неделя, 3 ноември 2013 г.

Мазен хляб

В рамките на тази публикация ще се отклоня от проекта "Кулинарни пътешествия", защото реших най-после да ви представя най-вкусната ми рецепта. Тя ми е най-скъпа, защото съм израснала с нея. Реших да ви я покажа в разгара на проекта си, тъй като се замислих колко много чуждестранни ястия опитах и нито едно не ми легна на небцето така, както родното, семейното и традиционното. Тази рецепта приготвяше прабаба ми Данка, сега я приготвят маминка ми и майка ми, ето, че днес я приготвям и аз. Рецептата е много стар специалитет и се предава от поколение на поколение в преславския край. Нейни вариации в интернет пространството има много, но нита една не е точна. Това не е тутманик, не е месеница, не е питка. Това е мазен хляб или "Мазин 'ляб", както казваше покойната ми баба Данка.


Мазен хляб
Рецепта, наследена от прабаба ми Данка

Необходими продукти:
За закваската:
20 г прясна мая
100 мл топла вода
1 ч. л. захар
4 с. л. брашно
За тестото:
1 ч. л. сол
1 яйце
1 ч. л. оцет
400 г кисело мляко
около 800 г брашно (включително и брашното за доомесване)
За плънката:
170 г свинска мас
250 г сирене
2 яйца

1 яйце за намазване

Приготвяне на закваската:
В голяма купа разтворете маята във водата, добавете захарта, брашното и разбъркайте добре. Покрийте с чиста кърпа и оставете закваската настрана, докато утрои обема си.
Приготвяне на тестото:
Към закваската прибавете солта, яйцето, оцета и киселото мляко. Разбъркайте и постепенно започнете да прибавяте брашно, докато се образува тесто. Месете го десетина минути, постепенно прибавяйки брашното. Тестото трябва да е меко и да олекне в ръцете ви.* Сложете го в намаслена купа, покрийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса за около час и половина.
Приготвяне на плънката:
Разтопете свинската мас и оставете леко да се охлади. Тя не трябва да е течна, защото създава проблем при разточването, но не трябва и да е твърда, защото не се разнася лесно върху тестото. В друга купа натрошете сиренето с вилица и прибавете яйцата. Разбъркайте добре и оставете настрана.
* Трябва да почувствате тестото. То трябва да стане на мехурчета и да олекне, докато вие го разтягате, за да развиете глутена и да се образуват конци. Месете го колкото се може по-дълго, задължително не по-малко от десет минути.


Приготвяне на мазния хляб (стъпка по стъпка):
1. Извадете втасалото тесто от купата и го омесете за кратко.
2. Разделете тестото на 5 еднакви парчета и ги оформете на топки.*
3. Разточете едната топка на средно тънък кръг и я намажете равномерно със свинска мас.*
4. Разточете другата топка със същата големина и внимателно я поставете върху първата.
5. Повторете процедурата с всички топки, като последната оставете ненамазана.
6. Набрашнете тестото и го разточете внимателно и равномерно, докато кръгът стане по-голям от първоначалния, но не допускайте да е прекалено тънък.
7. Равномерно размажете сместа със сирене и яйце, като оставите малък борд по края на кръга.*
8. С нож направете малък разрез точно в средата на кръга.


9. Внимателно започнете да загръщате тестото навън - към краищата.
10. Продължете така, като го правите едновременно по цялата дължина на кръга.
11. Когато напреднете със завиването навън, започнете да завивате външната част навътре.*
12. Завийте го добре на геврек, като внимавате плънката да не излиза.*
13. Разрежете гевречето в най-непривлекателната му част и започнете да го усуквате.
14. Прехвърлете го много внимателно, но решително. Използвайте висока и голяма тава, застлана с хартия за печене и допълнително намаслена със свинска мас.
15. Покрийте мазния хляб с чиста кърпа и го оставете да втаса, докато удвои обема си.
16. Намажете го с разбито яйце и го печете на долна скара в предварително загрята на 200 градуса фурна, като след като го сложите да се пече, веднага намалете на 180 градуса. Не отваряйте фурната, докато не видите, че повърхността е станала златиста. Когато това се случи, покрийте мазния хляб с алуминиево фолио и продължете печенето, докато клечка забита в центъра излезе суха*. Извадете го внимателно, отстранете хартията за печене и го завийте с кърпа. Оставете го за известно време преди да го разчупите.


