вторник, 17 март 2015 г.

Хляб без месене

Досега не бях правила хляб без месене, защото винаги съм си мислила, че няма да е толкова вкусен. Друго си е да ти шупне прясната мая, да си омажеш ръцете, да си месиш, ли месиш... Е, да, ама не е друго. Разликата е само в личното удовлетворение. Толкова е вкусен и пухкав, като че ли е месен минути и удрян сто пъти в масата.


Хляб без месене
Адаптирано от The Cafe sucre farine

Необходими продукти:
320 мл топла вода
7 г суха мая
1 с. л. захар
1 ч. л. сол с връх
2 с. л. зехтин
130 г пълнозърнесто брашно
330 г бяло брашно


В купа разтворете маята във водата, прибавете захарта и разбъркайте докато се разтвори. Оставете настрана за десетина минути. Прибавете солта и зехтина, и пресейте цялото брашно в сместа. Разбъркайте с лъжица, докато сместа стане хомогенна, покрийте купата с фолио за свежо съхранение и я оставете на топло за 1 час.
С помощта на лъжица, изсипете сместа върху набрашнен плот и я оформете хляба на топка. Прехвърлете го върху тава, застлана с хартия за печене и го набрашнете още отгоре. Покрийте го с фолио и го оставете да втаса още веднъж за час. Непосредствено преди печенето, направете няколко разреза с остър нож. Изпечете хляба в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 50 минути. По някое време го покрийте с парче алуминиево фолио, за да не прегори кората.


Чесново масло*
Световноизвестна рецепта

Необходими продукти:
меко краве масло
наситнен магданоз
смачкан чесън
сол


В купичка разбъркайте маслото, магданоза, чесъна и солта. Консумирайте веднага върху филийка топъл хляб или замразете във фризера, за да имате винаги под ръка.

* В маслото могат да се сложат всякакви подправки и билки - ще бъде още по-богато и вкусно.

13 коментара:

  1. А аз пък хич не държа да чистя цялата кухня от тесто, брашно и масло, щото момичетата искат винаги да месят;)Така че хляб без месене е моят хляб, поне до 16-тата им годишнина;) Прекрасен е , Зори!

    ОтговорИзтриване
  2. страхотен ти се е получил, Зори :) и аз обичам метода без месене :)

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, чуден е! И с това ароматно масълце....

    ОтговорИзтриване
  4. Любимите ми хлябове са това. Бързи и винаги стават без проблеми. Много хубаво ти се е получил, Зори. Даде ли на Сънчо да смуче коричка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, Йоли, няма да го захранвам с глутен до годинката, най-вероятно.

      Изтриване
  5. Опитвах, ама не ми се получи. Ще се пробвам и с твоята рецепта, стискай ми палци, Зори. ;)
    А твоето хлебче е душичка просто!
    Прегръдки. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чак не вярвам, че не ти се е получил, ама карай :)

      Изтриване
  6. Впечатли ме не само хляба, а и цвета на маслото, Зори. Какво масло използваш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, винаги купувам някакво мандраджийско, без значение от коя мандра. По пазарите в специализираните млечни магазини ги има насипни.

      Изтриване
    2. Аз купувам немското, с кравичката, но ми се струва, че твоето е с много по - наситен цвят.
      Благодаря за отговора, ще потърся българско от малка мандра, че да е по - истинско.
      Поздрави! И Прегръдки!

      Изтриване
  7. Прекрасно е хлебчето, Зори, ама може ли само едно крайче намазано с това масълце..., залъче само, така ми се прииска...
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Правя го много често, ползвам рецептата на Йоли. Независимо от брашната, които смесвам, семената, които добавям, винаги се получава много вкусно хлебче.
    Твоето изглежда толкова апетитно, особено пък поднесено с чесновото масло!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!