неделя, 6 октомври 2013 г.

Завръщане и предстоящ проект

Преди да започна да пиша, бих искала да се извиня за отсъствието си. За мен този блог не е просто развлечение, той е част от мен и изоставяйки го временно, почувствах като предателство към него, към вас, читателите ми, но най-вече към себе си. Прибрах се в България преди две седмици и имах достатъчно време да сготвя, публикувам и споделя. Искаше ми се, обаче, да отделя време на всичко, което ми се случи това лято. На всяка рецепта, която ме е впечатлила, на всеки вкус, който съм запомнила и какво съм научила от хората, които срещнах отвъд океана. Зная, че няма начин да обобщя това в една публикация, затова реших да започна да работя по проект, който ще ви представя в следващите няколко месеца. Искам да наваксам пропуснатите четири месеца, през които ме нямаше, да ви развълнувам така, както аз се вълнувах цяло лято и да ви дам възможността да се докоснете до този различен свят не само чрез снимки, но и с рецепти, които съм създала, вдъхновена от оригиналните, променила съм някои съставки, за да ги пригодя към нашия вкус и продукти, които се предлагат на пазара ни.
Днешната публикация се явява пролог, така че предстоящата рецепта няма отношение към проекта. Реших да ви споделя за него чрез един вкусен сладкиш, рецептата за който, между другото, пак научих в Америка.

Before I start to write, I would like to say "I am sorry for not being here for so long". This blog is not just an amusement to me, it is a part of me and leaving it is like a betrayal to it, to you my followers, but mostly to myself. I flew back to Bulgaria two weeks ago and I had plenty of time to cook, to post and share my adventures. Nevertheless, I wanted to spare more time for everything that happened to me this summer - for every recipe that had impressed me, for every taste I have remembered, to share with you everything I had learned from the people I met beyond the ocean. I know that there is not a way that I say all this in one post, so I decided to start working on a project, which I am going to present you in the following months. I want to make up for the four months I haven't been here, touch you with the stories that happened to me and to give you the opportunity to see a part of this different world not just with pictures, but with recipes, that I have adapted, impressed from the originals. I replaced some of the product so that I make them better and more familiar to Bulgarian taste.
Today's post is a prologue, so the coming recipe is not connected with the project. I decided to tell you about it with a delicious dessert.


Кекс с кафе и кафяво масло
Адаптирано от Fall Baking Magazine

Необходими продукти:

За кекса:
100 г краве масло (3 с. л. от него ще се използват по-късно за плънката)
90 г нарязани запечени орехи
180 г светла кафява захар
300 г брашно
1 1/2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода бикарбонат
щипка сол
3 яйца
1 ч. л. ванилов екстракт
280 г кисело мляко

За плънката:
60 г нарязани запечени орехи
70 г светла кафява захар
2 с. л. брашно
3 с. л. от готовото кафяво масло

За глазурата:
4 с. л. прясно мляко
1 ч. л. инстантно кафе
1 ч. ч. пудра захар

Приготвяне на кафявото масло:
Разтопете маслото на умерен огън. Когато от него започне да се отделя бяла пяна, започнете да я отстранявате с лъжица. Гответе маслото около 5 минути или докато стане златисто кафяво и започне да мирише на препечени ядки. Отстранете го от котлона и внимателно го прехвърлете в друг съд, където да се охлади напълно за около 30 минути във фризера.

Приготвяне на плънката:
В купа смесете орехите, захарта, брашното и 3 супени лъжици от охладеното кафяво масло. Разбъркайте добре с пръсти, така че да се образуват трохи.

Приготвяне на кекса:
Загрейте фурната до 160 градуса. Намаслете и набрашнете стандартна форма за кекс с дупка по средата. В купа смесете сухите съставки - брашното, бакпулвера, содата и солта. Разбийте кафявото масло с миксер около 30 секунди и прибавете кафявата захар като продължите да разбивате около 2 минути. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивайте така, че да се получава гладка и еднородна смес. Прибавете ваниловия екстракт. Започнете да прибавяте сухите съставки, редувайки ги с киселото мляко, като след всяко прибавяне разбивате на ниска скорост с миксера. Винаги започвайте и завършвайте с мляко. Накрая добавете орехите и разбъркайте добре. Изсипете 1/3 от сместа на дъното на подготвената форма. Върху нея разпределете плънката. Залейте с остатъка от кексовата смес, заравнете с шпатула и изпечете кекса за около 50 минути или докато клечка, забита в него излезе суха. Охладете за десетина минути във формата, а след това извадете внимателно кекса от формата и го прехвърлете върху метална решетка до пълното му охлаждане.

