сряда, 22 май 2013 г.

Черешов пай и един голям куфар

След няколко часа летя за Щатите. Сама. С един голям, но почти празен куфар. Звънят ми да ми пожелаят весело лято, пишат ми съобщения, изпращат ме, а аз не искам да виждам никого, не искам да чета пожелания. Толкова ми е мъчно и така ме е обзела носталгията, че изобщо не искам да се сбогувам с никого, трудно ми е да го понеса. Най-много ще ми липсва Николай. От две години и половина живеем заедно и никога не съм се разделяла с него за повече от два дни (освен 7-дневната екскурзия до Барселона). Знам, че ще ми е много тежко. Знам и че ще науча и видя много неща и навярно заради тях това чувство ще утихне. Знам и че ще видя баща си и брат си в Доминиканската република, но това ще е чак през септември. А дотогава има три месеца. Цели три месеца на адаптация и самота, защото, както споменах, съм сам самичка. През тези три месеца, най-добрите ми приятели ще са Skype и блогът. Надявам се, че ангажирайки се постоянно с кулинария, ще успея да преодолея самотата.


Паят с череши, който приготвих е увод към една дълга тема в блога, която предстои, а именно рецепти в духа на американската кухня. Мисля да ви я представя в една друга светлина, защото съм сигурна, че ще открия нейното очарование. А него намирам във всяко нещо, което ме заобикаля, може би затова и съм така привързваща се. Ужас.


Пай с череши
Авторска рецепта

Необходими продукти:
за овална форма с размери 26х18см

За тестото:
200 г краве масло
50 г свинска мас
500 г бяло брашно
щипка сол
100 г захар
2 яйца
1-2 с. л. студено прясно мляко

За плънката:
450 г обезкостени череши
180 г захар
3 с. л. натурално пшенично нишесте
1 ч. л. канела

Допълнително:
1 жълтък
2 с. л. захар
1/2 ч. л. канела


Приготвяне на тестото:
В купа смесете маслото, нарязано на малки кубчета, маста, брашното, захарта и солта. Разбъркайте всичко добре до образуване на трохи. Прибавете яйцата и млякото, бързо омесете твърдо тесто. Завийте го със свежо фолио и го оставете да почине в хладилника за 30 минути. Отделете няколко парчета от тестото и започнете да "облепяте" равномерно дъното и стените на тавичка за пай. Направете няколко дупки по повърхността с вилица. Застелете тестото с хартия за печене, с размера на основата и изсипете сурови бобови зърна. Оставете тавичката във фризера за 15 минути. След това изпечете пая за пет шест минути на 200 градуса, махнете бобовите зърна и хартията за печене и печете още 5 минути. Изсипете плънката, изрежете неправилни квадрати от тестото и ги наредете отгоре. Намажете пая с жълтък, поръсете го със захар и малко канела и печете до хубав златист загар.

Приготвяне на плънката:
В касерола сложете черешите и захарта. Загрейте на умерен огън, докато захарта се разтвори напълно. Прибавете нишестето и разбъркайте добре. Оставете сместа на котлона, докато се сгъсти леко и започне да бълбука. Времето за термична обработка е около 15 минути.


Докато паят е горещ, консистенцията на плънката е по-скоро течна. Аз не можах да изчакам да стегне и веднага го разрязах. Ако го оставите да се охлади до стайна температура, а след това да стегне в хладилника за няколко часа, ще стегне достатъчно, за да не се разтича напълно, както е на снимката. Аз никога не съм успявала да изчакам толкова време, но съм чела, че стягат.


И още нещо. Хазяйката в къщата, в която ще живея, не позволявала да се готви в кухнята й или по-точно да се използват електроуредите й. Не мисля, че кухнята в ресторанта ще ми е достатъчна, затова се надявам да успея да стигна до някакъв консенсус с нея, защото ако не ми дава да включвам печката ще се преместя.

