четвъртък, 11 април 2013 г.

Портокалово-шоколадов чийзкейк/Orange chocolate cheesecake

Когато човек открие перфектната рецепта за дадено ястие, почти винаги го приготвя само по нея и рядко рискува, експериментирайки с нещо ново. Аз не съм на този принцип, предпочитам постоянно да изпробвам нови и нови техники, вкусове и съчетания, но занапред, когато искам да впечатля някого, винаги ще се придържам към съотношението на продуктите в тази рецепта, защото за мен тя е перфектна! Макар да нямам опит с печените чийзкейкове, знам, чувствам го - такъв трябва да е вкусът му, текстурата, сладостта и леката хрупкавост на основата!
Това е вторият печен чийзкейк, който приготвям. Първият беше Орео чийзкейк - вкусен и дори красив, но лично на мен съчетанието на вкусове или по-скоро липсата на такива не ми допадна. Реших да създам своя рецепта за чийзкейк, в която кейкът да е много богат. Под богат имам предвид: маслен блат с шоколадови бисквити, обогатен със смлени печени лешници; плътен "чийз" слой, съдържащ както заквасена, така и пълномаслена течна сметана, ароматизиран със семенца ванилия и портокалов екстракт; за финал - заливка от портокалово сладко, което миналата година направих по рецепта на Лулу. За да подскажа за съдържанието на лешници, карамелизирах няколко и украсих кейка. 


Портокалово-шоколадов чийзкейк
Авторска рецепта

Необходими продукти:
за форма с диаметър 23см

За основата:
250 г тунквани какаови бисквити
50 г смлени печени лешници
150 г разтопено краве масло

За плънката:
(всички продукти да са със стайна температура)
600 г крем сирене
180 г захар
щипка сол
1 шушулка ванилия
1/2 ч. л. портокалов екстракт
3 яйца
100 мл заквасена сметана
100 мл пълномаслена течна сметана

За финал:
2-3 с. л. портокалово сладко
карамелизирани лешници


В блендер смелете бисквитите, прибавете лешниците и маслото. Смесете добре и разпределете сместа плътно и равномерно на дъното на разглобяема форма за торта, покрита с хартия за печене. Увийте формата в алуминиево фолио. Печете в предварително загрята на 200º C фурна за 10 минути.
Разбийте крем сиренето с миксер на крем за около 5 минути. Добавете захарта и продължете да разбивате още 5 минути. Междувременно прибавете солта, семенцата на ванилията и портокаловия екстракт. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате около минута, за да се усвои добре. Добавете заквасената и течна сметана и разбийте отново до хомогенност.
Поставете формата в голяма тава за печене. Излейте сместа за плънката върху напълно изстиналата основа и загладете повърхността. Поставете голямата тава на най-ниската скара на фурната. Налейте толкова вряла вода, колкото да достига до половината от височината на тортената форма. Печете чийзкейка на 160º C за час и половина. През времето на печене не отваряйте фурната. Изключете фурната, открехнете вратата на фурната леко и оставете кейкът да изстине напълно за около час, за да предотвратите напукване на повърхността му. Увийте го със свежо фолио без да го докосва и го приберете в хладилника за най-малко 4 часа, най-добре за една нощ.
Внимателно извадете чийзкейка от формата и го прехвърлете върху тортен поднос. Полейте го с портокалово сладко и декорирайте с карамелизирани лешници, за да подскажете за вкуса на основата.


When you find the perfect recipe fora certain dish, most of the times, you prepare it the same way and you rarely try experiments with new recipes. I am a completely different person - I prefer trying and testing new techniques, tastes and combinations. Despite all, from now on, when I really want to impress someone, I will always stick rigidly to this recipe, because it is perfect to me! Although I have poor experience with baked cheesecakes, I know it, I feel it - this should be its taste, texture, sweetness and slightly crunchiness of the base!
This is the second cheesecake I'm making. The first one was an Oreo cheesecake - delicious and even good-looking, but honestly I didn't like the combination of tastes, or the lack of them. I decided to create my own cheesecake recipe, where the cake is with a very full taste! I mean a chocolate shortbread base with grounded baked hazelnuts; a thick cheese layer, containing not only sour cream, but also heavy cream - all this combined with vanilla and orange extract; finally - orange jam on top and caramelized hazelnuts.


