След няколко часа летя за Щатите. Сама. С един голям, но почти празен куфар. Звънят ми да ми пожелаят весело лято, пишат ми съобщения, изпращат ме, а аз не искам да виждам никого, не искам да чета пожелания. Толкова ми е мъчно и така ме е обзела носталгията, че изобщо не искам да се сбогувам с никого, трудно ми е да го понеса. Най-много ще ми липсва Николай. От две години и половина живеем заедно и никога не съм се разделяла с него за повече от два дни (освен 7-дневната екскурзия до Барселона). Знам, че ще ми е много тежко. Знам и че ще науча и видя много неща и навярно заради тях това чувство ще утихне. Знам и че ще видя баща си и брат си в Доминиканската република, но това ще е чак през септември. А дотогава има три месеца. Цели три месеца на адаптация и самота, защото, както споменах, съм сам самичка. През тези три месеца, най-добрите ми приятели ще са Skype и блогът.
Надявам се, че ангажирайки се постоянно с кулинария, ще успея да
преодолея самотата.
Паят с череши, който приготвих е увод към една дълга тема в блога, която предстои, а именно рецепти в духа на американската кухня. Мисля да ви я представя в една друга светлина, защото съм сигурна, че ще открия нейното очарование. А него намирам във всяко нещо, което ме заобикаля, може би затова и съм така привързваща се. Ужас.
Пай с череши
Авторска рецепта
Необходими продукти:
за овална форма с размери 26х18см
За тестото:
200 г краве масло
50 г свинска мас
500 г бяло брашно
щипка сол
100 г захар
2 яйца
1-2 с. л. студено прясно мляко
За плънката:
450 г обезкостени череши
180 г захар
3 с. л. натурално пшенично нишесте
1 ч. л. канела
Допълнително:
1 жълтък
2 с. л. захар
1/2 ч. л. канела
Приготвяне на тестото:
В купа смесете маслото, нарязано на малки кубчета, маста, брашното, захарта и солта. Разбъркайте всичко добре до образуване на трохи.
Прибавете яйцата и млякото, бързо омесете твърдо тесто. Завийте го със
свежо фолио и го оставете да почине в хладилника за 30 минути. Отделете няколко парчета от тестото и започнете да "облепяте" равномерно дъното и стените на тавичка за пай. Направете няколко дупки по повърхността с вилица. Застелете тестото с хартия за печене, с размера на основата и изсипете сурови бобови зърна. Оставете тавичката във фризера за 15 минути. След това изпечете пая за пет шест минути на 200 градуса, махнете бобовите зърна и хартията за печене и печете още 5 минути. Изсипете плънката, изрежете неправилни квадрати от тестото и ги наредете отгоре. Намажете пая с жълтък, поръсете го със захар и малко канела и печете до хубав златист загар.
Приготвяне на плънката:
В касерола сложете черешите и захарта. Загрейте на умерен огън, докато захарта се разтвори напълно. Прибавете нишестето и разбъркайте добре. Оставете сместа на котлона, докато се сгъсти леко и започне да бълбука. Времето за термична обработка е около 15 минути.
Докато паят е горещ, консистенцията на плънката е по-скоро течна. Аз не можах да изчакам да стегне и веднага го разрязах. Ако го оставите да се охлади до стайна температура, а след това да стегне в хладилника за няколко часа, ще стегне достатъчно, за да не се разтича напълно, както е на снимката. Аз никога не съм успявала да изчакам толкова време, но съм чела, че стягат.
И още нещо. Хазяйката в къщата, в която ще живея, не позволявала да се готви в кухнята й или по-точно да се използват електроуредите й. Не мисля, че кухнята в ресторанта ще ми е достатъчна, затова се надявам да успея да стигна до някакъв консенсус с нея, защото ако не ми дава да включвам печката ще се преместя.
Приятен и лек полет, Зори! Ще се справиш, началото е трудно, знам и го казвам от личен опит, но времето винаги ни дава възможност да превъзмогнем всяка трудност. Ще бъда винаги на един "клик" разстояние (тук в блога) и ще се радвам да те виждам по-често на това място. :)
ОтговорИзтриванеУспех и лека адаптация!
Паят изглежда божествено, любими вкусове! Снимките са вълшебни! Усмивки, мила Зори! :-)
Зори, успех в новото начинание! Надявам се пътуването да ти донесе само положителни емоции и прекрасни спомени! В кой град ще си? Ако е близичко до Монреал, може да наминем да те видим по някое време.:)
ОтговорИзтриванеПоздрави и лек път!