* Ако решите да направите по-голяма доза, разделете тестото на повече топки.
* За да прецените колко мас да слагате на кора, разделете я мислено на четири части.
* Размажете плънката с ръце - така най-добре ще усетите дали е равномерно. Не се изкушавайте да слагате повече сирене в мазния хляб, защото е възможно да стане клисав.
* По принцип се навива навън до края, но не ми беше лесно да снимам и меся едновременно, затова съм го направила така.
* Дори и плънката да излезе, не се отчайвайте - накрая пак се получава.
* Друг начин да го проверите за готовност е да го извадите от фурната - тавата трябва да ви се струва по-лека.


Постарах се да илюстрирам приготвянето стъпка по стъпка, защото знам, че само с думи, техниката трудно се схваща. Въпреки това, искам да съм откровена с вас и да ви кажа, че приготвянето на мазен хляб не е лесна задача. Не бих искала да разочаровам някой начинаещ, който стремглаво ще се впусне в приготвянето му и после да остане разочарован, защото това не е от рецептите, които винаги се получават. Днес аз си давам оценка 7 от 10. Имало е моменти, в които дори майка ми (която аз съм признала за готвач номер 1 в рода, след мен :))) е имала неуспехи. Понякога всичко зависи от момента, от късмета, от брашното, от топлината на ръцете ви, дори и от сиренето. Единственото, което мога да ви посъветвам, ако се заемете с него е, да се отпуснете, да сте в добро настроение, да се съсредоточите и ако нещо излезе извън контрол, да го поправите на момента, защото веднъж тръгне ли на криво, после няма спасение :)

61 коментара:

  1. Зори, страхотен хляб!!! И много полезно онагледяване! Браво!!! А като изчетох рецептата и се осъзнах след отплесването по снимките, зверски огладнях!! Добре, че е време за вечеря :) Хубава вечер от мен :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тики! Бързо отивай да вечеряш с нещо много, много вкусно, както само ти можеш да го направиш :*

      Изтриване
    2. Прекрасна рецепта и наистина е изключително вкусно, но така както е показано на последната снимка мисля , че един доста сполучлив вариант е с плънка от джемеринки!

      Изтриване
  2. Браво, Зори! Прекрасен хляб! Много добре си се справила. Хубаво е да се върнем към нашата си кухня. Има толкова много стари и прекрасни рецепти. С удоволствие ще прочета, ако имаш и още някоя от прабаба ти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Илианче! Наистина има много хубави рецепти, написани по толкова наивен и сладък начин в старите тефтери. Ще помисля да реализирам още няколко, благодаря за предложението :)

      Изтриване
  3. Строхотен е хляба, Зори! Снимките са прекрасни, интересно ми беше да видя целия процес на оформянето, прииска ми се веднага да замеся и аз една питка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танита, замеси, ще се радвам да споделиш резултата!

      Изтриване
  4. Друго си е нашенското...Хубаво е ,че показа нещо много вкусно и родно.
    Прекрасна седмица,Зори!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, така е, няма по-вкусно от родното! :)
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  5. Зори, и аз съм "за" тази инициатива, трябва да си тачим нашето. А хлябът... Ох, душичка е той, прекрасен!
    Сърдечни поздрави и хубава вечер ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотен! Няма нищо по-хубаво от аромата на домашен хляб, а още по-хубаво е, че е традиционна българска и изпитана във времето рецепта. Снимките са уникални! :)

    Успешна седмица, Зори! :)

    ОтговорИзтриване
  7. И добре направи, че се отклони от проекта:)! Рецептата е уникална, Зори, а и ти така хубаво и вкусно си я представила! Браво! Като си помисля, че аз на твоите години готвех само яйца, че и тях сбърквах:)) шапка ти свалям, момиче! Още веднъж голямо БРАВО!
    Прегръдка! Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ванче :) И аз се радвам, че се отклоних, толкова суперлативи за рецепта не бях събирала скоро, традицията си каза думата. Дано прабаба ми да ме гледа отнякъде и да се гордее с мен :))
      А няма никакво значение, че си готвила само яйца на моите години, защото сега създаваш уникални неща!

      Изтриване
  8. Чудесен е, Зори.
    И аз много обичам бабините питки, тутманици, хлебчета и т.н.
    Хубава седмица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Нас, прати ми покана за твоя блог :) Благодаря предварително!

