхотно,ще се пробват тези дни:)

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, чудесно изглеждат шотландските бисквитки! Представям си колко приятна комбинация се е получила с кремчето.
    Е, сладките с черен пипер не съм сигурна, че бих ги пробвала ;)
    Веднъж пробвах шоколад с черен пипер и не ми допадна особено. Пробвах и бонбони с лют червен пипер и бях ужасена. Затова вече се придържам към добре изпитаните вкусове.
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори,ама ти си била голям нервак!Браво!Продължавай да се доказваш и да не търпиш пораженията.
    Бисквитките с крем са чудесни, а пиперосаните.......амиииии, няма да си хабя пипера.
    Весел уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, че сподели впечатление, защото напоследък все се замислям да пробвам. Но и аз като Вили няма да си хабя пипера:). А ще се подсладя с прекрасните ти шотландски бисквитки! Голяма си сладурана:)!

    ОтговорИзтриване
  5. Само така, момиче! Никакво предаване пред неуспехите. Пиперените сладки продължават да са ми интересни, макар леко да ме разколеба, но без съмнение съм впечатлена от срещата реванш, която си направила!

    ОтговорИзтриване
  6. Зори май сме от една порода:))
    а бисквитките изглеждат невероятно
    поздрави и хубав уикенд

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, стават такива неща, а и кой ли обича да губи и да се проваля. И аз съм същата, ядосвам се от такива случки и после се замислям, че не е нужно от толкова дребни неща да си развалям настроението, живота е прекалено кратък и човек трябва да гледа на подобни неуспехи като трупане на опит!
    Шотландските сладки изглеждат много вкусни! Тези с черния пипер също са много красиви, а за вкуса си е точно " въпрос на вкус"! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесни са! Много ми харесаха и ще ги пробвам. Благодаря ти че сподели впечатление за сладките с пипера :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. kak se prigotvya sladko ot mlyako?Shte bada blagodarna,ako mi otgovorite.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сладко от мляко се приготвя като се вари дълго време мляко със захар. Тъй като процесът е много бавен и изисква постоянно да се стои на котлона и да се бърка, измислен е по-лесен вариант - варят се консерви с подсладено кондензирано мляко. Ето тук например съм обяснила по-подробно - http://zornitsapizza.blogspot.com/2011/08/blog-post_30.html
      Последният вариант е да се ползва готово дулсе де лече, което се продава в руските магазини под наименованието "Сгущенка" или "Варенка".

      Изтриване
  10. Зори, страхотни са сладките. За пиперените - случват се и такива неща :) няма как.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Дълбоко се съмнявам, че Зорница е приготвила масленките по рецептата, която е публикувала. Вероятно само я е превела, при това лошо. Много бих искала да знам какво е това "свежо фолио", а "сладко от мляко" е някакво кулинарно изобретение, което би трябвало да се патентова, защото такова чудо досега не е имало.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Свежо фолио и сладко от мляко са термини, познати на всички, чиито кулинарен речник не се изчерпва с "баклава", "локум", "наденица" и "свинска мас". Свежото фолио е найлоново и е за свежо съхранение. Сладкото от мляко е така популярното дулсе де лече - и да, сладко от мляко е, защото се приготвя от захар и мляко.
      Никъде не съм написала, че рецептата съм я измисляла сама, само кремът си е моя импровизация (а и съм го споменала) при това доста сполучлива. Най-отдолу след всяка рецепта имам посочен източник, така че за справка можете да сверите продуктите, а ако не ви коства защо не и да опитате да приготвите сладките и ако изглеждат по-добре от моите тогава да пишете такива груби коментари?

      Изтриване
  12. О, поражения и аз имам в кухнята, но съм ги намалила до минимум, като използвам рецепти само от от определени източници. Случва се да се подлъжа, но съм "консерва" и предложението бисквити с черен пипер, директно бих го подминала.
    Шотландските бисквити обаче изглеждат не само много красиви, но и сигурна съм, че се топят в устата. :)
    Поздравления за упоритостта, стремежа към експерименти и не на последно място за любовта, с която приготвяш всяка рецепта!
    Хубава нова седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ева, благодаря за хубавите думи! Бисквитките се топят в устата само, когато са с крем иначе са по-скоро хрупкави :)
      Слънчева седмица!

      Изтриване
  13. Зори, много обичам да ти идвам на гости , в блогчето ти! Винаги сътворяваш големи вкуснотии! Още като ги видях от пръв поглед и..... твоите сладки Шотландски масленки ме грабнаха! Чудесно са станали!!!
    Представям си и аз,.... как бих била разочарована от шоколадови сладки с пипер..... Ужасна комбинация-..... поне за мен!!!
    Желая ти една много успешна и хармонична нова седмица и те прегръщам сърдечно!!

    ОтговорИзтриване
  14. Зорница, би ли ми върнала отговор на l.slokoski@goodfood.bg?
    Искам да покажа рецептата ти в следващия ни брой :)

    ОтговорИзтриване
  15. Ох, Зори, аз имах подобно премеждие вчера в кухнята, но не с черен пипер, а с морска сол в шоколадов сладкиш - отврат :)) Язък за 400 грама черен шоколад, които отидаха в коша, покрай тая сол, макар че малкият успя да хапне и не му направи впечатление май изобщо :)) Както казват англичаните - you have to learn to take the rough with the smooth ;)
    А шотландските сладки изглеждат наистина много вкусно!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Зорничка,емоциите ти знаеш,че ще въприема съвсем отлично,нали сме си зодийки :) .
    Но провали винаги ще има,независимо дали с нещо ново или с нещо правено и друг път.Това е неизбежно.Но едно знам със сигурност от личен опит-провалът много ме амбицира и докато не го направя пак не мирясвам.
    Казах ти,че ще те разбера от раз! :)
    От тези ароматни бисквити бих си взела няколко с огромно удоволствие,и колко правилно кръгли са.
    А по-горните анонимни коментари направо ме озадачават,ама че проклети хора има.
    Между другото сладко от мляко ми харесва много повече като название от дулсе де лече,което винаги ми е звучало ужасно префърцунено.
    Не им се пали на такива блещери.

    Прегръщам те,мила сладурке!

    ОтговорИзтриване
  17. Zdravei Zori! Blogat ti e goliamo otkritie y absolutno udovolstvie za chetene y gledane. Pochti polovinata ti recepti otlejavat v spisaka mi:Da prigotvia v nai-kratak srok! Otnosno po-gornata recepta tova ne sa li argentinskite Alfagores? Dokolkoto znam Dulce de leche e tiahmo izobretenie.Proizhoda im ne e tolkova vajen, a unikalnata kombinacia na sipkavi biskvitki y dulce de leche. Pozdravi ot Madrid Pepa

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!