събота, 18 март 2017 г.

Ванилова торта с боровинки и маскарпоне (drip cake)

За втората месечинка на Иринка отново спретнахме малко парти.


В обедните почивки на Николай го посрещаме с пържени картофки, хот дог, жълта лимонада (не бях пила от години!) и разбира се, торта.


Докато ние хапваме доволно, слушаме музика и си лафим безгрижно, "рожденичката" обикновено проспива празника си. Ето я тук, точно на втората си месечинка, току що измерена и претеглена - 6,400г, 62см. Направо шестмесечно бебе! 


Ванилова торта с боровинки и маскарпоне (Mascarpone and blueberry drip cake)

Необходими продукти:
за торта с диаметър 20см и височина 10см

За блата:
Адаптирано от Passion 4 baking
60г меко краве масло
225г кристална захар
220г брашно
1 и 1/2 ч. л. бакпулвер
щипка сол
175мл леденостудена вода
1 ч. л. ванилов екстракт
2 белтъка

За крема:
250г маскарпоне
1 ч. л. ванилов екстракт
180г пудра захар
200 г крем сирене
150г заквасена сметана


За сладкото от боровинки:
150г замразени или пресни боровинки
10г натурално нишесте
1 с.л. вода
30г захар

За масления крем:
140г краве масло
140г пудра захар
1 ч. л. ванилов екстракт

За глазурата:
65г мл течна сметана, 30% масленост
160г бял шоколад
2-3 капки лилава сладкарска боя


Приготвяне на блата:
Разбийте маслото и захарта, докато се обединят напълно. В друга купа смесете брашното, бакпулвера и солта и ги разбъркайте добре. Прибавете леденостудената вода и брашнената смес към маслото и захарта и разбийте на ниска скорост, докато получите хомогенна и гладка смес. Прибавете ваниловия екстракт и разбъркайте. Разбийте белтъците на сняг и ги прибавете към сместа, разбърквайки внимателно с гумена шпатула. Изсипете тестото във форма, застлана с хартия за печене и изпечете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-50 минути или докато клечка, забита в центъра, излезе суха. Оставете блата да се охлади за десетина минути, извадете го внимателно от формата и го прехвърлете върху метална решетка до пълното му охлаждане.


Приготвяне на крема:
В купа разбийте маскарпонето, ваниловия екстракт и пудрата захар. Прибавете крем сиренето и заквасената сметана и разбийте отново за кратко. Оставете крема в хладилника.

Приготвяне на сладкото от боровинки*:
Сложете боровинките в малка касерола заедно със захарта. Бъркайте на слаб огън, докато захарта се разтопи. Размийте нишестето във водата и го прибавете към боровинките. Оставете сместа на котлона за около 5-6 минути, докато се сгъсти. Оставете я да се охлади.

*Можете да използвате и готово сладко, но това, което ви показвам няма много захар и леко киселее, което добре контрастира на по-сладкия крем. Ако използвате сладко от буркан, намалете захарта в крема.


Сглобяване на тортата:
Разрежете внимателно блата на 3 части. Застелете формата, в която сте пекли блата с фолио за свежо съхранение. Поставете най-отдолу блат, намажете с половината от боровинковото сладко. Разпределете половината от крема, сложете още един блат и притиснете леко. Сложете остатъка от боровинковия крем, крема и третия блат. Завийте тортата с краищата на фолиото и я приберете за една нощ в хладилника. 


Приготвяне на масления крем:
В купа смесете маслото, захарта и ваниловия екстракт. Разбийте за около 15-20 минути, докато получите пухкав и нежен крем. Извадете тортата от хладилника и внимателно отстранете формата и фолиото. Измажете торатата с масления крем и я приберете в хладилника.


Приготвяне на глазурата:
В малка касерола сложете сметаната на огъня, докато заври леко. Прибавете шоколада, начупен на парчета. Оставете за няколко минути да почине. Разбъркайте добре, докато шоколадът се разтопи напълно. Прибавете боята и разбъркайте. Глазурата трябва да се охлади преди да се залее тортата, но и да е достатъчно течна, за да се получи красиво. Извадете тортата с добре стегналия маслен крем и я залейте първо отгоре, а после и отстрани.* Декорирайте с бонбони, захарни пръчици, целувки, бисквити, шоколади, близалки, фонданени фигурки, сладкарска дантела, желатинови балони, макарони, цветя.

*Не мога да обясня точно как се прави, но има много видеа в интернет. Ето това, например, ще ви свърши работа, ако не сте гледали как точно става номерът. 

3 коментара:

  1. Тортата е прелестна, също като малката Ири! Да ви е здрава и да носи вдъхновение и радост, Зори! :)
    П.П. Такава лимонада и аз не съм пила от години, а като бях малка редовно имахме от нея вкъщи.

    ОтговорИзтриване
  2. Колко мила публикация! Прекрасен празник сте си направили! Прелестна малка голяма Иринка! А тортата е вълшебна, но това защото мама е вълшебница, нали?! Честита Пролет, прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  3. Кой ти глада торта при този жив сладкиш!
    Много голяма сладурка, да сте живи и здрави, Зоринко!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!