Всяка година правя черешови пайове. И в блога имам рецепта за черешов пай, но не е както трябва - плънката така и не се сгъстява достатъчно след изстиване. Това тук е друго нещо.
Беше толкова ароматен, че на път за снимачната площадка, веднага ангажира вниманието на Станимир. След няколко безуспешни опита да скочи от кошарата, го извадих от там и той веднага хукна към уханния сладкиш. Не го почерпих. Лоша майка.
Черешов пай
Необходими продукти:за кръгла форма с диаметър 25см
За тестото:
Адаптирано от Jamie Oliver
500 г брашно
250 г студено краве масло, нарязано на кубчета
100 г кристална захар
щипка сол
ванилия
кората на 1 портокал/лимон
2 големи яйца
1-2 с. л. студено прясно мляко
За плънката:
Адаптирано от GoodFood Bulgaria
600 г обезкостени череши
150 г захар
40 г натурално пшенично нишесте
6 с. л. вода
Допълнително:
1 разбито яйце за намазване
кристална захар за поръсване
Приготвяне на тестото:
В купа смесете маслото, нарязано на малки кубчета, брашното, захарта и солта. Разбъркайте всичко добре до образуване на трохи. Прибавете разбитите с вилица яйца и млякото, бързо омесете твърдо тесто. Завийте го със свежо фолио и го оставете да почине в хладилника за 30 минути. Разделете тестото на две равни части и разточете едната върху набрашнен плот на кора с дебелина 4 мм. Изрежете кръг с диаметър, по-голям от този на формата, в която ще печете и го прехвърлете в нея. Оформете тестото равномерно, притискайки го, където е необходимо. Надупчете го с вилица и го покрийте с кръг хартия за печене. Изсипете 1 чаша суров боб и го изсипете върху хартията. Оставете формата във фризера, докато фурната загрее до 200 градуса. Изпечете тестото за 5-6 минути.
Приготвяне на плънката:
Сложете черешите в малка касерола заедно със захарта. Бъркайте на слаб огън, докато захарта се разтопи. Размийте нишестето във водата и го прибавете към черешите. Оставете сместа на котлона за около 5-6 минути, докато се сгъсти.
Приготвяне на пая:
Извадете тестото от фурната, махнете боба и хартията и изсипете черешовата смес. Разточете остатъка от тестото на кръг с дебелина 4мм и с метален резец направете няколко кръгчета. С част от тестото, направете листа и дръжки и ги сложете върху тестото, така че да станат черешки. Намажете пая с разбито яйце и поръсете обилно със захар. Изпечете пая на 200 градуса, докато стане апетитно златист.
Едно уточнение: Ако паят се поднася топъл е по-сладък, затова е подходящо да се сервира със заквасена сметана.
Зори, този пай изглежда божествено вкусен! Ако намеря достатъчно свободно време, задължително ще го пробвам и ако не изядат черешите преди това ;)
ОтговорИзтриванеМалкото черешово чудовище няма да му прости. Снощи й правих *какиш с чеешки :D Сутринта не пропусна да се похвали на всички в градината, добре, че й бях сложила повечко в кутията.
Още малко като порасне Сънчо изобщо няма да пита, а направо ще напада вкусотиите. Ади така веднъж ми изяде половин блат за торта, добре че го бях правила да е подходящ за нея. Оставих го на масата. Отидох да взема нещо от хладилника, обръщам се, тя го взела с двете ръце и гризе :D
Прегръдки и мнооого усмихнат ден!
Ах,че сладки мингиши , както им казваше баба ми :D И аз май ще се надвеся така тия дни над точно тази прелест :) :) :)
ОтговорИзтриванеЗадължително ще го направя съвсем скоро!!!
ОтговорИзтриванеЗори, ама наистина е най-преркасният черешов пай! Съни е доказателство за това. Само не знам кое е по-сладко - той или паят. Прегръдки и да не търсиш после едно липсващо парче - при мен ееее! :)
ОтговорИзтриванеЧудесен ти е паят, Зори!
ОтговорИзтриванеА този сладур с черешките е за схрускване :)
Поздрави!
Парченцето пай изглежда убийствено, Зори! Много ме изкуши да се опитам да го приготвя и аз (имайки предвид, че досега не съм правила пай). Съни е толкова сладък на снимките!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Страхотен е станал! Идва ти да изядеш и пая, и малкия сладур:)
ОтговорИзтриванеТо вкусен, то красив- думи нямам. Само се чудя, що се заблудих и ти повярвах, че ще раздваш на живо от него;))
ОтговорИзтриванеЧестит празник на Слънчо!
Зори,снимката с разреза направо може да ми проговори,нашепва ми "Ела и ме вземи" :)) !
ОтговорИзтриванеНевероятен пай и още по-прекрасен,малък помощник си имаш,целувам го!
О, Зори, какъв апетитен пай! Много мила е последната снимка!
ОтговорИзтриванеЗори, адмирации към нещата, които правиш и които твориш в кухнята, а в същото време да отглеждаш и да се грижиш за бебчо!
ОтговорИзтриванеСтрахотен е паят! Благодаря за рецептата :)
Поздрави, мила!
Много красив и неустоимо апетитен!
ОтговорИзтриванеYummy pie!
ОтговорИзтриванеSuch a cute photos... my mother used to hung cherries on my ears when I was little :)
http://beautyfollower.blogspot.gr
Да се похваля, или по-скоро да те похваля - направих го почти веднага, но едва сега стигам до коментар. Наистина е чудесен този пай! Все дано ми остане време да си го запиша и в блога:)) Благодаря!
ОтговорИзтриване