четвъртък, 22 август 2013 г.

Две години ZorniZZa PiZZa

Две години потънала в кулинарен рай. Две години, прекарани в постоянно четене, търсене, изпробване на различни техники и рецепти. Две години, прекарани в мислене за това каква да е следващата вкусова комбинация и визия. Две години тичане по магазини за домашни потреби, E-bay, складиране на дъски, кърпички, старинни вилички, лъжички, ножчета, безчет форми за мъфини, кексове, пайове, понички, форми за сладки и други подобни очарователни предмети, повечето от които все още не са докосвани. Две години, в които всяко ястие беше поднасяно по красив начин и удостоявано с фотосесия. Две години, в които храната не беше необходимост, а удоволствие, внимание, любов. Две години, в течение на които открих толкова много добри познати и приятели, които ме зареждаха положително и ми даваха стимул да се развивам. Две години, които ме насочиха в правилната посока и ми показаха пътя, по който искам да вървя. Две години ZorniZZa PiZZa.


Кексчета с фъстъчено масло

Необходими продукти:

За мъфините:
2 ½ ч. ч. брашно
1 ½ ч. л. бакпулвер
¼ ч. л. сода бикарбонат
щипка сол
2/3 ч. ч. айран
1 ч. л. ванилов екстракт
½ ч. ч. меко масло
½ ч. ч. бяла захар
¼ ч. ч. кафява захар
2 яйца

За хрупкавата глазура:
4 с. л. фъстъчено масло
2 с. л. краве масло
5 с. л. пудра захар
шепа шоколадов чипс с вкус на фъстъчено масло

Глазура:
глазура за къпкейкове*


* Тук се продават безброй много глазури за къпкейкове с различни цветове и вкусове. Аз избрах с вкус на масло. Вие може да използвате крем сирене и краве масло, разбити с пудра захар на вкус.


Приготвяне на мъфините:
В купа смесете брашното, бакпулвера, содата и солта. Разбийте маслото с двата вида захар до побеляване. Прибавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате до пълното му усвояване. Сложете ваниловия екстракт, айрана и сухите съставки и разбъркайте добре. Накрая добавете шоколадовия чипс и разпределете сместа във формички за мъфини, като ги пълните до 2/3 от обема им. Печете ги на 180 градуса за около 15 минути или докато клечка, забита в центъра излезе суха. Поставете ги върху метална решетка до пълното им охлаждане.




Приготвяне на хрупкавата глазура:
Смесете маслото, захарта и фъстъченото масло и ги стоплете в микровълнова фурна за 1 минута. Намажете изстиналите мъфини, докато глазурата е гореща, тъй като с времето се втвърдява и става ронлива.

Декорация:
Напълнете пош с глазура за къпкейкове по избор. Декорирайте ги с нея и поръсете с шоколадов чипс с вкус на фъстъчено масло.


15 коментара:

  1. Честити 2 годинки ,мили момиче ! Желая ти да сбъднеш мечтите си и вървиш уверено по пътя който си избрала ! Красиви мъфини !
    Поздрави ,Зори ! Хубав ден !

    ОтговорИзтриване
  2. Зори ... честит празник на блогчето ти и на теб с пожелание за още много години пътуване в кулинарният рай :)
    Всяка една пътечка в него си заслужава да бъде извървяна , щом го има желанието и любовта !
    А за мен е удоволствие да разглеждам сътвореното от теб :)
    Кексчетата са прекрасни !

    ОтговорИзтриване
  3. Честит рожден ден на това прекрасно местенце!
    Желая ти още много години кулинарни вдъхновения :)
    Кексчетата са прескрасни!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит юбилей, Зори! :)
    Пожелавам ти нестихващ ентусиазъм и вдъхновения, за да продължаваш все така да ни радваш с вкусни рецепти, поднесени с много финес и артистизъм и още много приятели, които да те подкрепят и радват! Желая ти също много любов, че тя е двигателят на всичко и късмет по пътя, който си поела!
    Много вкусни мъфини ни поднасяш - обожавам ги с фъстъчен крем! :)
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Честито, Зори! Продължавай все така със страст да твориш! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Честит юбилей! Пожелавам ти да покориш още много кулинарни върхове.

    ОтговорИзтриване
  7. Честити 2 години, Зори! прекрассни са и блогът ти, и талантът ти - желая ти винаги да си така вдъхновена и креативна, с желание и обич творяща! Бъди здрава и всичко най-добро от мен.
    Сърдечни поздрави! :)

    П.П. Кога се завръщаш на родна земя? :)

    ОтговорИзтриване
  8. Честити 2 годинки, Зори! Ти си ми направо кака!!! :D :D Пожелавам ти да продължаваш напред, вдъхновена и усмихната!
    Хубава и усмихната вечер :)

    ОтговорИзтриване
  9. Честита втора годинка на прекрасния ти блог. Още много вдъхновения, вкусотии и кулинарни върхове! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Две години, по време на които аз се радвам на творенията и споделеното от теб! Две години, за които успях да опозная част от сърцето ти и да те почувствам така, сякаш в известна степен те познавам! Честит празник на блога! От сърце желая: сбъдвай мечтите си и продължавай нагоре и напред! :)

    Мъфините са страхотни, вероятно вече не са останали, но ще си представя едно и ще се почерпя!
    Усмивки, Зори!

    ОтговорИзтриване
  11. Честит рожден ден на това прекрасно, уютно, усмихващо местенце! Дао все така ти носи радост и вдъхновение! И много кулинарни и не-кулинарни успехи ти пожелавам!
    Много усмивки и сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Честита годишнина на прекрасното ти кътче,Зори!нека си все така вдъхновена и да те свързва с все повече нови приятели!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасна си, Зори, прекрасно е твоето кулинарно място!
    Сърдечни поздравления и пожелания за още творческо вдъхновение и лично удовлетворение,
    красива, успешна и усмихната трета блогова година, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Честит рожден ден на блога ти (с него празнуваме заедно)! Пожелавам ти много кулинарни успех, верни читатели и много сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря на всички! Много сте мили!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!