вторник, 12 май 2015 г.

Кронъти

Една много отлежала, но незакъсняла рецепта. Никога не е късно за нещо вкусно, нали?
Преди близо две години, бях любезно поканена от главния редактор на GoodFood Bulgaria, Луис Слокоски, да участвам в юбилейното издание на страхотното им списание. Когато казах "да", бях все още в Пунта Кана, където екзотични младежи ми вееха с палмови листа и си пиех Пиня Колада от зелен кокосов орех. Ехх, размечтах се. Година и половина по-късно, гледам Бейби Тв, сменям пелени, пея песнички и нося халка на безимения си пръст. И все пак, второто ми харесва повече, а и знам, че палмите ще са си все там.
В момента, в който се върнах в България, още на следващия ден се захванах с рецептата. За списанието избрах само първата снимка, защото шарените ми изглеждаха прекалено детински. Честно казано, сега шарените ми харесват повече. Вие преценете защо е така.


Cronut, или кронът, представлява хибрид между кроасан и донът (поничка), защото се приготвя от хилядолистното тесто на кроасана и се пържи и залива с вкусна глазура, подобно на донът. Изобретението е на френския сладкар Доминик Ансел и доста време е абсолютен хит в Ню Йорк.

Кронъти
Адаптирано от Food Wishes

Необходими продукти:
за около 20 броя

20 г прясна мая
100 мл топла вода
3 с.л. захар
1 щипка сол
100 мл прясно мляко
1 ч.л. ванилов екстракт
1 яйце и 1 жълтък
400 г брашно
160 г меко масло
няколко лъжици захар за овалване
дулсе де лече


Разтворете маята и 1 с.л. от захарта във водата. Оставете закваската на топло за около 20 мин. Добавете останалата захар, солта, прясното мляко, ваниловия екстракт, яйцето с жълтъка и разбъркайте добре. Постепенно прибавете брашното и месете около 3 мин, докато се образува меко и лепкаво тесто. Увийте го във фолио за свежо съхранение и го охладете за 20 мин.


Разточете тестото на правоъгълник с размери 45 х 20 см. Мислено разделете тестото на три части и с помощта на силиконова четка равномерно намажете средната част с половината от маслото. Завийте единия ненамазан край на тестото върху намазания правоъгълник и размажете върху него останалата част от маслото. Завийте намасления правоъгълник с последната част ненамазано тесто. Трябва да получите правоъгълник с размери 15 х 20 см. Прехвърлете го внимателно върху тавичка, застлана с набрашнена хартия за печене, покрийте го с фолио и хавлиена кърпа. Охладете го за 25 мин.


Прехвърлете охладеното тесто върху набрашнен плот и го разточете на правоъгълник с размерите на първоначалния. Отново разделете правоъгълника мислено и този път, без да мажете с масло, завийте първо единия край върху средния правоъгълник, а след това и другия. Охладете отново за 25 мин. Повторете същата стъпка още два пъти, като при последния охладете тестото за 2 часа.


Разточете тестото с дебелина 1 см и с остър резец изрежете кръгове с дупка по средата. Внимателно ги прехвърлете върху набрашнена хартия за печене, покрийте ги с чиста кърпа и ги оставете да втасат за един час. Изпържете кронътите в силно загрято олио по около 50 сек на страна или докато станат златистокафяви. Оваляйте ги в захар и ги полейте с дулсе де лече. Може да направите и по-разнообразни глазури - с шоколад и натрошени малцови бонбони (бях ги купила от Америка), с бял шоколад и печени мини маршмелоус бонбони, с шоколад и захаросани портокалови корички, с глазура от крем сирене и захаросани плодове, както и с обикновена глазура от пудра захар и пръчици.

9 коментара:

  1. Зори, хубавите поводи винаги имат време. :) Пък снимките ти - всичи са хубави! :)
    Пожелавам ти още безброй радости като тази!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни са всичките снимки - не само първата или последващите я.
    Това, което ти се е случило след завръщането ти е по - хубаво от това преди това. А и както си написала сама - палмите винаги ще са си там. Въпрос на време и желание е да им се наслаждаваш отново.
    Прегръдки и слънчев ден.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна рецепта, Зори! А снимките - всичките са хубави - първата е страаашно апетитна, а другите са толкова цветни и носят настроение! :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. :))) Зори:)) знам защо е така и аз има шарени, цветни, пъстри, изчистени, по детски снимани:))) всякакви:) Честито ти участие, па макар и със закъснение си заслужава човек да ти стисне ръката и да те поздрави! Великолепна си! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Все така да ти е цветно, вкусно и влюбено, Зори!
    Кронътите са фантастични! Поздравления за представянето ти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Аз, че кронъти няма да правя-няма. Ма като ти гледам декорацията, тук бях подкарана да правя едни други "полезни" храни, чак идея ми даваш;) Мерси, Зори. Много весели снимки.
    Иначе този брой го имам .

    ОтговорИзтриване
  7. Фантастични кадри на перфектни кронъти,Зори!Честито представяне на страниците на престижното кулинарно списание!
    Прегръдка от мен,красавице!

    ОтговорИзтриване
  8. Зори, ама ти си имаш много кронъти, ще си грабна ( поне) един :) Страхотни са!!!! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Изключително апетитни са, Зори!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!