Ще бъда кратка, защото мислите ми напоследък са абсолютно разхвърляни, а и рецепта ме чака.
На 27.06.15., с моя прекрасен Николай, отпразнувахме първата годишнина от официалното ни съжителство заедно. Отбелязахме празника с един ден само за нас двамата.
Първата годишнина се води "памучна". Наречена е на името на най-простата текстилна материя, защото празникът вече бил преминал в делник за младото семейство. Дръжки! Всеки ден ми е празник, а и сватбата ни щом е памучна, това говори за топлина, комфорт, уют.
За памучната ни сватба, наша много близка приятелка и нейната майка, ни подариха това невероятно мило и красиво творение!
Толкова лично и сантиментално, че изобщо не можах да скрия сълзите си от вълнение, щом го получих!
А сега да ви представя и тортата. Това не е торта за годишнината ни, поне не искам да ѝ слагам такъв етикет, тъй като е направена от остатъци от една друга торта, която направих предния ден. Дозата е много голяма, торта с такъв размер, би стигнала за 30 парчета. Тортата на снимката е направена от остатъците от блатовете, както и с останал крем, така че е много по-малка. Блатовете са маслени и плътни и когато кремът попие в тях, тортата не е суха, но не е и много сочна, така че няколко супени лъжици прясно мляко за сиропиране не биха се отразили зле, макар че аз не бих ги добавила.
Ванилова Страчатела торта
Необходими продукти:
За 2 блата с диаметър 25см:
Адаптирано от Passion 4 baking
340 г меко масло
540 г захар
9 белтъка
630 г брашно
2 с. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сол
500 мл прясно мляко
1 с. л. ванилов екстракт
семенцата на една ванилова шушулка
За крема:
1 литър млечна сметана, 35% масленост
400 г качествен бял шоколад
1 ч. л. ванилов екстракт
250 г маскарпоне
100 г натурален шоколад
Приготвяне на блатовете:
В голяма купа сложете маслото, захарта и семенцата от ваниловата шушулка. Разбийте с миксер за около 5 минути или докато сместа стане пухкава. В друга купа смесете брашното с бакпулвера и солта. Излейте млякото в кана и към него прибавете ваниловия екстракт. Към маслената смес, прибавете постепенно белтъците, разбивайки с миксер до хомогенност. Накрая добавете млечната и брашнена смес и разбийте с миксер на ниска степен, докато получите гъсто и гладко тесто. Разпределете сместа в две форми, застлани с хартия за печене. Изпечете блатовете във фурна, предварително загрята до 180 градуса за около 40 минути или докато клечка, забита в центъра на блата излезе суха. Оставете блатовете да се охладят за 15 минути във формите, а след това ги прехвърлете върху метална решетка до пъното им изстиване.
Приготвяне на крема:
Сложете сметаната в касерола и щом се появи първото балонче от завиране, изсипете начупения бял шоколад. Оставете го за десетина минути да се отпусне, а след това разбъркайте добре, докато се получи гладка и хомогенна смес. Оставете ганаша в хладилник за не по-малко от 6 часа. Когато е напълно стегнал и охладен, го разбийте с миксер на висока степен, докато стане пухкав и гъст. Прибавете ваниловия екстракт и маскарпонето и разбийте отново. Прибавете нарязания на малки парченца натурален шоколад и разбъркайте с шпатула.
Сглобяване на тортата:
С дълъг и остър нож, срежете блатовете на две, така че да получите четири кръгли блата. Редувайте блат, крем, блат, крем, измажете тортата от всички страни и декорирайте с череши.
Много, много памучни сватби да изживеете заедно! Да сте все така щастливи и много да се обичате! Честита годишнина, сладури такива!
ОтговорИзтриванеПожелавам ви да отпразнувате златна, че и диамантена и благодатна!
ОтговорИзтриванеЗа тортата - нямам никакво съмнение. Снимките говорят сами! :-)
Бъдете цял живот безкрайно щастливи и влюбени! ❤ ❤ ❤
ОтговорИзтриванеВинаги влюбени и много щастливи!
ОтговорИзтриванеЧестита ви годишнина, Зори! С известно закъснение, поради празника, който имахме на абсолютно същата дата! Знаеш! Пожелавам ви безкрайно много любов и разбирателтво! Да стигнете до златна годишнина! Или там която е последната, не съм наясно!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мило семейство!
Зори, аз пък ти пожелавам да сте винаги едно цяло, за което нито дни, нито години да са от значение, а всеки подарен миг на споделеност да е вечен! Да ви е много сладък животът! :) А тортата - ами чудесна е! Какви ти остатъци, толкова апетитна изглежда. :) Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБъдете щастливи и безкрайно много влюбени! :) Тортата е страхотна! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Зори!
Много си падам по такива изчистени и не толкова сложни торти :) Изчетох начина на приготвяне до последната буква, което рядко ми се случва :) Като памук е *
ОтговорИзтриванеЗоринка ... желая ви цялото щастие което заслужавате! Прекрасни сте с малкия разбойник :) Да ви е жив и здрав и всеки ваш ден бъде празничен, топъл и уютен, а любовта ви никога да не угасва!
Честита първа годинка младо семейство и за много години!
Зори, много семейно щастие и винаги да се обичата така безрезервно!
ОтговорИзтриванеТортата е приказна, а човекът до теб е голям късметлия! :)
Поздрави!
Зорничка,честита ви първа годишнина!С пожелание да отбелязвате всяка поредна по-обичащи се и по-щастливи!Тортата е невероятно апетитна,а подаръкът е незаменим!Благодаря за удоволствието,поздрав с усмивка!
ОтговорИзтриванеЗори, нека винаги така да усещаш половинката си - като "моя прекрасен Николай", това ще е доказателство, че и двамата сте щастливи! Чудно"отпадъчно" торте:))
ОтговорИзтриванеЗдравейте,чудесна рецепта😛Исках само да попитам...до колкото разбирам блатовете са 4,а на снимката виждам два...дадените продукти са за два блата,които се разрязват на две(т.е.4 общо) така ли?
ОтговорИзтриванеДа. Тортата на снимката е от остатъци от основната торта.
ИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеНаправих тортата(1/3 доза от блатовете и 1/2 доза от крема)стана наистина разкошна:P