вторник, 19 март 2013 г.

Клафути с чери домати/Cherry tomato clafoutis

Вкусно, пухкаво клафути
ще приготвя за минути.
А рецептата чудесна
ще ви бъде много лесна!
Прясно мляко, яйчица,
чер пипер – 2-3 зрънца,
брашънцето, кашкавала
и почти сме на финала –
чесън, сиренце, сметана,
стрък босилек за подкана
и страхотен аромат!
И последно – не домат,
а доматки сочни, фини
най – любимите ми - мини.
В печката печете кратко
и хапнете сладко, сладко
вкусно, пухкаво клафути,
че изчезва за минути!


Клафути с чери домати
Адаптирано с леки промени от Бианка Янсен

Необходими продукти:
225 мл прясно мляко
4 броя яйца
4 препълнени с. л. брашно
1/2 ч. л. бакпулвер
3 с. л. заквасена сметана
2 скилидки чесън
1 с. л. нарязан пресен босилек
300 г чери доматчета
100 г едро настърган кашкавал
100 г натрошено бяло сирене (или Фета) 
зехтин
сол и пипер на вкус

В купа смесете млякотo, брашното и бакпулвера. Разбъркайте добре и добавете яйцата. Прибавете заквасената сметана, пресования чесън и босилека и подправете. Намажете със зехтин тавичка и разпределете чери доматчетата на дъното й. Поръсете с настъргания кашкавал и сирене. Излейте тестото отгоре. Печете в предварително загрята на 200º C фурна около 40 минути или до златисто.
 

I started my post with a poem, which I wrote while baking the clafoutis. I don't think I could translate it in English, or maybe I can, but it will cost me a lot of time. In brief, it's about how fluffy and delicious this clafoutis is! It takes little time for preparation and even less for eating! It is absolutely juicy, tasty and spicy!

Cherry tomato clafoutis
Adapted from Bianca Jansen

Ingredients:
225 ml milk
4 eggs
4 full tablespoons flour
1/2 teaspoon baking powder
3 tablespoons sour cream
2 cloves of garlic 
1 tablespoon chopped fresh basil
300g cherry tomatoes
100 g yellow cheese
100 g white Bulgarian cheese (or Feta)
olive oil
salt and pepper

In a bowl, mix together milk, flour and baking powder. Stir well and add the eggs. Add the sour cream, pressed garlic and basil and season with salt and pepper. Grease a pan with olive oil and put the cherry tomatoes on the bottom. Sprinkle with grated yellow cheese and white Bulgaria cheese. Pour the dough on. Bake in a preheated to 200º C oven about 40 minutes or until golden.

12 коментара:

  1. Интересно предложение, Зори. А поемата ти е страхотна, много настроение ми донесе.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ах че красиво и поетично клафути :)) Поздравления Зори!

    ОтговорИзтриване
  3. Аааа нямам търпение да пробвам Зорка!!!Наистина много лесно и леко страшно апетитно изглежда!Усещам аромата мууу...

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, чудесно предложение!
    И прекрасни снимки!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Зори страхотна рецепта и неустоими снимки !
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Леле, каква прелест!
    Великолепно клафути, Зори, и точно като за моята безмесна диета в момента!
    Сърдечни поздрави и хубави мартенски дни! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесно е, Зори! И какво стихотворение си му измислила :)
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Ей, момиче нямаш мира! Вкусно сготвила, че и в рими се потопила от удоволствие :) Представям си само какво мамче ще излезе от теб - мечта!
    Много ми допада рецептата, мила - ще се прави и това нещо скоро! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  9. Зори, страхотно вдъхоновение имаш!
    Честита пролет -много усмивки и слънце!
    Предложението ти изглежда много вкусно.
    Аз скоро правих нещо като фритата с чери-просто сместта за омлет, с добавена сметана и кашкавал, изсипана върху леко запечени черита.Много вкусно се полоучи...

    ОтговорИзтриване
  10. Иеееее,браво,браво,хиляда пъти браво,страхотно стихче,много ми хареса,Зори!
    Супер сполучливо и забавно!
    А рецептата е разкош,снимките-два пъти!Много леко и вкусно ястие,красиво и слънчево!
    Прегръдка и хубави почивни дни!Честита пролет!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви! Радвам се, че съм ви разведрила! Прекрасен уикенд ви пожелавам :))))

    Thank you! Have a nice weekend! :))

    ОтговорИзтриване
  12. Лесна рецепта, достъпни продукти, прелестно изглежда! :)
    Много ми хареса. Малко ала стил любима пица " Маргарита" - ама малко. :)
    Снимките са много подканващи да опитам ястието :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!