неделя, 10 май 2015 г.

Бананови мъфини с киноа (8+ месеца)

С голяма радост и вдъхновение ви съобщавам, че откривам нова рубрика в блога, посветена на най-малките. Искам да уточня, че тя няма да включва съвети за захранване, за това кое е правилно и кое не. Нито съм лекар, нито се чувствам достатъчно компетентна, за да изготвям менюта на чуждите деца. Ще показвам рецепти, които приготвям за своето бебе, като възрастта в скобите не е препоръчителна (тъй като не искам нищо да препоръчвам, има си педиатри за това), а е възрастта, на която аз съм предложила съответната храна. Предпочитам да давам рецептите си в грамове, но тъй като тези ще са по-скоро за забързаните домакини, реших количествата на продуктите да се измерват в чаени чаши и лъжици.


Бананови мъфини с киноа (8+ месеца)
Авторска рецепта

1/2 ч. ч. сварена киноа
1 банан
щипка настъргана пръчка канела*
1 ч. л. кокосово масло
3 с. л. брашно от просо (с връх)

Накиснете киноата за една нощ в хладка вода, към която е прибавена 1 ч. л. лимонов сок или ябълков оцет. Отцедете я, налейте чиста вода и я сварете за около 15 минути. В купа смесете киноата, намачкания банан, канелата и разтопеното кокосово масло. Разбъркайте добре и прибавете брашното от просо. Разпределете сместа в хартиени формички за мъфини* и печете на 180 градуса за около 20 минути или докато дървена клечка, забита в центъра, излезе суха.

* Използвам канела, настъргана директно от пръчката, тъй като е възможно смляната да съдържа и други съставки.
* Направих мъфините в мини форма, за да се изпекат по-бързо. Ако разполагате само с голяма, напълнете формите максимално до 1/2 от обема. Мъфините не се надигат, но печенето ще се затрудни, ако сместа е прекалено много.

12 коментара:

  1. Зори, идеята ти е чудесна! :) А съм сигурна, че това ще ми е вкусно и на мен, макар отдавна да съм прехвърлила възрастта на Съни. ;)
    Прегръдки!

    П.П. И ако ми позволиш еидн съвет... Първоначално, само от заглавието, помислих, че имаш предвид за деца над 8 години. Разбрах, че е за над 8 месеца само когато прочетох, че ще е рецепта, която приготвяш за твоя малчо. Та според мен ако има уточнение (8 м.+) или нещо такова, ще е по-добре. Защото след време ще има и 8 г.+, нали така? ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери, мила :)
      И за забележката, права си, че не става много ясно.
      Прегръдки!

      Изтриване
    2. Ооо, не е забележка. Най-малко пък от мен към теб. :) Просто реших да споделя. Пргръдки, Зоринка, за теб и бонбона!

      Изтриване
  2. Прекрасна идея, Зори! И аз имах такава преди няколко години, но така и не я реализирах :) Успех и ще надничам тук. Една кака, която в четвъртък ще стане на 3, мисля, че също много ще ги хареса. Скоро ще ги опита, предполагам с някоя от любимите й добавки. Тя е голям фен на мъфините, дори ми помага при приготвянето им и е запомнила основните съставки.
    А за педиатрите и захранването, много голяма част от тях не са много в час и си карат по старата схема, по която сме захранвани и ние. По-добре е човек да черпи информация и от други места и сам да си направи съответните изводи и преценки и да не се доверява само на педиатъра си.
    Прегръдки и добър апетит на Сънчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таничка!
      Абсолютно съм съгласна с теб за педиатрите и захранването, но това е тема на много дълги разговори, която поражда и много полемики, а в моя блог не искам да допускам такива неща.
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Харесват ми, имам всички продукти, без брашното от просо, но предполагам, че не е проблем (ще ги хапнем ние, дъртаците :)))) да го заменя с такова от пълнозърнест лимец и рожков.
    Поздравления за идеята, Зори :)

    ОтговорИзтриване
  4. С голямо удоволствие ще споделя тези мъфинчета с твоето слънчево бебче, Зори!

    ОтговорИзтриване
  5. Ако киноата е пукана как се процедира?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм работила с пукана киноа и нямам представа. Не знам дали ще се получи.

      Изтриване
  6. Десислава Колева14 май 2015 г. в 9:01

    Зори, ако заменя брашното от просо с такова от лимец, няма да е голям проблем, нали? Как смяташ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И тук да ти отговоря - не, не мисля, че ще е проблем! :)

      Изтриване
  7. Зори, много вкусно ми звучи тази рецепта! Ще следя рубриката ти с интерес, нищо че нямам бебе за захранване :D Знаеш, че си падам по безглутенови и без захар десерти :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!