Аз съм човек, който много държи на плановете си. Често правя импулсивни неща, но пък що се отнася до блога или някакъв друг мой проект, винаги следвам стриктно плана си и обичам последователността. Да, ама през последната половин година, нещата малко се промениха. Малка част от вас знаят кое е нещото, което не винаги ми позволява да публикувам толкова често, колкото ми се иска. Не знам как ще е занапред, надявам се да мога да публикувам, но не обещавам нищо. Та тези сърца направих преди две седмици, но все възникваше нещо, което ме спираше да седна за 1 час и да ви ги покажа. За мен са по-лесни за изпълнение, отколкото голям ягодов пай, тъй като се изпичат по-бързо и се поднасят директно без да се режат.
Необходими продукти:
За тестото:
Авторска рецепта
100 г краве масло
25 г свинска мас
250 г брашно
щипка сол
50 г захар
1 яйце
1 с. л. прясно мляко
ванилия
За плънката:
Адаптирано от GoodFood Bulgaria
300 г пресни ягоди
20 г натурално нишесте
3 с. л. вода
75 г захар
Допълнително:
1 разбито яйце за намазване
кристална захар за поръсване
Приготвяне на тестото:
В купа смесете маслото, нарязано на малки кубчета, маста, брашното, захарта и солта. Разбъркайте всичко добре до образуване на трохи. Прибавете яйцата и млякото, бързо омесете твърдо тесто. Завийте го със свежо фолио и го оставете да почине в хладилника за 30 минути. Разделете тестото на две равни части и разточете едната върху набрашнен плот на кора с дебелина 4 мм. Изрежете сърца и ги прехвърлете върху тава, застлана с хартия за печене. Надупчете ги с вилица и ги оставете настрана.
Приготвяне на плънката:
Нарежете ягодите на малки парченца и ги сложете в малка касерола, заедно със захарта. Бъркайте на слаб огън, докато захарта се разтопи. Размийте нишестето във водата и го прибавете към ягодите. Оставете сместа на котлона за около 3-4 минути, докато се сгъсти.
Приготвяне на пайовете:
Сложете по 2-3 с. л. от охладената смес върху разточените маслени сърца, оставяйки поне 1,5 см борд в края, за да може да се застъпе горната кора. Разточете остатъка от тестото отново със същата дебелина и изрежете сърца. Покрийте пайовете, притискайки краищата с вилица, за да не изтича плънката при печенето. Намажете сърцата с разбито яйце и ги поръсете със захар. Направете няколко дупки върху пайовете, за да излиза парата. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути или докато станат златисти. Поднесете леко топли с топка сладолед или охладени, с млечна напитка.
Зори, вълшебно изглеждат! И на мен такива малки пайове повече ми допадат. И... надявам се все пак и занапред да намираш време за това местенце, че иначе много ще ми липсваш :) Прегръдки, Зори!
ОтговорИзтриванеМного апетитни миньончета.
ОтговорИзтриванеЗори, прекрасни са! И със сигурност са страшно вкусни и ароматни!
ОтговорИзтриванеНадявам се всичко при теб да е наред и причината за отсъствието да е хубава...
Успех и усмивки от мен! :)
МММ. Зори, много привлекателни;) Много! Да ги схрускаш!
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен!
Колко са красиви и носят едно такова слънчево настроение с усмивки. Причината предполагам е хубава, ти си прекрасен човек, така, че със сигурност е нещо специално:). Прегръдки и успехи!
ОтговорИзтриванеПричината е толкова сладка колкото пайовете, приказни са! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеСтрахотно си ги поднесла, Зори! :) Усещам сладкия аромат на ягоди и масло! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Прекрасни, толкова примамливо вкусни изглеждат!
ОтговорИзтриванеВкусни и много красиви са, Зори! Прегръдка! ;)
ОтговорИзтриванеЗори, прекрасни са. Усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеВълшебно момиче си ти! Вълшебно!
ОтговорИзтриванеЧуднички! И красиви, и идейни, и стилно поднесени със снимка! Само така, Слънчо!! :)
ОтговорИзтриванеЗори, чудесни са! Хрупкави и ароматни и с чудесни снимки представени!
ОтговорИзтриванеЧудесни са Зори! Хрупкави и ароматни и с чудесни снимки представени!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички, които наминаха! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЗори,ти поне имаш безкрайно основателна причина за отлагания и твоето забавяне като време е нищо пред моите забатачени с години кадри.Че и онзи ден без малко да ги изгубя безвъзвратно,добре,че си взех външен диск(защото подозирах,че може да направя някоя беля) и за моя радост възстанових всички снимки без тези на две рецепти.
ОтговорИзтриванеТа....времето все по-малко ще ти е за тук,но пък когато и да се появиш,знаеш,че ще те очакваме с удоволствие да се потопим в страхотните ти рецепти!Каквато е и днешната-приказни пайчета!Със сигурност са страшно вкусни!Прегръдка от мен и всичко най-най!
Мдаааа, това са едни мини, сладки, прелестни бижута :) Прекрасно изпълнение на тази страхотна рецепта, браво Зори :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!