20 коментара:

  1. Приятен и лек полет, Зори! Ще се справиш, началото е трудно, знам и го казвам от личен опит, но времето винаги ни дава възможност да превъзмогнем всяка трудност. Ще бъда винаги на един "клик" разстояние (тук в блога) и ще се радвам да те виждам по-често на това място. :)
    Успех и лека адаптация!
    Паят изглежда божествено, любими вкусове! Снимките са вълшебни! Усмивки, мила Зори! :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, успех в новото начинание! Надявам се пътуването да ти донесе само положителни емоции и прекрасни спомени! В кой град ще си? Ако е близичко до Монреал, може да наминем да те видим по някое време.:)
    Поздрави и лек път!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Раде, в Провинстаун ще съм. Далеко идва :(
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Зори, желая ти попътен вятър. И всичко ще е наред, само греби смело. А паят наистина е великолепен, както и снимките.
    Ще очаквам и следващите ти публикации. Лек полет и много усмивки! =)

    ОтговорИзтриване
  4. Чакам те с нови и интересни рецепти, пая е възхитителен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Всичко най-хубаво ти пожелавам, Зори, лек полет и вълнуващи преживявания в Америка! Чувствата, каквито описваш са напълно в реда си, все пак ти предстои пренастройка, но бързо ще те обземат нови и нови, които ще обогатяват престоя ти и ще притъпят носталгията. Вярвай в хубавите неща и те непременно ще се случат!
    Паят и снимките са вълшебни, просто мечта!
    Успешно кацане и много късмет, мила! :*

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно пътешествие ти желая!Много късмет и събирай хубави емоции!
    лек път

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, успешен попътен вятър!
    Не се притеснявай! Всичко ще е наред! Нормални са притесненията, но ще срещнеш нови и интересни хора, ще научиш толкова вълнуващи неща и тези 3 месеца ще отлетят бързо!
    Ще те чакаме с нетърпение!
    Прекрасен пай!
    Прегръдки и успех, мило момиче!

    ОтговорИзтриване
  8. Зори, разделите винаги са тежки, дори когато отиваш на място, където много си желала да бъдеш. Пожелавам ти много успехи, прекрасно лято и незабравими моменти!

    Паят ми взе ума! Сега съм на черешова вълна и мням, мням...

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Желая ти успех! Дано да ти хареса и да останеш довлна! Аз прекарвам всяка година доста време в Щатите и ми харесва американскста кухня с нейното безкрайно разнообразие от вкусове. На добър път, ще очаквам нови репортажи!

    ОтговорИзтриване
  10. Пожелавам ти да оползотвориш времто си в Щатите по възможно най-добриа нячин за теб. И не страдай много, три месеца всякак се изкарват, а и не знаеш какво ще ти се предложи там. После пък ще имате възможност да си изкарате незабравима есен с Николай.
    Паят е фантастичен. ДОбре, че сезонът на черешите тепърва започва.

    ОтговорИзтриване
  11. I am not able to view this website properly on chrome I think there's a drawback

    Feel free to surf to my site - Having Trouble Getting Pregnant After A Miscarriage

    ОтговорИзтриване
  12. Зори, лек път и бърза адаптация! Нормално е да се притесняваш, но ще събереш нови впечатления, нови хора, ще научиш нови неща... и ще видиш как три месеца ще минат страшно бързо (от опит :)).
    Страхотен пай!
    И ще чакаме включване :)

    ОтговорИзтриване
  13. Зори, замени тъгата с усмивка. Сигурна съм, че ти предстоят прекрасни моменти.
    Оставам в очакване за нови предложения.

    ОтговорИзтриване
  14. Хубава ваканция ти желая! С нетърпение ще очаквам американските рецепти. Ще се радвам ако споделиш как се правят американските пайове и бисквитките с шоколадови парченца.

    ОтговорИзтриване
  15. На добър час! Чакаме с нетърпение новите ти рецепти!

    iliannas.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  16. Зори, сигурно вече си пристигнала!
    От сърце ти пожелавам едно незабравимо преживяване
    и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  17. Зори,какви са тези тегави мисли на старта на пътуването?Не е присъщо за нашата зодия чак толкова да ни тежи самотата,а и за един водолей предстоящото пътуване е като наркотик.Любовта ще издържи на раздялата,а и съм сигурна,че още на летището си се отърсила от това лошо настроение.
    При такива предстоящи дестинации не бих унивала нито за секунда.Още повече,че ще посетиш моята извечна мечта( не е щатите),блазе ти!Наслади се на тези прекрасни месеци без да се гнетиш,мила!
    Паят е разкошен!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  18. Докато разглеждах снимките и не спрях да преглъщам. Голямо изкушение!

    Лесна адаптация и времето да мине неусетно :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!