Orange chocolate cheesecake
Author's recipe

Ingredients:
for a 23 cm pan

For the base:
250 g cocoa cookies
50 g grated baked hazelnuts
150 g melted butter

For the cheese layer:
(all ingredients must be with room temperature)
600 g cream cheese
180 g sugar
a pinch of salt
1 vanilla pod
1/2 teaspoon orange extract
3 eggs
100 ml sour cream
100 ml heavy cream

For topping and decoration:
2-3 tablespoons orange jam
caramelized hazelnuts


In a blender grind the chocolate biscuits, add hazelnuts and butter. Mix well and place the dough on the bottom of a springform, covered with baking paper. Wrap the pan in aluminum foil. Bake in a preheated to 200º C oven for 10 minutes.
With an electric mixer, mix the cream cheese with for about 5 minutes. Add sugar and continue mixing for another 5 minutes. Meanwhile, add salt, vanilla beans and orange extract. Add eggs, one at a time, mixing for at least a minute after each one. Add sour cream and heavy cream and mix again until homogeneous. Place the foil-wrapped springform in a big roasting pan. Pour the mixture onto the chilled base and smooth the top. Place the roasting pan with the springform in it on the lower rack of the oven. Carefully pour boiling water in the roasting pan until the water reaches halfway up the side of the springform pan. Bake in a preheated to 160º C oven for 1 1/2 hours. Don't open the oven door while baking. Turn off the oven, open the oven door a little and leave it for an hour. The gentle cooling will prevent the cheesecake surface from cracking. Cover the cheesecake with foil so that it doesn't touch the cake and chill in a refrigerator for at least 4 hours, or overnight.
Remove the cake from the sides of the pan and place on a cake stand. Drizzle the surface with orange jam and decorate with caramelized hazelnuts to give a hind about the taste of the base.

Ето какво ще правя в този хубав, дъждовен следобед :)
Here's what I'm gonna do in this lovely, rainy afternoon :)

23 коментара:

  1. Хм, добре ще ми дойде едно парченце от този ароматен чийз, Зори, както още нищо не съм слагала в уста, и както си мислех преди малко за едно голямо капучино - ще ми паснат идеално на настроението! :)
    Много сочен и апетитен... и красив! :)
    Хубав, слънчев и усмихнат ден ти пожелавам! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, как може да не си хапвала още! Веднага те подканвам да се почерпиш виртуално с чийза ми! :) Прегръдки!

      Изтриване
  2. Красиво и много вкусно изглежда, Зори!
    Отлично си се справла и с карамелизираните лешници, аз винаги изпадам в лек стрес, когато трябва да работя с карамел, защото досега не е имало път, в който да не се изгоря с него.

    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Лешниците станаха като на шега - не ги бях планирала, исках да сложа портокаловите корички от сладкото, но в последния момент се сетих за тях и че никога не съм пробвала да ги направя. А карамела дори не го докоснах. Няма да го пипаш и няма да се изгаряш :)
      Приятна вечер! :)

      Изтриване
  3. Зори,страхотно изглежда този чийзкейк! А вкусовете,които си съчетала много ми допадат!Ако се престраша да правя чийзкейк ще пробвам тази рецепта!Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Натали! Много ще се радвам, ако го опиташ! :)

      Изтриване
  4. Перфектен чийзкейк, Зори! Снимките са страхотни, а чинийките и подноса също ми грабнаха окото.
    Слънчев ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! И аз много си ги харесвам подноса и чинийката, крих подноса досега, за нещо по-специално като това :)

      Изтриване
  5. Зори, разкошен е! Харесва ми поднасянето и декорацията - много стилно! Поздрави, с пожелания за чуден уйкенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Аз пък ти пожелавам хубава и успешна седмица!

      Изтриване
  6. Добре завърнала се,красавице!
    Отлично начало след хубавата разходка,Зори!
    Снимките са впечатляващи,а десерта-ах,десерта,той е нещо,което много ценя!
    Страхотен резултат и текстура,наистина!
    Прегръдка и хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Росинка! Знам, че си почитателка на печените чийзкейкове, затова и с трепет очаквах твоето мнение, радвам се, че ти харесва!
      Прекрасна седмица!

      Изтриване
  7. Наистина изглежда и звучи прекрасно, Зори! Все такива творения ти желая.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Дано да има все такива творения, често пъти от първия път ми се получават перфектно, ама за втория не ги докарвам никак :D

      Изтриване
  8. Yummiiii! Изглежда просто побъркващо! Вярвам ти и за вкуса! Поздравления, Зори! :) Слънчев ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тики! Разбира се, че ще ми вярваш, за този чийзкейк нямаш избор :D Шегувам се :) Прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  9. Зори, прекрасно и вкусно творение!
    Хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Зори, изглежда страхотно! Особено на онази снимка с хапката, къзето се вижда текстурата... мммммм :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мире! И аз тази снимка най-много си я ценя, защото ми напомня за вкуса...
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Неустоимо вкусен и много фотогеничен е този чийзкейк, Зори! Искам да опиам едно парче... Прекрасна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еви! Прекрасна седмица и на теб!

      Изтриване
  12. Оооо….страхотен чийзкейк…прекрасни снимки Зоре :)
    Ще ми се да го опитам :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!