В навечерието на 8-ми март, звъннах да запазя маса в любимия ни ресторант във Варна и 40 минути по-късно се оказа, че не само там, но и в целия град няма две свободни места за романтична вечеря на 8-ми. Миналата година като звънях вечерта на 7-ми, ми казаха: "Рано е, обадете се утре." И една година по-късно почти ги послушах и останах без резервация. Идеята да готвя на 8-ми март малко ме стресна, нищо, че това е любимото ми занимание, ангажимент е все пак. Затова реших да не се правя на голяма готвачка, а да заложа на нещо просто, бързо и вкусно. Понякога най-простите съставки са най-апетитни и впечатляващи.
"Бързо" и "празнично" могат да са в едно
изречение. Много е хубаво, когато празничната вечеря се приготвя лесно и
изисква минимално време за приготвяне, за да можеш максимално да се
насладиш на празника без да прекараш целия ден в кухнята. Ще ви дам идея
за празнично меню за двама, което е леко, непретенциозно, свежо и
галещо сетивата.
Салата с рулца от пушена сьомга
Авторска рецепта
Необходими продукти:
за 2 порции:
За салатата:
100 г филе пушена сьомга
125 сирене "Крема"
1 ч. л. нарязан наситно пресен копър
1 ч. л. нарязан наситно пресен копър
щипка сол
1 маруля
шепа черни обезсолени маслини
За дресинга:
5 с. л. зехтин
2 с. л. заквасена сметана
1 ч. л. едрозърнеста горчица
1 ч. л. кленов сироп или мед
1 с. л. балсамико
сол и пипер
В купичка разбъркайте сиренето с копъра и солта. Оформете рулца с дебелина 1,5 см и увийте всяко във филе сьомга. Покрийте ги със свежо фолио и ги приберете в хладилника, докато не стане време да приготвите салатата. За дресинга смесете всички съставки и ги разбъркайте добре. Приберете го в хладилника.
Непосредствено преди да поднесете вечерята, накъсайте бързо марулята, залейте с дресинга, сложете по няколко маслини и подредете рулцата върху салатите.
Непосредствено преди да поднесете вечерята, накъсайте бързо марулята, залейте с дресинга, сложете по няколко маслини и подредете рулцата върху салатите.
Когато салатата започне да привършва, включете фурната на 200 градуса и след 5 минути сложете в малка тавичка едно готово хлебче, купено от някоя местна пекарна. След няколко минути го намажете с малко краве масло, за да се образува хрупкава коричка и продължете печенето. Поднесете го с бял Стилтън с боровинки или някакво друго любимо сирене.
Подгответе 2 почистени пъстърви - полейте ги със зехтин, подправете със сол и пипер. Завийте ги с алуминиево фолио, приберете ги в хладилника до момента, в който ще ги печете.
След като извадете препечения хляб от фурната, веднага сложете рибата така, както е завита във фолиото. Печете 35 минути - ако имате хубаво бяло вино, това ще е точното време, за което ще хапнете предястието. Поднесете с резен лимон.
Заквасена сметана с ягоди
Необходими продукти:
400 мл заквасена сметана
няколко супени лъжици мед
няколко големи пресни ягоди
Нарежете ягодите на парчета. В десертни чаши сложете няколко лъжици заквасена сметана, върху тях поставете парченца ягоди и полейте с мед. Напълнете целите чаши. Това може да направите непосредствено преди поднасяне, но и няколко часа преди това. Имайте предвид, че десертът леко ще се разводни, ако го приготвите по-рано, но това няма да се отрази на вкуса.
On the eve of March, 8, I called to make a reservation in
our favourite restaurant in Varna and 40 minutes later it turned out
that not only there, but in all restaurants in the city, there aren't
two unreserved places for a romantic dinner. Last year, when I called at
the same time they told me: "It's early, phone us tomorrow." A year
later, I almost listened to them and I turned out without a reservation.
Although cooking is my favourite occupation, the idea of it on March, 8
stressed me a little. All the same, it is an undertake. Therefore, I decided not to pretend I am a great cook and prepare something simple, fast and delicious. Sometimes plainest ingredients are most appetizing and impressive.
"Fast" and "holiday" can be put in one sentence. It' s good when the dinner can be prepared fast and easy, so that you could enjoy the holiday
to the highest degree without spending the whole day in the kitchen. I
will give you an idea for a holiday menu for two people, which is light, simple, fresh and caressing your senses.
