неделя, 5 юли 2015 г.

Безглутенов тутманик (10+ месеца)

Не се подвеждайте от заглавието, това е един изключително вкусен тутманик! Уж го направих за Станимир, но го излапахме ние. Едва ли откривам Америка, сигурно някъде има подобна рецепта, но тази е истинско попадение и колкото и нескромно да звучи, се гордея с резултата.


Безглутенов тутманик (10+ месеца)
Авторска рецепта

Необходими продукти:
за тава с размери 18х30см
1 ч. ч. кисело мляко
1/2 ч. л. сода бикарбонат
2 яйца и 1 жълтък
1 и 1/2 ч. ч. брашно от ориз
1/2 ч.ч. натрошено сирене


В купа смесете киселото мляко и содата. Разбъркайте и оставете за около минута, за да си взаимодействат. Прибавете яйцата и жълтъка и разбъркайте добре с кухненска тел. Добавете оризовото брашно и разбъркайте до хомогенност. Накрая прибавете сиренето и отново разбъркайте. Изсипете тестото в тавичка, застлана с хартия за печене и намаслена с няколко капки олио. Заравнете го леко с лъжица и изпечете на 200 градуса за около 25-30 минути до златисто или докато клечка, забита в центъра, излезе суха.


Уточнения:
* Сиренето, което използвам в храната на детето, е изкиснато за едно денонощие във вода или айран (подходящо е да се изкисва в айран, защото се запазва калцият).

* Белтъците не ме притесняват, тъй като не ги давам за директна консумация, а в преработен вариант. Ако все пак не искате да ги използвате, не мисля, че могат да се заменят с жълтъци, защото белтъците олекотяват печивата и те придобиват пухкавост, която няма да постигнете само с жълтъци. 

* Чаените чаши, които ползвам, са стандартни мерителни чашки, закупени за символична сума от Джъмбо.


15 коментара:

  1. Писала сте, че изкисвате сиренето в айран. Може би, ми е малко смешен въпроса, но после айрана какво го правите? :) Тутманика изглежда прекрасно, а и със сигурност и на вкус е супер. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз засега само веднъж съм му го киснала в айран, защото наскоро научих за този метод. Та първия път го изхврълих, но може да се изпие, сигурно е приятен на вкус.

      Изтриване
  2. С обикновено брашно дали ще се получи т.е. задължително ли трябва да е оризово?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С обикновено брашно можете да направите и стандартен тутманик. Пробвайте, ако искате, по принцип с бяло брашно почти всичко се получава.

      Изтриване
  3. Зори, прекрасен тутманик! И аз бих го излапала с удоволствие! Обикновено така се получава, правя нещо специално за Ади, но толкова ни харесва, че го изяждаме предни нея :D
    От моя опит с печивата, включително и безглутеновите, ако не се сложат яйца, пак може да стане мекичко и пухкаво, но трябва да се намери баланса на течността, защото иначе има вариант печивото да стане много трошливо.

    Прегръдки и до скоро!

    ОтговорИзтриване
  4. Ами, чудесен е! Представям си колко е лекичък и пухкав от оризовото брашно. :)
    Поздрави, Зори!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда превъзходно, а за вкуса не се и съмнявам, като гледам мъника как го е захапал. Поредното доказателство, че безглутеновите печива не са компромис с вкуса, а са толкова вкусни, колкото и тези с глутен, че дори и по-вкусни.

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда вкусно и красиво, Зори! А и като гледам Съни с какво желание си хапва, сигурно е супер вкусно! Как да не си хапнете и вие?! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Ееее ... с удоволствие ще следя серията храни за детенце Зори :) Голям сладур ти е Съни! Гушни го :)*

    ОтговорИзтриване
  8. О, и аз ще съм редовен читател на детското меню :) Както ни водите с няколко месеца, ще учим от теб :) :*

    ОтговорИзтриване
  9. Зори, не мога да каже кое е по-сладко и пухкаво: Съни или този тутманик! и двете са за изпапкване! Браво, хубаво момиче!

    ОтговорИзтриване
  10. Зори, аз не съм много в течение на детското хранене в момента(не и докато не стана баба:)), та не разбрах - така е модерно да се хранят сега бебетата ли или бебо има проблем с глутена, т.е профилактика ли е?
    Иначе звучи вкусно тутманичето с оризово брашно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, по-скоро е модерно, макар че аз си му давам всичко да хапва, просто държа да има баланс - от всичко по малко, без да прекалявам. Тутманикът му ходи повече името "оризов", но го кръстих Безглутенов, защото много майки търсят точно това.

      Изтриване
  11. Зори,
    изглежда много вкусен и прекрасен. А малкият как си хапва блаженно от него :) Да ти е жив и здрав и съвсем скоро ще имате много по-голям празник. Прегръдки

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!