вторник, 22 януари 2013 г.

Браунис къпкейкове с малинова бира

Шоколадът сам по себе си не ми е слабост. Обичам да е съчетан с други вкусове и аромати, които да го подчертават - портокал, мента, ядки, алкохол, банани, малини... В тези къпкейкове няма пресни малини, но използвах малинова бира, която неочаквано за мен придаде доста наситен малинов вкус и аромат. В кухнята си избягвам изкуствените аромати, когато на пазара има пресни плодове, но сега е зима, затова и глазурата за къпкейковете е с есенция, а не със свежи малини. Всъщност намерих замразени, но изглеждаха много зле и не съжалявам за решението си. А и какво са няколко капки есенция веднъж в месеца? :)


Браунис къпкейкове с малинова бира
Авторска рецепта

Необходими продукти:

за 12 мъфина:
140 г брашно
15 г какао
щипка сол
55 г меко краве масло
60 г натурален шоколад
60 г млечен шоколад
60 г бял шоколад
2 яйца със стайна температура
70 г захар
100 мл малинова бира* (без пяна)
100 г млечен шоколадов чипс (или нарязан на едро шоколад)

За глазурата:
100 мл пълномаслена сметана
пудра захар на вкус
1/2 ч. л. малинова есенция
розова сладкарска боя по желание

* - малиновата бира купих от Lidl


В купа смесете и разбъркайте добре сухите съставки - брашното, какаото и солта. Разтопете натуралния, млечния, белия шоколад и маслото на водна баня. Междувременно разбърквайте, докато сместа стане хомогенна и гладка. В голяма купа разбийте яйцата със захарта на висока степен около 3-4 минути. Добавете няколко супени лъжици от яйчената смес към шоколада, за  да го темперирате. След това излейте цялата шоколадова смес към яйцата и разбъркайте добре. Към течната смес бавно прибавяйте от брашнената, разбърквайки с шпатула. Налейте бирата, млечния шоколадов чипс (или начупен шоколад) и разбъркайте добре. С лъжица за сладолед или друг удобен инструмент, напълнете формите за мъфини до 3/4 от обема на всяко гнездо. Изпечете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15 минути. Извадете ги една идея преди клечката да е излязла напълно суха. За глазурата разбийте студената сметана със захарта, оцветете и ароматизирайте. Шприцовайте сметаната преди поднасяне.

14 коментара:

  1. Ей, супер рецепта, Зори! Тъкмо имам останала бира от едни гости, пък ние не пием, та се чудех в каква рецепта да я вложа :) Моята е тъмна, с аромат на карамел и боровинка, трябва да се получи :)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Зори! Много красиви снимки и вкусни неща откривам тук! Поздрави, Михаела!

    ОтговорИзтриване
  3. Ауу, какво изкушение! Страхотни са, Зори! И снимките също!
    Усмихната сряда ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Зори,новия апарат си казва думата и то много категорично!А мъфинките с толкова много видове шоколад са невероятно добро попадение!Прекрасни и красиви!Поздрав с усмивка!

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, красиви снимки и много вкусни предложения винаги откривам тук! Личи си, че ставаш все по-добра в снимането, поздравления! :)
    Усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятни кексчета и снимки, Зори! Ароматът и вкусът на малини със сигурност идеално допълват шоколада. Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Зори…голяма красота!Правиш вълшебни снимки !

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасни са! Не знам защо досега не ги бях видяла. Малинова бира никога не съм пробвала, но звучи много интересно. А и снимките ти са супер! :)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  9. Зори, наистина са много вкусни и толкова шоколадови! Направих ги само с черен шоколад и тъмна бира :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!