петък, 25 април 2014 г.

Доминикански парк и Бананови палачинки с хрупкав бекон и мед

Тази разходка из китното селце, наречено Манати парк, недалеч от Пунта Канта, започна и завърши с вкиснатото ми настроение.


От няколко дни знаех, че ще ходим в някакъв парк, който баща ми през цялото време наричаше "воден". Аз като чуя "воден парк" си представям нещо като аквапарк - гмуркания, пързалки, басейни и други такива.




Да, ама в Доминиканската република явно не му викат така. Това беше парк - селце, представящо културата на доминиканските племена, които са заселявали тези територии преди години, като водното в парка бяха десетките езерца, басейни с делфини, тюлени, крокодили, костенурки, патици, папагали и други животинки.





Скапа ми се настроението, защото преди да тръгна не си заредих батерията на камерата (мислех, че ще се спускам по водни пързалки!) и като видях заобикалящата ме красота, просто ми се дорева. С адска скорост нащраках стотина снимки, само и само да запечатам това що виждам и заради бързината повечето ми кадри са много посредствени.
 






Още повече ми призля като ме наобиколиха няколко доминиканци да искат да се снимаме, пък аз да изглеждам като току що станала от сън.


За капак, ме издърпаха от мястото, където наблюдавах шоуто с делфини и ме изправиха да танцувам редом с тях пред хората. А аз - чорлава, неугледна, крива... 



През цялото време на разходката се мръщих и цупих. Все пак успях да снимам това-онова и до някаква степен да се потопя в атмосферата на мястото. 



Имаше голяма градина със засяти различни култури - царевица, ориз, банани. "Platano" е вид банан и затова рецептата, която ще съпътства разказа ми е за бананови палачинки.


Бананови палачинки с хрупкав бекон и мед
Адаптирано от GoodFood, бр. 83/стр.12

Необходими продукти:
8 ивици шарен бекон
140 г брашно
1 ч. л. бакпулвер
2 с. л. светла кафява захар
2 големи яйца
125 мл прясно мляко
2 зрели банана - 1 намачкан, 1 тънко нарязан
малко масло за тигана
мед за поднасяне


Поставете ивиците бекон върху хартия за печене и ги изпечете в много силна фурна или парти грил за 7 минути. Отделете мазнината от печенето в купа, а бекона съхранявайте на топло. В купата с мазнината прибавете прясното мляко, яйцата, захарта и намачкания банан. Разбъркайте добре и добавете брашното и бакпулвера. Разбийте до гладка смес без бучки. Загрейте малко масло в тигана и сложете с лъжица малки купчинки от сместа, оставяйки място помежду им. Сложете 1-2 резенчета банан върху всяка палачинка и гответе за около 2 минути. Щом се появят малки мехурчета по повърхността им, обърнете палачинките и гответе още 1 минута или до златист цвят. Сервирайте с хрупкавия бекон и полейте с мед или кленов сироп.


Имаше много колиби със сувенири и интересни предмети, характерни за бита на мястото, но тъй като бях намусена, не си взех нищо, а парите бяха в баща ми. "Сърдитко Петко - празна му торбата!".



Накрая, от пустия си инат, дори не си направих снимка с тюлените. 



Поне с папагалите се снимах, но то е, защото ми ги бутнаха в ръцете.


И макар начумерена, си тръгнах щастлива и заредена от мястото. А сега ми е толкова смешно каква сръдла съм била :)

19 коментара:

  1. Прекрасни снимки!!!
    Винаги когато те чета ти се радвам много.....посещаваш страхотни места и публикуваш вкусни рецепти!

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, не ти личи да си намусена, пък и като гледам как добре си се разкършила с доминиканеца... ;) Запази прекрасните спомени, а аз ще се порадвам отново на снимките и вкусните ти палачинки. Голямо предизвикателство ще е комбинацията от банани, беокн и мед. :)
    Поздрави сърдечни с пожелания за усмихната вечер!
    И честит Великден!

    ОтговорИзтриване
  3. снимките сa стрaхотни.сaмо не рaзбрaх кaк може дa се сърдиш кaто си нa тaковa невероятно място.кво ти пукa зa прическaтa момиче ти си в Доминикaнa-не всеки може дa иде тaм.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и така да е, но аз бях там 20 дни, така че е нормално през такъв голям период да изпитвам различни емоции. Освен това не съм привърженик на захаросаните постове, където всичко е прекрасно - обичам да си пиша нещата така, както съм ги изживяла :)

      Изтриване
  4. Зори, много се радвам че възобнови поредицата с пътеписи :) Въпреки нацупеното ти настроение, разказът и снимките са много интересни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Кате, започвам пак с пътеписите, че останаха още и ще забравя историите :) Благодаря ти!

      Изтриване
  5. Ех, Зори, благодаря ти, рзходи ме до място, на което няма как да отида, а четейки, се сетих за толкова места, на които инатът или подвластността на някакво шантаво настроение ми е пречил да почувствам емоцията, а после съм се ядосвала на себе си....ама и това се случва, какво да се прави.Поне имаш снимки и можеш да се насладиш на всичко с радост! А и палачинките са в унисон с мястото, страхотни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как хубаво си ме разбрала! Женска му работа :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Зори, каква екзотика си представила тук, какви места ни презентираш, едва ли бих стигнала до тях, и за това ти благодаря, че ги сподели с нас! Прекрасни снимки и вкусни палачинки:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, да не съм чула, че снимките ти са еди какви или нещо друго! Снимките са такива какъвто е бил момента, прекрасни са, разходката е страхотна, важното е да споделяш! Показала си ни страхотно място, което надявам се да посетя някой ден, но надали. Давай и другите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хихи, добре, Павлинче, няма вече да се оплаквам от снимките :D Аз пък ти пожелавам да го посетиш!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Зориии, страхотно място и невероятни снимки!!!! Бързото щракане, защото батерията ти ще спихне, хич не си личи! Всичко е перфектно!! И рецептата много ми хареса :) Аз понякога купувам от тези платано банани. Те са за готвене и сурови не се ядат. Много са интересни и вкусни. Почти като другите на вкус, но не и на поведение. Оригиналната рецепта с такива ли е или с десертни банани?
    Прегръдка от мен и благодаря за хубавата разходка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тикенце! Аз само в Доминикана ядох от тези банани, сготвени в основно ястие със скариди и ми харесаха. Оригиналната рецепта уж е с десертни, такива, каквито имаме в България.
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Вълшебно местенце.....Поздравявам те и за чудесната рецепта,Зори!

    ОтговорИзтриване
  10. Голяма красота, голяма! А пък ти си такова сладурче, че винаги ми е приятно да те виждам, Зори! Добре че заставаш и пред камерата, не само зад нея. :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!