В момента, в който съзрях прекрасната златиста коричка на пилето на Роси, знаех, че трябва да го имам на трапезата си, беше само въпрос на време. За мен това е най-вкусното печено пиле, което съм приготвяла! Росинка, благодаря ти за вдъхновението, с което ме даряваш откак съм създала този блог! Росито пък видяла това хубаво пиленце при Мина, пак с кисело мляко, но с други подправки, без Дженовезе. При Павлинка също има рецепта за пиле с кисело мляко, а Пепи го е използвала като марината за пилешки хапки. Все свежи идеи, разгледайте ги!
Казах, че това е най-вкусното ми пиле, защото аз съм много голяма почитателка на босилека. В комбинация с киселото мляко се получава една невероятна симбиоза от вкусове, които и най-изтъкнатият критик трудно би отгатнал.
Преди да започнете, ако желаете, прочетете препоръките ми за перфектното печено пиле.
Печено пиле с кисело мляко и песто
Адаптирано от Кулинарен еликсир
Необходими продукти:
1 пиле - около 1,5кг
1 ч. ч. кисело мляко
2 с. л. песто Дженовезе
1/3 ч. л. сол
зехтин
няколко дребни картофа
Разрежете пилето по дължина откъм гърба, за да се изпече по-бързо. В купа смесете млякото, пестото и солта. Разбъркайте добре и намажете пилето със сместа. Покрийте съда и оставете пилето да се маринова за една нощ в хладилника.
Полейте съд за печене с малко зехтин, сложете пилето отгоре, разпределете маринатата върху него, ако се разтече. Сложете няколко дребни картофа, за да запълните празнините. Завийте тавата в алуминиево фолио, прободете няколко дупки с вилица и печете на 180 градуса за 2 часа (или по-малко, в зависимост от големината). Махнете фолиото, полейте с отделилия се сок и печете още десетина минути или до златиста коричка. Не изливайте соса, а при поднасяне намачкайте картофите в него - получава се невероятно вкусно и подправено картофено пюре!
The moment I saw the lovely golden crust of Rosi's roast chicken,
I knew that I have to put it immediately on my table! In my opinion,
this is the most delicious grilled chicken I've ever cooked! Dear Rosi,
thank you for the inspiration you are giving to me since the moment I've
started working on this blog! In her post, Rosi said that she saw this
recipe at Mina's blog, which also prepared the chicken with yogurt, but with other spices, not Genovese. There is also a recipe for Yogurt roast chicken at Pavlina's and Pepi's blog. All bright ideas, check them out!
I said that this is the most delicious chicken because I am a huge admirer of basil. Basil combined with yogurt makes an incredible symbiosis of flavours, which could hardly be recognized even from the best food critics.
I said that this is the most delicious chicken because I am a huge admirer of basil. Basil combined with yogurt makes an incredible symbiosis of flavours, which could hardly be recognized even from the best food critics.
You may want to read my Tips for the perfect roast chicken.
Adapted from Culinary elixir
Ingredients:
1 chicken - 1,5kg
1 glassful of yogurt
2 tablespoons Pesto Genovese
1/3 teaspoon salt
olive oil
a couple of small potatoes
Position the chicken so the back is facing up and the drumsticks are pointing towards you. Cut all way down. In a bowl, mix together yogurt, Genovese and salt. Spread on the whole chicken, cover with something and leave it for one night in the fridge.
In a pan, put some olive oil on the bottom and place the chicken. Put some small potatoes to fill the gaps. Cover with aluminium foil, make some holes in it and cook for two hours on 180º C. Remove foil, pour a few spoons juice on the chicken and cook for about ten minutes until golden. Don't pour out the juice! When serving, smash the potatoes in it and you will have an amazing mashed potato - spicy and delicious!
In a pan, put some olive oil on the bottom and place the chicken. Put some small potatoes to fill the gaps. Cover with aluminium foil, make some holes in it and cook for two hours on 180º C. Remove foil, pour a few spoons juice on the chicken and cook for about ten minutes until golden. Don't pour out the juice! When serving, smash the potatoes in it and you will have an amazing mashed potato - spicy and delicious!
Зори,докато те изчета назад ти напредваш с пълна пара и то как-направо ме замая с това пиле,как се е разположило само,жестока гледка е,признавам!
ОтговорИзтриванеРадвам се,че сме си взаимно полезни,аз пък от теб се научих как най-успешно да пека пиците,така че човек винаги има с какво да обогати опита си и ти благодаря,мила!
Салатката е в моята и на госпожицата ми кръвна група,много обичаме моцарела.
Успех тази седмица! :)
Благодаря, Роси!
ИзтриванеДано да е успешна!
Твоята също!
Поздрави :)
Перфектна златиста коричка, сочно месо и ароматни подправки - едва ли има по-идеално за едно пиле от това. Прекрасно е, Зори! замислих се дали няма да му отива любимата ми заквасена смета. Прегръдки с пожелания за прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеЕви, благодаря! Заквасената сметана не само ще му отива, но и ще е сигурно още по-вкусно! И аз много обичам заквасена сметана, богата е и прави ястията страхотни!
ИзтриванеP.S. Скоро ще направя твоя козунак със заквасена сметана, от миналата година съм му хвърлила око :)
Много обичам печено пиленце, а твоето е с много апетитна кожичка. Предполагам, че и на вкус е също толкова добро, колкото изглежда, изхождайки от ароматното песто, което си вложила.
ОтговорИзтриванеУспешна седмица, Зори!
Инче, наистина е много вкусно!
ИзтриванеУспешна седмица и на теб! :)
Със сигурност се е изяло на мига - изглежда неустоимо.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Зори!
Гери, двама души бяхме, гърдите останаха :) На следващия ден ги хапнахме на сандвичи :)
ИзтриванеЗори .... какво апетитно пиленце си спретнала само!!! Страхотно е!!! Не мога да спра да преглъщам като го гледам!! Успешна и щаслтива седмица!
ОтговорИзтриванеБении, ти отново си тук! Добре дошла! Успешна седмица и на теб! :)
ИзтриванеЕй, страшно е! Тука източихме едни глави всички и се облизваме! Велико! Надявам се много да се видим в четвъртък! :)
ОтговорИзтриванеИ аз се захласвах по твоето пиле преди няколко месеца :) Павлинка, и аз много исках да се видим, но ще пътувам за София. Обясних на Росито причината, тя ще ви каже.
ИзтриванеПоздрави!
Много апетитно е това пиле! След толкова много препоръки, явно трябва да се направи!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Тили! Определено трябва да се направи! :)
ИзтриванеНе знам как съм го изпуснала при Роси, но съм много заинтригувана!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда, Зори!
И аз ще пробвам ;)
Поздрави!
Пробвай, Ели, няма да сбъркаш :)
ИзтриванеЗори, неустоимо е!!! И каква коричка само, ммм - адски изкусително :) поддадох се вече веднъж на изкушението на Роси с тази рецепта - не ме карай моля те да "прегрешавам" пак ;)
ОтговорИзтриванеМина, благодаря! :)
ИзтриванеЕх…Зори:)
ОтговорИзтриванеИзглежда жестоко….и пиленцето и снимките:)
Изкушението си е голямо!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеHi, I do think this is a great site. I stumbledupon it
ОтговорИзтриване;) I am going to return yet again since I book-marked it.
Money and freedom is the best way to change, may you be rich
and continue to help others.
Обожавам пиле с кисело мляко. От години го приготвям и аз.
ОтговорИзтриванеСлагам всичко в един плик за печене и след час и половина имам най-вкусното пиле и картофки:)
Твоето ястие изглежда неустоимо :)