А smoked salmon rolls salad
Author's recipe
Ingredients:
for 2 portions:
For the salad:
100 g fillet smoked salmon
125 g cream cheese
1 teaspoon dill, finely chopped
pinch of salt
1 lettuce
a handful of desalted olives
For the dressing:
5 tablespoons olive oil
2 tablespoons sour cream
1 teaspoon coarse grained mustard
1 teaspoon maple syrup or honey
1 tablespoon Balsamico
salt and pepper
Author's recipe
Ingredients:
for 2 portions:
For the salad:
100 g fillet smoked salmon
125 g cream cheese
1 teaspoon dill, finely chopped
pinch of salt
1 lettuce
a handful of desalted olives
For the dressing:
5 tablespoons olive oil
2 tablespoons sour cream
1 teaspoon coarse grained mustard
1 teaspoon maple syrup or honey
1 tablespoon Balsamico
salt and pepper
In a small bowl mix together cheese, dill and salt. Form small rolls
around 1,5 cm thick and wrap them up with smoked salmon fillets. Cover
them and put them in the fridge until you start preparing the salad. For
the dressing, mix together all ingredients. Put it in the fridge.
Quickly tear the lettuce to pieces, pour on with the dressing, place 3-4 olives on each salad and arrange the salmon rolls on top of the salad.
Quickly tear the lettuce to pieces, pour on with the dressing, place 3-4 olives on each salad and arrange the salmon rolls on top of the salad.
Preparing the bread:
Preheat oven to 200º C when your salads are almost over. Five
minutes later put a wholegrain bread in a small pan. A few minutes
later, spread a bit of butter on its top and continue baking. Serve with
White Stilton cheese with dried cranberries or with other favourite cheese.
Preparing the fish:
Prepare two trouts - pour olive oil on them, season with salt and
pepper. Wrap them in foil, put them in the fridge until you start
cooking them.
Once you have removed the bread from the oven, put the fish immediately as it's wrapped in foil. Cook
for 35 minutes - if you have some nice white wine, this will be the
exact time for which you will eat your appetizer. Serve with a slice of lemon.
Sour cream with strawberries
Ingredients:
400 ml sour cream
a few tablespoons honey
a few big fresh strawberries
Slice the strawberries
into pieces. Put a few spoons of sour cream in two dessert cups, put
some strawberries and honey. Fill the cups. You can make the dessert a
few hours before serving it but keep in mind that some water will
appear, which will not reflect on the taste.
Чудесно предложение, Зори. Точно така ми харесва и на мен - непретенциозно, бързо, лесно и прекрасно. Отлично си се справила!
ОтговорИзтриванеПоздрави с пожелания за слънчев и усмихнат ден!
Била се тя притеснила, като гледам хич не си даже! Прекрасни неща си приготвила и са много романтични, ролцата ми харесаха много! Прекрасни снимки и атмосфера! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеПрекрасно меню Зори! Блогът ти е много хубав!
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда! Снимките ти са страхотни както винаги! И аз не бях навън на 8ми вечерта, но това не направи вечерта по-малко романтична. Сигурна съм, че и при теб е било така. Поздрави :)
ОтговорИзтриванеЗори, откакто изкарахме един 8 март в обикаляне по заведенията да търсим места и си провалих празника, повече такава грешка не правя! Затова предпочитам празниците у дома, с вкусна храна и любими хора. Ето как и ти си показала, че при подходящо планиране, може да имаме прекрасна вечеря и освен това да не сме преуморени от подготовки! Чудесни са ястията, които си подбрала! Комбинацията на сьомга с крема сирене ми е сред любимите, сметаната с ягодите също, пъстървата е много вкусна риба- изобщо както казват в Черешката - 10 точки!:)
ОтговорИзтриванеЗори,хобито те е спасило в деликатната ситуация,защото натрупаният опит помага да се намери решение в такъв момент и ти си успяла по най-перфектен начин.За предястието вече ми знаеш настроението,всичко останало е просто върха,а снимките-уникални!
ОтговорИзтриванеСега отивам назад,че май една лазаня ми остана за домашно....
п.п. Май на теб ти е останала за домашно,Зори....мярнах разкошните й снимки във ФБ,надявам се да я представиш и тук,слънце!
ИзтриванеБлагодаря ви! Много ме радват коментарите ви! Толкова сте мили :)))
ОтговорИзтриванеПо стар рибарски обичай вътре в изчистената пъстърва преди да започнете да печете може да сложите малко сол, домат, лимон, чесън и магданоз. Придава убийствен аромат на рибата.
ОтговорИзтриване