четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Питка с белтъци

Често приготвям сладкиши и хладилникът ми редовно е пълен със сурови белтъци. Този път ги оползотворих много добре - с питка :) Не е най-красивото ми тестено творение, малко се разпука (не знам на какво се дължи). Но пък беше цялата на конци и страшно пухкава.


Питка с белтъци
Авторска рецепта

Необходими продукти: 

За закваската:
300 мл топло прясно мляко
20 г мая
1 ч. л. захар
70 г брашно

За тестото:
цялата закваска
3 белтъка + 1 цяло яйце
1 ч. л. сол
5 с. л. олио
600 г бяло брашно

Допълнително:
100 мл олио
1 яйце за намазване


За закваската разтворете маята и захарта в топлото мляко, добавете брашното, разбъркайте добре, покрийте със суха кърпа и оставете сместа да втаса на топло. Добавете продуктите за тестото, а брашното добавяйте постепенно, пресявайки го. Замесете меко тесто и го оставете за час на топло.
Разделете тестото на 5 топки с еднаква големина. Разточете ги върху хартия за печене на кръгове, големи колкото диаметъра на тавата, я която ще ги печете. Редете ги един върху друг, като след всеки мажете обилно с олио. След като ги наредите, направете кръстосан разрез във формата на Х, след това и през средата на хикса, така че да се получат общо 8 разреза. Внимавайте да не нарежете външния ръб. Усучете ги в една посока. Оставете питката да втаса за още 1 час. Намажете питката с разбитото яйце и я печете във фурна, загрята на 180 градуса, докато стане златиста.

17 коментара:

  1. Зори, много пухкава питка! Много красиво си я оформила :) Браво!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Леле каква питка само. СТРАХОТНА. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Ау, изглежда страхотно! Никога не съм правила само с белтъци, но като гледам резултата със сигурност ще е вкусна. Начинът на завиване също много ме впечатли, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Зори питката ти е страхотна
    и в моя хладилник винаги има белтъци и се чудя какво да ги правя а идеята ти е супер,веднага си слагам отметка
    спокойни сънища и прекрасен петък ти желая

    ОтговорИзтриване
  5. Зори,питката е великолепна!Толкова пухкава,а какви концииии,браво!И оформлението е страхотно!И моите винаги се разпукват,ама на мен това ми харесва.

    Пожелавам ти един успешен петък,мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Леле, Зори, прекрасна е! Не съм специалист, но мисля, че като се разпука, значи е много вкусна, така съм чувала:). А твоята е невероятна - красива, пухкава и вкусна!

    ОтговорИзтриване
  7. Ехаа, Зори, много красива питка! И какви конци има!
    И на мен така ми се разпука последната питка. Ако разбереш защо е, да кажеш ;)
    Но въпреки пукнатината, е прекрасна!
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Зори, мила питката е станала уникална! Аз хич не мога да постигна нито такива конци, нито да е такава пухкава! Поздравления! Ще се възползвам непременно от идеята за белтъците, че и при мен така се получава понякога! Хубава петъчна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Много красива и несъмнено вкусна е питата, Зори! Харесвам тестото само с белтъци, става пухкаво и много меко. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Ееееее, уби ме!!!
    Страшна питка, как се къса на концииии.
    Имай милост, Зори.
    Браво, браво.

    ОтговорИзтриване
  11. Зори, и аз правя питка с белтъци и много ми харесва!
    Ще опитам и твоята!
    Изглежда чудесно!

    ОтговорИзтриване
  12. Аз искам да питам поради липса на време дали мога да оставя тестото в хладилника за 1 нощ, и само да го оформя преди втасване. Мерси предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, разбира се, с всички теста с мая (без козуначеното може би само) може да се процедира така без абсолютно никакъв проблем. После само като я оформите, я оставете хубаво да втаса.

      Изтриване
    2. Не ми се получи и много ме е яд, защото беше за прощъпулник на много близки приятели. Уж втаса добре, обаче се слегна в последствие. Като я разчупих се ронеше много. Изобщо не стана на конци. Мисля, че сгреших при нареждането, не сложих олио ,а масло, уж да е по вкусна. иначе беше вкусна. На какво се дължи това според теб?

      Изтриване
    3. В едно съм сигурна - причината, поради която не се е получило не е в това, че си оставила тестото в хладилника. Не мисля, че е и от маслото, невъзможно ми изглежда, няма логика. По-скоро ми се струва, че в някой друг етап нещо си объркала - да не би да е превтасало после, след оформянето? Друго нещо, от което може да слегне май е прекаленото количество масло, но не и маслото само по себе си като продукт. Просто, ако е било прекалеено много, то наистина натежава. Знам ли конкретно какво се е случило при теб, може и от брашното да е дори.
      Доста хора са ми писали конкретно за тази питка, че много добре им се е получавала. Много съжалявам, че при теб не е станало така!

      Изтриване

Благодаря Ви за отделеното време!