      Изтриване
    2. Зори, къде да ти я пратя? :) ето това е : http://nas-naseto.blogspot.com/

      Изтриване
    3. Един от профилите днес не ми се отваряше като исках да разгледам кой ми е коментирал поста, ама явно не е бил твоят :)

      Изтриване
  9. Искрен поздрав! Човек трябва да помни! Моите уважения за избора на рецепта!

    ОтговорИзтриване
  10. Зори, разкошен хляб! Благодаря ти за постъпковите снимки с оформлението. Снимките ти, публикацията ти са много красиви! А горе снимката е великолепна, много си красива! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Невероятна рецепта и снимки, Зори! Подобен хляб съм опитвала преди години, но за съжаление не запазих рецептата. Ще го направя по твоята и съм сигурна, че ще се услади на цялото семейство. Прегръдки с пожелания за прекрасна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Еви! Не можеш да си представиш колко ще се радвам, ако точно ти пробваш тази рецепта! През цялото време, докато я приготвях си представях, че си я видяла, харесала и направила и ти :)))

      Изтриване
  12. Зори,няма нищо по-вкусно от рецептите на нашите най-близки.Просто сантимента е онази необходима щипка любов в състава ,която ги прави неповторими и запомнящи се в съзнанието ни!
    Страхотен хляб си приготвила и красиви снимки!
    Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето това е водолейско изказване :) Все едно аз съм го написала, Роси, така го чувствам!
      Прегръдки!

      Изтриване
  13. "... родното, семейното и традиционното..."
    Прекрасен хляб, Зори,
    красиво оформен, златисто изпечен и гарантирано вкусен,
    зареден с любов, емоция и безспорно майсторство.
    Комплименти за идеята, изпълнението и представянето! Браво!

    ОтговорИзтриване
  14. Това е нещо, което ми се иска да е било традиция и в нашето семейство. Уви не е, затова с голямо удоволствие ще се наслаждавам на твоя мазен хляб.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, сигурна съм, че имате много хубави семейни рецепти, пък ако искаш, превърни този мазен хляб и във ваша традиция, подарявам ти го :))

      Изтриване
  15. Зори, чудесно си го омесила и до златно опекла. Много ми легна на сърцето тази рецепта, защото ми върна спомени от детството. Моята баба месеше подобен хляб, но по друг начин го завиваше и по друг начин го наричаше, само дето сега ми избяга името. Ще опитам този мазин 'ляб :) Благодаря за споделеното! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  16. В нашия край Харманлийския на този хляб му казваме масленица и в къщи баба ми ,която е от тракийските бежанци го прави и винаги става страхотно вкусно .Винаги когато го опитам се топи в устата хляба,защото мастта го прави с по-особен и ароматен вкус.От тракийските ястия съм научила гюзлемите,катмите и други много характерни точени ястия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесено :) Много ценя това предаване на семейни рецепти!

      Изтриване
  17. Izglejda mn vkusno!Iskam da popitam,tay kato tuk nyama,ili ne sam popadnala na sv mas,moga li da zamenya s Maslo ili margarin?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че автентичният вкус ще се загуби, но с краве масло става. С маргарин не съм пробвала. Препоръчвам ви да използвате масло :)

      Изтриване
    2. Sarde4no blagodarya! Jiveya v Germaniya i naistina ne sam vijdala mas,no 6te opitam s Maslo.Bih se radvala,ako spodelite i dr recepti,mn tochno opisvate procesa na prigotvyane:)jelaya Vi vsichko nay-dobro!

      Изтриване
  18. Браво, голямо браво, Зори! Баба Данка би се гордяла с тебе сега!
    За мен това си е един вид тутманик, но щом баба казва, че е хляб, хляб ще е. :) Важното е, че е разкошен и знам, че опитам ли го ще питам за още! С мас всичко става уникално на вкус.
    Хубав ден, Зори! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  19. Много хубаво изглежда ! Браво ! Ще го направя непременно :)

    ОтговорИзтриване
  20. Браво!Превъзходно изглежда и сигурно е страхотно на вкус!Ще опитам и дано се получи като Вашия! В моето семейство не се меси такъв хляб,правим тутманик,но не е същото.Много ме заинтригува,ще се радват и децата , да опитат нещо традиционно от другия край на България.В нашето семейство много обичаме български национални ястия,тачим традициите!Събираме се ,цялото семейство ,макар и вече намаляло!Възхищавам се ,че такъв млад човек ,като Вас поддържа традициите!Ще се радвам да видя и други рецепти от вашия край.Много успехи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам! Благодаря ви за хубавите думи! Ще се постарая да показвам още много от родния край!