Раде, в Провинстаун ще съм. Далеко идва :(
ИзтриванеПоздрави!
Зори, желая ти попътен вятър. И всичко ще е наред, само греби смело. А паят наистина е великолепен, както и снимките.
ОтговорИзтриванеЩе очаквам и следващите ти публикации. Лек полет и много усмивки! =)
Чакам те с нови и интересни рецепти, пая е възхитителен!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Всичко най-хубаво ти пожелавам, Зори, лек полет и вълнуващи преживявания в Америка! Чувствата, каквито описваш са напълно в реда си, все пак ти предстои пренастройка, но бързо ще те обземат нови и нови, които ще обогатяват престоя ти и ще притъпят носталгията. Вярвай в хубавите неща и те непременно ще се случат!
ОтговорИзтриванеПаят и снимките са вълшебни, просто мечта!
Успешно кацане и много късмет, мила! :*
Прекрасно пътешествие ти желая!Много късмет и събирай хубави емоции!
ОтговорИзтриванелек път
Благодаря ви, момичета!
ОтговорИзтриванеЗори, успешен попътен вятър!
ОтговорИзтриванеНе се притеснявай! Всичко ще е наред! Нормални са притесненията, но ще срещнеш нови и интересни хора, ще научиш толкова вълнуващи неща и тези 3 месеца ще отлетят бързо!
Ще те чакаме с нетърпение!
Прекрасен пай!
Прегръдки и успех, мило момиче!
Зори, разделите винаги са тежки, дори когато отиваш на място, където много си желала да бъдеш. Пожелавам ти много успехи, прекрасно лято и незабравими моменти!
ОтговорИзтриванеПаят ми взе ума! Сега съм на черешова вълна и мням, мням...
Прегръдки!
Желая ти успех! Дано да ти хареса и да останеш довлна! Аз прекарвам всяка година доста време в Щатите и ми харесва американскста кухня с нейното безкрайно разнообразие от вкусове. На добър път, ще очаквам нови репортажи!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти да оползотвориш времто си в Щатите по възможно най-добриа нячин за теб. И не страдай много, три месеца всякак се изкарват, а и не знаеш какво ще ти се предложи там. После пък ще имате възможност да си изкарате незабравима есен с Николай.
ОтговорИзтриванеПаят е фантастичен. ДОбре, че сезонът на черешите тепърва започва.
I am not able to view this website properly on chrome I think there's a drawback
ОтговорИзтриванеFeel free to surf to my site - Having Trouble Getting Pregnant After A Miscarriage
Зори, лек път и бърза адаптация! Нормално е да се притесняваш, но ще събереш нови впечатления, нови хора, ще научиш нови неща... и ще видиш как три месеца ще минат страшно бързо (от опит :)).
ОтговорИзтриванеСтрахотен пай!
И ще чакаме включване :)
Зори, замени тъгата с усмивка. Сигурна съм, че ти предстоят прекрасни моменти.
ОтговорИзтриванеОставам в очакване за нови предложения.
Хубава ваканция ти желая! С нетърпение ще очаквам американските рецепти. Ще се радвам ако споделиш как се правят американските пайове и бисквитките с шоколадови парченца.
ОтговорИзтриванеНа добър час! Чакаме с нетърпение новите ти рецепти!
ОтговорИзтриванеiliannas.blogspot.com
Зори, сигурно вече си пристигнала!
ОтговорИзтриванеОт сърце ти пожелавам едно незабравимо преживяване
и много усмивки!
Зори,какви са тези тегави мисли на старта на пътуването?Не е присъщо за нашата зодия чак толкова да ни тежи самотата,а и за един водолей предстоящото пътуване е като наркотик.Любовта ще издържи на раздялата,а и съм сигурна,че още на летището си се отърсила от това лошо настроение.
ОтговорИзтриванеПри такива предстоящи дестинации не бих унивала нито за секунда.Още повече,че ще посетиш моята извечна мечта( не е щатите),блазе ти!Наслади се на тези прекрасни месеци без да се гнетиш,мила!
Паят е разкошен!Прегръдка!
Докато разглеждах снимките и не спрях да преглъщам. Голямо изкушение!
ОтговорИзтриванеЛесна адаптация и времето да мине неусетно :)