Често приготвям сладкиши и хладилникът ми редовно е пълен със сурови белтъци. Този път ги оползотворих много добре - с питка :) Не е най-красивото ми тестено творение, малко се разпука (не знам на какво се дължи). Но пък беше цялата на конци и страшно пухкава.
Необходими продукти:
За закваската:
За закваската:
300 мл топло прясно мляко
20 г мая
1 ч. л. захар
70 г брашно
За тестото:
цялата закваска
3 белтъка + 1 цяло яйце
1 ч. л. сол
5 с. л. олио
600 г бяло брашно
Допълнително:
100 мл олио
1 яйце за намазване
За закваската разтворете маята и захарта в топлото мляко, добавете брашното, разбъркайте добре, покрийте със суха кърпа и оставете сместа да втаса на топло. Добавете продуктите за тестото, а брашното добавяйте постепенно, пресявайки го. Замесете меко тесто и го оставете за час на топло.
Разделете тестото на 5 топки с еднаква големина. Разточете ги върху хартия за печене на кръгове, големи колкото диаметъра на тавата, я която ще ги печете. Редете ги един върху друг, като след всеки мажете обилно с олио. След като ги наредите, направете кръстосан разрез във формата на Х, след това и през средата на хикса, така че да се получат общо 8 разреза. Внимавайте да не нарежете външния ръб. Усучете ги в една посока. Оставете питката да втаса за още 1 час. Намажете питката с разбитото яйце и я печете във фурна, загрята на 180 градуса, докато стане златиста.
Зори, много пухкава питка! Много красиво си я оформила :) Браво!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Браво ,Зори ! Чудесна !
ОтговорИзтриванеЛеле каква питка само. СТРАХОТНА. Поздравления!
ОтговорИзтриванеАу, изглежда страхотно! Никога не съм правила само с белтъци, но като гледам резултата със сигурност ще е вкусна. Начинът на завиване също много ме впечатли, поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, момичета!!! :)))
ОтговорИзтриванеЗори питката ти е страхотна
ОтговорИзтриванеи в моя хладилник винаги има белтъци и се чудя какво да ги правя а идеята ти е супер,веднага си слагам отметка
спокойни сънища и прекрасен петък ти желая
Зори,питката е великолепна!Толкова пухкава,а какви концииии,браво!И оформлението е страхотно!И моите винаги се разпукват,ама на мен това ми харесва.
ОтговорИзтриванеПожелавам ти един успешен петък,мила!
Леле, Зори, прекрасна е! Не съм специалист, но мисля, че като се разпука, значи е много вкусна, така съм чувала:). А твоята е невероятна - красива, пухкава и вкусна!
ОтговорИзтриванеЕхаа, Зори, много красива питка! И какви конци има!
ОтговорИзтриванеИ на мен така ми се разпука последната питка. Ако разбереш защо е, да кажеш ;)
Но въпреки пукнатината, е прекрасна!
Поздрави и пожелания за хубав ден!
Зори, мила питката е станала уникална! Аз хич не мога да постигна нито такива конци, нито да е такава пухкава! Поздравления! Ще се възползвам непременно от идеята за белтъците, че и при мен така се получава понякога! Хубава петъчна вечер!
ОтговорИзтриванеМного красива и несъмнено вкусна е питата, Зори! Харесвам тестото само с белтъци, става пухкаво и много меко. Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеЕеееее, уби ме!!!
ОтговорИзтриванеСтрашна питка, как се къса на концииии.
Имай милост, Зори.
Браво, браво.
Зори, и аз правя питка с белтъци и много ми харесва!
ОтговорИзтриванеЩе опитам и твоята!
Изглежда чудесно!
Аз искам да питам поради липса на време дали мога да оставя тестото в хладилника за 1 нощ, и само да го оформя преди втасване. Мерси предварително
ОтговорИзтриванеДа, разбира се, с всички теста с мая (без козуначеното може би само) може да се процедира така без абсолютно никакъв проблем. После само като я оформите, я оставете хубаво да втаса.
ИзтриванеНе ми се получи и много ме е яд, защото беше за прощъпулник на много близки приятели. Уж втаса добре, обаче се слегна в последствие. Като я разчупих се ронеше много. Изобщо не стана на конци. Мисля, че сгреших при нареждането, не сложих олио ,а масло, уж да е по вкусна. иначе беше вкусна. На какво се дължи това според теб?
ИзтриванеВ едно съм сигурна - причината, поради която не се е получило не е в това, че си оставила тестото в хладилника. Не мисля, че е и от маслото, невъзможно ми изглежда, няма логика. По-скоро ми се струва, че в някой друг етап нещо си объркала - да не би да е превтасало после, след оформянето? Друго нещо, от което може да слегне май е прекаленото количество масло, но не и маслото само по себе си като продукт. Просто, ако е било прекалеено много, то наистина натежава. Знам ли конкретно какво се е случило при теб, може и от брашното да е дори.
ИзтриванеДоста хора са ми писали конкретно за тази питка, че много добре им се е получавала. Много съжалявам, че при теб не е станало така!