      Изтриване
  21. Зори, впечатляващ хляб! Направо ти се възхищавам! Наисрина не знам какво друго да кажа, освен че се радвам, че сподели с нас такава истинска и традиционна рецепта!
    Сърдечни поздрави и усмихната вечер ти пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  22. Еха, как досега не съм попаднала на този чудесен блог?Поздравления!!!И ще се окаже , че сме от един край.Майка ми е от с Драгоево и този начин на навиване съм го виждала от нея.
    Ива

    ОтговорИзтриване
  23. Стана ми много мило в началото при презентирането на рецептата.Детството ми е свързано с този край, с тези мъничко" особенни ", но много гостоприемни хора.А какво ще кажеш за "Сиктир манджата"?Не може да не си чувала за тази яхнийка?

    Ива

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много! Радвам се, че ви я навяло хубави спомени. А относно манджата - разбира се, че я знам :) Маминка ми на всяка Бъдни вечер я приготвя. Тя е със сушени сини сливи и ориз и се води десертно ястие (нищо, че е с лук). Казва се "Сиктир манджа", защото навремето драговската домакиня като я е поднесяла на гостите това означавало: "Хайде, време е да си тръгвате" :)
      Въпреки че маминка я приготвя всеки път на празник, никой от семейството не я харесва, в това число и аз. Тя обаче си я тачи и според мен е точно заради този семеен сантимент, който влага в нея :)

      Изтриване
  24. Мале, голямо изкушение!
    С толкова мас, това е само за мен :)
    Обичам всякакви мазници, мазни хлябове, тутманици и т.н. с мас. Колкото повече, толкова повече.
    Чудесна рецепта от твоята прабаба!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали, нали? Свинската мас и аз много я тача! Благодаря ти!

      Изтриване
  25. tazi recepta q tursq ot blizo 10 godini ot kakto baba mi pochina i az sum ot tozi krai taka ch mie mnogo poznat tozi mazn hlqb mnogo sum ti blagodaren za tova imash moito uvajenie kolega gotvach STANISLAV TSVETKOV OT SHUMEN

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Само, че не сме колеги, защото не съм профи :) Но добре звучи!

      Изтриване
  26. Въпреки, че е енергийнa бомбa, мaзният хляб е много, много вкусен. Приготвям го рядко, зaщото не престaвaм дa ям, додето не свърши.
    Прaвa сте, нaвивa се сaмо нaвън :).
    Д-р Бaйчев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Понякога човек има нужда да си угоди с нещо калорично. И наистина е важно да не се прекалява!
      Поздрави!

      Изтриване
  27. По нашия родопски край викаме на този хляб маслена пита. Страхотен е! Опитайте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вие в родопския край се славите с какви ли не вкусотии! Толкова пъти съм ходила там, ама то природа ли да гледаш, да почиваш ли, да ядеш ли?! И така и не съм опитвала почти нищо местно. Ще трябва да поправя тази грешка!
      Поздрави!

      Изтриване
  28. Зори!!! Чудесен е! Чак ми се прииска да стана и да го забъркам! Благодаря за рецептата, тъкмо се чудех какъв хляб да си намеря да правя, защото тези, които имам, ми омръзнаха малко :D
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  29. МАЗИН ЛЬЯП ПО ДРАГОВСКИ!!! МНОГО Е ВКУСЕН ! МАЙКА ГО ПРАВЕШЕ (СЕГА Е БОЛНИЧКА) МНОГО ЧЕСТО !!!
    ДВЕТЕ МИ МАМИНКИ БЯХА № 1 НА ТЕСТЕНИТЕ ВКУСОТИЙКИ !!!

    ОтговорИзтриване
  30. Sega popadnah na vashia blog.Tolkova se razvalnuvah I az sam ot Dragoevo.Blagodaria vi milo momiche.Moyata mayka I maminka mi Dora sushto go praveha I kogato vidiah snimkite I receptata spomenite nahluha v men.Pregrashtam vi I vi pojelavam shtastie I oshte mnogo recepti.

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!