неделя, 28 юни 2015 г.

Ванилова Страчатела торта

Ще бъда кратка, защото мислите ми напоследък са абсолютно разхвърляни, а и рецепта ме чака.
На 27.06.15., с моя прекрасен Николай, отпразнувахме първата годишнина от официалното ни съжителство заедно. Отбелязахме празника с един ден само за нас двамата.


Първата годишнина се води "памучна". Наречена е на името на най-простата текстилна материя, защото празникът вече бил преминал в делник за младото семейство. Дръжки! Всеки ден ми е празник, а и сватбата ни щом е памучна, това говори за топлина, комфорт, уют. 


За памучната ни сватба, наша много близка приятелка и нейната майка, ни подариха това невероятно мило и красиво творение!


Толкова лично и сантиментално, че изобщо не можах да скрия сълзите си от вълнение, щом го получих!


А сега да ви представя и тортата. Това не е торта за годишнината ни, поне не искам да ѝ слагам такъв етикет, тъй като е направена от остатъци от една друга торта, която направих предния ден. Дозата е много голяма, торта с такъв размер, би стигнала за 30 парчета. Тортата на снимката е направена от остатъците от блатовете, както и с останал крем, така че е много по-малка. Блатовете са маслени и плътни и когато кремът попие в тях, тортата не е суха, но не е и много сочна, така че няколко супени лъжици прясно мляко за сиропиране не биха се отразили зле, макар че аз не бих ги добавила.


Ванилова Страчатела торта

Необходими продукти:
За 2 блата с диаметър 25см:
Адаптирано от Passion 4 baking
340 г меко масло
540 г захар
9 белтъка
630 г брашно
2 с. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сол
500 мл прясно мляко
1 с. л. ванилов екстракт
семенцата на една ванилова шушулка

За крема:
1 литър млечна сметана, 35% масленост
400 г качествен бял шоколад
1 ч. л. ванилов екстракт
250 г маскарпоне
100 г натурален шоколад


Приготвяне на блатовете:
В голяма купа сложете маслото, захарта и семенцата от ваниловата шушулка. Разбийте с миксер за около 5 минути или докато сместа стане пухкава. В друга купа смесете брашното с бакпулвера и солта. Излейте млякото в кана и към него прибавете ваниловия екстракт. Към маслената смес, прибавете постепенно белтъците, разбивайки с миксер до хомогенност. Накрая добавете млечната и брашнена смес и разбийте с миксер на ниска степен, докато получите гъсто и гладко тесто. Разпределете сместа в две форми, застлани с хартия за печене. Изпечете блатовете във фурна, предварително загрята до 180 градуса за около 40 минути или докато клечка, забита в центъра на блата излезе суха. Оставете блатовете да се охладят за 15 минути във формите, а след това ги прехвърлете върху метална решетка до пъното им изстиване.


Приготвяне на крема:
Сложете сметаната в касерола и щом се появи първото балонче от завиране, изсипете начупения бял шоколад. Оставете го за десетина минути да се отпусне, а след това разбъркайте добре, докато се получи гладка и хомогенна смес. Оставете ганаша в хладилник за не по-малко от 6 часа. Когато е напълно стегнал и охладен, го разбийте с миксер на висока степен, докато стане пухкав и гъст. Прибавете ваниловия екстракт и маскарпонето и разбийте отново. Прибавете нарязания на малки парченца натурален шоколад и разбъркайте с шпатула. 


Сглобяване на тортата:
С дълъг и остър нож, срежете блатовете на две, така че да получите четири кръгли блата. Редувайте блат, крем, блат, крем, измажете тортата от всички страни и декорирайте с череши.

14 коментара:

  1. Много, много памучни сватби да изживеете заедно! Да сте все така щастливи и много да се обичате! Честита годишнина, сладури такива!

    ОтговорИзтриване
  2. Пожелавам ви да отпразнувате златна, че и диамантена и благодатна!
    За тортата - нямам никакво съмнение. Снимките говорят сами! :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Бъдете цял живот безкрайно щастливи и влюбени! ❤ ❤ ❤

    ОтговорИзтриване
  4. Винаги влюбени и много щастливи!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита ви годишнина, Зори! С известно закъснение, поради празника, който имахме на абсолютно същата дата! Знаеш! Пожелавам ви безкрайно много любов и разбирателтво! Да стигнете до златна годишнина! Или там която е последната, не съм наясно!
    Прегръдки, мило семейство!

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, аз пък ти пожелавам да сте винаги едно цяло, за което нито дни, нито години да са от значение, а всеки подарен миг на споделеност да е вечен! Да ви е много сладък животът! :) А тортата - ами чудесна е! Какви ти остатъци, толкова апетитна изглежда. :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Бъдете щастливи и безкрайно много влюбени! :) Тортата е страхотна! :)
    Прегръдка, Зори!

    ОтговорИзтриване
  8. Много си падам по такива изчистени и не толкова сложни торти :) Изчетох начина на приготвяне до последната буква, което рядко ми се случва :) Като памук е *
    Зоринка ... желая ви цялото щастие което заслужавате! Прекрасни сте с малкия разбойник :) Да ви е жив и здрав и всеки ваш ден бъде празничен, топъл и уютен, а любовта ви никога да не угасва!
    Честита първа годинка младо семейство и за много години!

    ОтговорИзтриване
  9. Зори, много семейно щастие и винаги да се обичата така безрезервно!
    Тортата е приказна, а човекът до теб е голям късметлия! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Зорничка,честита ви първа годишнина!С пожелание да отбелязвате всяка поредна по-обичащи се и по-щастливи!Тортата е невероятно апетитна,а подаръкът е незаменим!Благодаря за удоволствието,поздрав с усмивка!

    ОтговорИзтриване
  11. Зори, нека винаги така да усещаш половинката си - като "моя прекрасен Николай", това ще е доказателство, че и двамата сте щастливи! Чудно"отпадъчно" торте:))

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте,чудесна рецепта😛Исках само да попитам...до колкото разбирам блатовете са 4,а на снимката виждам два...дадените продукти са за два блата,които се разрязват на две(т.е.4 общо) така ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да. Тортата на снимката е от остатъци от основната торта.

      Изтриване
    2. Благодаря!
      Направих тортата(1/3 доза от блатовете и 1/2 доза от крема)стана наистина разкошна:P

      Изтриване

Благодаря Ви за отделеното време!