вторник, 5 март 2013 г.

Крамбъл с ябълки/Apple crumble

Английското ястие крамбъл е от този тип, при които изцапваш само една купа и тавичка, чакаш 40 минути и вече имаш нещо прекрасно на масата. Казвам ястие, защото се среща и в солен вариант, макар и сладкият да е много по-популярен. Често в състава му се комбинират няколко различни вида плодове, което прави вкуса му по-богат, а вида цветен. Освен в скоростното му приготвяне, чарът му се крие и в изобилието на полезни съставки, които се обединяват в неповторим вкус. Поднесен леко топъл и с лъжица заквасена сметана, крамбъл може да бъде чудесен старт на деня, затова горещо ви го препоръчвам!


Крамбъл с ябълки
Адаптирано от Магия и любов

Необходими продукти:
3 ябълки
5 големи супени лъжици мед
3 с. л. захар
1 с. л. портокалов сок
80 г краве масло
100 г овесени ядки
60 г брашно
3 с. л. захар
заквасена сметана

Обелете и почистете ябълките. Нарежете ги на кубчета и ги оваляйте в меда, захарта и портокаловия сок. Разпределете сместа равномерно в намаслена тавичка. В купа смесете маслото, овесените ядки, брашното и захарта и бъркайте до образуване на трохи. Поръсете ябълките и запечете за 40 минути във фурна, загрята до 180 градуса. Поднесете със заквасена сметана.


British crumble is from those kind of dishes, where you use only a bowl and a pan, wait for 40 minutes and already got something very delicious on the table. I used the word dish, because crumble is not only a dessert, although it is more popular in this version. Crumble is often prepared with two or three types of fruits, which enriches its taste and look. Quick preparation and plenty of wholesome ingredients make that dessert so attractive! Served slightly warm and garnished with a spoon of sour cream, crumble could be a great begging of your day, so I strongly recommend it!


Apple crumble
Adapted from Magic and Love

Ingredients:
3 apples
5 big tablespoons honey
3 tablespoons sugar
1 tablespoon orange juice
80 g butter
100 g oat flakes
60 g flour
3 tablespoons sugar
sour cream

Peel and seed the apples. Cut them into small pieces and mix them with honey, 3 tablespoons sugar and orange juice. Spoon the mixture evenly in a greasy pan. In a bowl, mix together butter, oat flakes, flour and sugar and mix well until the mixture resembles breadcrumbs. Sprinkle the crumble mixture on top and bake in the oven for 40 minutes until the crumble is golden and the fruit mixture is bubbling. Serve with sour cream.

8 коментара:

  1. Изключително вкусен и апетитен, а при теб и много фотогеничен, Зори! Ще си опитам с голямо удоволствие. Прегръдки с пожелания за прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Зорничка,първо да кажа,че в анкетата не мога да си избера категория,защото всичко тук ми е интересно и интригуващо.Каквото и да ни предложиш ще разгледам с удоволствие,както сега премигам пред тези чудни снимки и още по-чуден десерт!Ябълките с портокалов сок са дали със сигурност невероятен аромат на този крамбъл!Честити отминали празници и прегръдка от мен!
    До скоро виждане! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Десертът няма да го коментирам, но снимката с ябълките е много сполучлива - идва ми да грабна една и да я схрускам :)

    Усмихната вечер :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много апетитен, сочен и ароматен сладкиш! Снимките са много изкушаващи!
    Хубава вечер, Зори!

    ОтговорИзтриване
  5. Сладкиш напълно по моя вкус - лесен, ароматен. Харесвам комбинацията ябълки и овесени ядки в десерти!
    Зори, прекрасни снимки! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. Много апетитно поднесен сладкиш и фантастични снимки, Зори!!! Обичам ябълки във всичките им превъплъщения и твоят крамбъл ми е съвсем по вкуса :)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви много, момичета! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Зори, отдавна я гледам този рецепта, и тази сутрин я направих. Лично на мен ми дойде малко по- сладка, може би не е нужно в ябълките да се добавя захар. Иначе е божествена!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!