понеделник, 2 юни 2014 г.

Мини ягодови пайове

Аз съм човек, който много държи на плановете си. Често правя импулсивни неща, но пък що се отнася до блога или някакъв друг мой проект, винаги следвам стриктно плана си и обичам последователността. Да, ама през последната половин година, нещата малко се промениха. Малка част от вас знаят кое е нещото, което не винаги ми позволява да публикувам толкова често, колкото ми се иска. Не знам как ще е занапред, надявам се да мога да публикувам, но не обещавам нищо. Та тези сърца направих преди две седмици, но все възникваше нещо, което ме спираше да седна за 1 час и да ви ги покажа. За мен са по-лесни за изпълнение, отколкото голям ягодов пай, тъй като се изпичат по-бързо и се поднасят директно без да се режат.


Мини ягодови пайове

Необходими продукти:

За тестото:
Авторска рецепта
100 г краве масло
25 г свинска мас
250 г брашно
щипка сол
50 г захар
1 яйце
1 с. л. прясно мляко
ванилия

За плънката:
Адаптирано от GoodFood Bulgaria
300 г пресни ягоди
20 г натурално нишесте
3 с. л. вода
75 г захар

Допълнително:
1 разбито яйце за намазване
кристална захар за поръсване


Приготвяне на тестото:
В купа смесете маслото, нарязано на малки кубчета, маста, брашното, захарта и солта. Разбъркайте всичко добре до образуване на трохи. Прибавете яйцата и млякото, бързо омесете твърдо тесто. Завийте го със свежо фолио и го оставете да почине в хладилника за 30 минути. Разделете тестото на две равни части и разточете едната върху набрашнен плот на кора с дебелина 4 мм. Изрежете сърца и ги прехвърлете върху тава, застлана с хартия за печене. Надупчете ги с вилица и ги оставете настрана.


Приготвяне на плънката:
Нарежете ягодите на малки парченца и ги сложете в малка касерола, заедно със захарта. Бъркайте на слаб огън, докато захарта се разтопи. Размийте нишестето във водата и го прибавете към ягодите. Оставете сместа на котлона за около 3-4 минути, докато се сгъсти.


Приготвяне на пайовете:
Сложете по 2-3 с. л. от охладената смес върху разточените маслени сърца, оставяйки поне 1,5 см борд в края, за да може да се застъпе горната кора. Разточете остатъка от тестото отново със същата дебелина и изрежете сърца. Покрийте пайовете, притискайки краищата с вилица, за да не изтича плънката при печенето. Намажете сърцата с разбито яйце и ги поръсете със захар. Направете няколко дупки върху пайовете, за да излиза парата. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути или докато станат златисти. Поднесете леко топли с топка сладолед или охладени, с млечна напитка.

17 коментара:

  1. Зори, вълшебно изглеждат! И на мен такива малки пайове повече ми допадат. И... надявам се все пак и занапред да намираш време за това местенце, че иначе много ще ми липсваш :) Прегръдки, Зори!

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитни миньончета.

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, прекрасни са! И със сигурност са страшно вкусни и ароматни!
    Надявам се всичко при теб да е наред и причината за отсъствието да е хубава...
    Успех и усмивки от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  4. МММ. Зори, много привлекателни;) Много! Да ги схрускаш!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Колко са красиви и носят едно такова слънчево настроение с усмивки. Причината предполагам е хубава, ти си прекрасен човек, така, че със сигурност е нещо специално:). Прегръдки и успехи!

    ОтговорИзтриване
  6. Причината е толкова сладка колкото пайовете, приказни са! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно си ги поднесла, Зори! :) Усещам сладкия аромат на ягоди и масло! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасни, толкова примамливо вкусни изглеждат!

    ОтговорИзтриване
  9. Вкусни и много красиви са, Зори! Прегръдка! ;)

    ОтговорИзтриване
  10. Зори, прекрасни са. Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Чуднички! И красиви, и идейни, и стилно поднесени със снимка! Само така, Слънчо!! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Зори, чудесни са! Хрупкави и ароматни и с чудесни снимки представени!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесни са Зори! Хрупкави и ароматни и с чудесни снимки представени!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря на всички, които наминаха! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Зори,ти поне имаш безкрайно основателна причина за отлагания и твоето забавяне като време е нищо пред моите забатачени с години кадри.Че и онзи ден без малко да ги изгубя безвъзвратно,добре,че си взех външен диск(защото подозирах,че може да направя някоя беля) и за моя радост възстанових всички снимки без тези на две рецепти.
    Та....времето все по-малко ще ти е за тук,но пък когато и да се появиш,знаеш,че ще те очакваме с удоволствие да се потопим в страхотните ти рецепти!Каквато е и днешната-приказни пайчета!Със сигурност са страшно вкусни!Прегръдка от мен и всичко най-най!

    ОтговорИзтриване
  16. Мдаааа, това са едни мини, сладки, прелестни бижута :) Прекрасно изпълнение на тази страхотна рецепта, браво Зори :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!