Приготвяне на глазурата и поднасяне:
Смесете прясното мляко със захарта и кафето и разбъркайте добре до гладка и хомогенна смес. Прибавете още пудра захар, ако искате глазурата да е по-гъста и да се стича по-бавно по кекса. Полейте внимателно кекса, поставяйки глазурата в средата, тъй като сама ще се стече по страничната част.

Browned butter coffee cake
Adapted from Fall Baking Magazine

Ingredients:

For the cake:
100 g butter (3 tablespoons of it will be used later for the filling)

90 g finely chopped walnuts, toasted
180 g light brown sugar
300 g flour
1 1/2 teaspoon baking powder
1 teaspoon baking soda
1 pinch of salt
3 eggs
1 teaspoon vanilla extract
280 g plain Bulgarian yogurt

For the filling:
60 g chopped walnuts, toasted
70 g light brown sugar
2 tablespoons flour
3 tablespoons from the browned butter 

For the glaze:
4 tablespoons milk
1 teaspoon instant coffee crystals
1 cup powdered sugar

Preparation of the browned butter:
Melt butter over medium heat. Reduce heat to medium-low. Continue to cook, without stirring, for 5 to 6 minutes or until butter becomes brown and fragrant and remove the white protein that dissociates from the oil part. Remove from heat; cool slightly. Transfer to a bowl. Cover and chill for 30 minutes.

Preparation of the filling:
In a bowl, combine the pecans for the filling, the brown sugar, and the flour. Add 3 tablespoons of the browned butter and work in with fingers until mixture is crumbly.

Preparation of the cake:
Preheat oven to 160 degrees Celsius. Grease and flour a 10-inch fluted tube pan. In another bowl, stir together the flour, the baking powder, baking soda, and salt. Beat remaining browned butter with an electric mixer on medium to high speed for 30 seconds. Add the brown sugar; beat until combined, scraping bowl occasionally. Add eggs one at a time, beating after each addition until combined. Stir in vanilla. Alternately add flour mixture and yogurt to butter mixture, beating on low speed after each addition just until combined. Stir in the pecans. Spoon half of the batter into prepared pan, spreading evenly. Sprinkle evenly with filling. Spoon remaining batter over filling, spreading to cover. Bake about 50 minutes or until a wooden toothpick inserted in the center comes out clean. Cool in pan on a wire rack for 10 minutes. Remove from pan. Cool completely on wire rack.

Preparation of the glaze and serving:
In a bowl, stir together 4 tablespoons milk and instant coffee crystals until dissolved. Stir in powdered sugar and enough additional milk if needed to make a drizzling consistency. Drizzle the cake with Coffee Icing.

 

Искам да отговоря и на въпросите, които ми зададоха Санди и Тики преди два месеца. Благодаря ви, момичета, че се сетихте за мен!


Въпросите на Санди:
1. Как и защо започнахте да готвите?
Бях в детската градина, когато започнах да гледам кулинарни предавания, да варя макарони и пържа яйца. По-късно записвах рецепти и правех всичко това, защото виждах как майка ми и маминка ми се стараят при посрещане на празници, на гости, както и всеки ден когато приготвяха вкусни гозби за семейната трапеза.
2. Какво ви вдъхновява?
Вдъхновявам се от целия заобикалящ ме свят, но най-вече от красивите неща, усмихнати хора, цветове и аромати. Разбирате какво имам предвид, няма как да се вдъхновя от намусена леличка в автобуса.
3. Обичате ли да експериментирате в кухнята?
Винаги свеждам експеримента до очакван край, защото комбинирам съставки, които усещам, че си подхождат. А никога не бих опитала например карамелизирани кисели краставички или месо с шоколад, защото мразя да хабя продукти.
4. Сирена или месни продукти?
Избирам сирената, защото месата понякога ме разочароват.
5. Има ли нещо, което се притеснявате да приготвите? Какво е?
Преди няколко месеца много се притеснявах от това да сготвя жив омар, но след като го направих, мисля, че вече съм способна на всичко в кухнята.
6. Ако бяхте храна, щяхте да сте...
Нещо сладко, поръсено с лют червен пипер. Хаха :)
7. Имате ли други хобита, освен готвенето?
Киното.
8. Какво бихте предпочели - книга или филм?
Обичам да чета, но киното ми е по-голямата страст.
9. Най-красивото място, на което сте стъпвали, е...
Плажът на Пунта Кана.
10. Какво ви кара да се усмихвате?
Усмихвам се, когато виждам усмивки.

