четвъртък, 19 март 2015 г.

Карамфилов ябълков кекс

В блога си забелязвам една тенденция на бързите рецепти. И какви други да избера, като моето диваненце иска цялото ми внимание! 'Ми правят ми се суфлета, кроасани, печени Аляски, френски макарони, Уелингтъни и домашни равиоли, ама няма. Друго си е да забравя фурната/котлона и по някое време съседите да звъннат на вратата да питат дали сме добре, а аз да се чудя, сега аджеба, какво и за кога да готвя. Този кекс се приготвя за 5 минути и дори и да го позабравите, нищо няма да у стане.


Карамфилов ябълков кекс*
Адаптирано от GoodFood Bulgaria

Необходими продукти:
за форма с диаметър 20см

140 г меко масло
200 г захар
2 яйца
200 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/3 ч.л. карамфил на прах
1/4 ч.л. канела
450 г ябълки, почистени, обелени и дебело нарязани
пудра захар, за поръсване
сладолед, за поднасяне

* Всъщност, карамфилът изобщо не е задължителен. Може да го пропуснете и тогава ще имате просто един вкусен ябълков кекс.


Намазнете дълбока кръгла форма за кекс с диаметър 20 см и я застелете с хартия за печене. В голяма купа разбийте маслото и захарта до светла кремообразна смес. Добавете яйцата едно по едно и бъркайте енергично. Пресейте брашното с бакпулвера, карамфила и канелата и го объркайте с яйчената смес. 


Сложете половината тесто във формата, а отгоре наредете резенчетата ябълка. Върху тях сипете останалото тесто и изпечете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час или докато забито в средата дървено шишче излезе чисто. За да не прегори отгоре, покрийте го с парче алуминиево фолио. Оставете го да изстине във формата. Поръсете го с пудра захар и сервирайте с топка сладолед. 

11 коментара:

  1. Зори, за мен карамфилът си е абсолютно задължителен ! Обожавам го! Благодаря ти за идеята! Сигурна съм ,че е много ароматен и изглежда страхотно! Целувки и на теб и на малкото ти съкровище!

    ОтговорИзтриване
  2. Много фотогеничен този кекс, Зори! Обичам ябълки, а не съм съчетавала с карамфил - интересно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ооо, кой би пропуснал благоуханието от тази вкусотия! Прекрасен кекс, Зори! И давай сега с бързите рецепти, пък отново ще дойде времето и на другите. Прегръдки и да щипнеш бузките на малкия човек. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, пак сладости ни поднасяш! Аз пак няма да ти откажа! Направо приказка е този сладкиш, а с тази топка сладолед, направо нямам думи колко е сладко! Много усмивки и пожелания за топли пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, как искам и аз такъв кейк, обожавам го, много ми харесва, точно по мой вкус, много висок и с плодове! Прегръдка и да отхапеш на мечето петичката!

    ОтговорИзтриване
  6. Най-обичам такива кексчета и това ще приготвя с удоволствие, защото моето пораснало диваненце, ако му седне с едно кисело мляко и за още ще пита :) чудесна възможност да приготвям много и различни варианти непрекъснато, а това със сигурност е чудно!
    Прегръдки, Зори!

    ОтговорИзтриване
  7. Кога успя, Зори с това сладурче и сладкиши да правиш:))) Великолепие е тук! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотен кекс, Зори! Чак мен ме омая с аромата си, а с топката сладолед отгоре още повече!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Аз пък не обичам карамфил, но без него бих пробвала, Зори! Целувки за теб и малчо.

    ОтговорИзтриване
  10. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Канелата и карамфилът са чудесна добавка към ябълките, така че кексът е станал много уханен!
      Приятна вечер, Зори!

      Изтриване

Благодаря Ви за отделеното време!