Не се подвеждайте от заглавието, това е един изключително вкусен тутманик! Уж го направих за Станимир, но го излапахме ние. Едва ли откривам Америка, сигурно някъде има подобна рецепта, но тази е истинско попадение и колкото и нескромно да звучи, се гордея с резултата.
Безглутенов тутманик (10+ месеца)
Авторска рецепта
Необходими продукти:
за тава с размери 18х30см
1 ч. ч. кисело мляко
1/2 ч. л. сода бикарбонат
2 яйца и 1 жълтък
1 и 1/2 ч. ч. брашно от ориз
1/2 ч.ч. натрошено сирене
В купа смесете киселото мляко и содата. Разбъркайте и оставете за около минута, за да си взаимодействат. Прибавете яйцата и жълтъка и разбъркайте добре с кухненска тел. Добавете оризовото брашно и разбъркайте до хомогенност. Накрая прибавете сиренето и отново разбъркайте. Изсипете тестото в тавичка, застлана с хартия за печене и намаслена с няколко капки олио. Заравнете го леко с лъжица и изпечете на 200 градуса за около 25-30 минути до златисто или докато клечка, забита в центъра, излезе суха.
Уточнения:
* Сиренето, което използвам в храната на детето, е изкиснато за едно денонощие във вода или айран (подходящо е да се изкисва в айран, защото се запазва калцият).
* Белтъците не ме притесняват, тъй като не ги давам за директна консумация, а в преработен вариант. Ако все пак не искате да ги използвате, не мисля, че могат да се заменят с жълтъци, защото белтъците олекотяват печивата и те придобиват пухкавост, която няма да постигнете само с жълтъци.
* Чаените чаши, които ползвам, са стандартни мерителни чашки, закупени за символична сума от Джъмбо.
Писала сте, че изкисвате сиренето в айран. Може би, ми е малко смешен въпроса, но после айрана какво го правите? :) Тутманика изглежда прекрасно, а и със сигурност и на вкус е супер. :)
ОтговорИзтриванеАз засега само веднъж съм му го киснала в айран, защото наскоро научих за този метод. Та първия път го изхврълих, но може да се изпие, сигурно е приятен на вкус.
ИзтриванеС обикновено брашно дали ще се получи т.е. задължително ли трябва да е оризово?
ОтговорИзтриванеС обикновено брашно можете да направите и стандартен тутманик. Пробвайте, ако искате, по принцип с бяло брашно почти всичко се получава.
ИзтриванеЗори, прекрасен тутманик! И аз бих го излапала с удоволствие! Обикновено така се получава, правя нещо специално за Ади, но толкова ни харесва, че го изяждаме предни нея :D
ОтговорИзтриванеОт моя опит с печивата, включително и безглутеновите, ако не се сложат яйца, пак може да стане мекичко и пухкаво, но трябва да се намери баланса на течността, защото иначе има вариант печивото да стане много трошливо.
Прегръдки и до скоро!
Ами, чудесен е! Представям си колко е лекичък и пухкав от оризовото брашно. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Зори!
Изглежда превъзходно, а за вкуса не се и съмнявам, като гледам мъника как го е захапал. Поредното доказателство, че безглутеновите печива не са компромис с вкуса, а са толкова вкусни, колкото и тези с глутен, че дори и по-вкусни.
ОтговорИзтриванеИзглежда вкусно и красиво, Зори! А и като гледам Съни с какво желание си хапва, сигурно е супер вкусно! Как да не си хапнете и вие?! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЕеее ... с удоволствие ще следя серията храни за детенце Зори :) Голям сладур ти е Съни! Гушни го :)*
ОтговорИзтриванеО, и аз ще съм редовен читател на детското меню :) Както ни водите с няколко месеца, ще учим от теб :) :*
ОтговорИзтриванеЗори, не мога да каже кое е по-сладко и пухкаво: Съни или този тутманик! и двете са за изпапкване! Браво, хубаво момиче!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
ОтговорИзтриванеУспех!
Зори, аз не съм много в течение на детското хранене в момента(не и докато не стана баба:)), та не разбрах - така е модерно да се хранят сега бебетата ли или бебо има проблем с глутена, т.е профилактика ли е?
ОтговорИзтриванеИначе звучи вкусно тутманичето с оризово брашно!
Веси, по-скоро е модерно, макар че аз си му давам всичко да хапва, просто държа да има баланс - от всичко по малко, без да прекалявам. Тутманикът му ходи повече името "оризов", но го кръстих Безглутенов, защото много майки търсят точно това.
ИзтриванеЗори,
ОтговорИзтриванеизглежда много вкусен и прекрасен. А малкият как си хапва блаженно от него :) Да ти е жив и здрав и съвсем скоро ще имате много по-голям празник. Прегръдки