Въпросите на Тики:
1. Какво очаквате от блога си?
Искам да ми помогне да се развия в кулинарията до такава степен, че да имам собствено кулинарно предаване.
2. Кое е любимото Ви за приготвяне ястие?
Рядко повтарям рецепти и затова влагам любов във всяко ястие, което приготвям, сякаш то ми е любимо. И все пак, ако трябва да откроя едно, то ще е рецепта с паста.
3. На каква музика обичате да се “вихрите” в кухнята?
Рядко слушам музика в кухнята, разконцентрира ме и не чувам звука от готвенето, който е вълшебен.
4. За кого сте вдъхновен (а) да сготвите и да творите?
За хора, които мисля, че ще оценят труда ми и ще се насладят на ястието.
5. Какво Ви е отношението към експериментите с черпак в ръка?
Отговорих по-горе.
6. Как бихте поднесли следобедния чай?
При мен дилемата е "С какъв чай да поднеса този вкусен сладкиш?".
7. Кое кътче от Родината Ви е любимо?
Родопския край.
8. Какво е мнението Ви за диетите?
Когато не се съблюдават правилно могат да бъдат опасни. Лично аз често прескачам границите на нормалното, когато става въпрос за отслабване.
9. Какво четете?
Чета всичко, но най обичам криминални романи, фентъзи, приключенски и кулинарни книги. Сериозно, чета рецепти и това ме успокоява и зарежда положително.
10. Мъжете или жените са по-добри кулинари?
За мен най-добрият готвач в света е мъж и се казва Джейми Оливър, така че залагам на мъжете.

14 коментара:

  1. Зори, добре дошла на родна земя!!! :) Откриваш новия творчески сезон с много хубав сладкиш :) Освен красив, сигурна съм е и греховно вкусен! :) ;)
    Очаквам с нетърпение поредицата снимки и рецепти и благодаря, че отговори на въпросите от лятната игра :)
    Поздрави и лека нощ с усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тики! А като стигна до разказа за Дисниленд имам изненада за теб! :)))

      Изтриване
    2. Обичам изненадиииииии :)

      Изтриване
  2. Зори, добре си се завърнала, радвам се да те видя тук! :) И ще очаквам с нетърпение включванията ти.
    Успех с проекта и дано един ден твориш от екрана. ;)
    Поздрави и усмихнат ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Щастливо завръщане Зори и успех с предстоящият проект !

    Интересна технология за кекс ... много съм любопитка какъв ще му е вкусът с това кафяво масло :) но за да задоволя любопитството си има начин :)
    Удоволствие беше за мен да разбера нещо повечко за теб от отговорите ти на въпросите от играта .
    Успех във всяко твое начинание !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Вкусът е като на много препечени ядки. Аз така бих го обяснила :)

      Изтриване
  4. Добре завърнала се ,Зори ! Попадах от време на време на снимките ти във ФБ , така ,че следях какви ги вършеше зад океана ....а те бяха вкусни и интересни :) ! Очаквам новите ти рецепти , публикации , описани преживелици ! След един неуспешен опит за кекс , не знам дали да се хвърля към твоя , но рецептата и снимките изглеждат супер та ще се престраша някой ден :) !
    Хубав неделен следобед ! С поздрав !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ванче! И аз надничах скришом в твоето местенце през лятото :)

      Изтриване
  5. Прекрасна Зори, добре завърнала се! Всичко, което споделяш, ме кара да тръпна в очакване, нямам търпение да се потопя в твоите мили и скъпи моменти. Чудесен, различен и много апетитен кекс! Усмивки и прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Много си мила, заради хора като теб ще продължавам да пиша в този блог! :)

      Изтриване
  6. Зори,давай ги рецептите една по една да изплакнем очи!Кейкът е страхотен и навярно много ароматен от това кафяво масло!А за Пунта Кана-блазе ти!Благодаря за споделеното!Сърдечен поздрав и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давам ги, Роси, ама не знам дали по тях ще плакнете очи или по местата, които посетих. Залагам на второто :)

      Изтриване
  7. Добре завърнала се, Зори! Ще очаквам с нетърпение споделени снимки, емоции и рецепти. Кексът обещава да е с невероятно нежен вкус, текстура и аромат. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!