понеделник, 10 декември 2012 г.

За последно ми е есенно!

Днес ме обля вълна коледно настроение! Започнах да приготвям сладки, да кроя планове и да мечтая за коледни вълшебства. За да се сбогувам с есента, символично, по блогърски, реших да ви покажа два есенни десерта.

Няма как да не ви споделя един от най-вкусните десерти, които някога съм опитвала! За мен карамел и орехи е невероятна комбинация, затова и съм така въодушевена от резултата! Тартата е от корицата на GoodFood, от брой 22, който беше в продажба преди около месец. Има и някои модификации от мен, както винаги. :)


Карамелен тарт с орехи
Адаптирано от GoodFood

Необходими продукти:
за овална форма с размери 26х18см

За тестото:
250 г бяло брашно
125 г краве масло
50 г захар
1 яйце
1-2 с. л. студено прясно мляко

За плънката:
200 г захар
200 мл готварска сметана
100 г краве масло
200 г орехи


В купа смесете брашното и захарта. Добавете маслото, нарязано на парченца, бъркайте интензивно с лъжица, докато се образуват трохи. Прибавете яйцето и млякото, бързо омесете твърдо тесто. Завийте го със свежо фолио и го оставете да почине в хладилника за 30 минути.
Разточете тестото върху набрашнена повърхност, навийте го на точилка и прехвърлете в тавичка за тарта. Оформете подложката, ако има неравни ръбове. Изрежете кръг от хартия за печене с размерите на дъното на тавата. Поставете го върху основата и наредете суров боб или кестени. Печете 10 минути в предварително загрята на 190 градуса фурна. Извадете от фурната, махнете бобчетата и хартията и печете още 5 минути.
В дълбок тиган карамелизирайте захарта до гъст, тъмен и лъскав карамел. Дръпнете съда от огъня и прибавете маслото. Разбъркайте добре, след това сложете и сметаната. Върнете сместа на котлона и я оставете до такава гъстота, че минавайки по дъното с лъжица, да остава чиста следа. След като това се случи, прибавете и ореховите ядки. Разбъркайте и свалете от котлона.
Изсипете карамелената смес върху основата на тартата, заравнете с лъжица и запечете за 5 минути.

Следващата рецепта дължа на богатото си въображение и чревоугодничество! Исках нещо тиквено, карамелено, нещо есенно и предколедно и какво по-добро от този чийзкейк с тиква без печене (освен на тиквата).


Карамелен чийзкейк с тиква
Авторска рецепта

Необходими продукти:
за форма с диаметър 18см

За основата:
250 г медени курабийки
50 г разтопено краве масло

За пълнежа:
400 г крем сирене
100 г пудра захар
10 г желатин
60 мл студена вода
250 г пюре от печена тиква (леко подсладено)
1 с. л. дулсе де лече
ванилия

За заливка:
200 г дулсе де лече

За украса:
50 г орехи
2 с. л. захар
щипка морска сол


Накиснете желатина във водата и го оставете да набъбне. В блендер смелете меденките. Прибавете маслото и бъркайте докато се образува нещо като тесто. Оформете основата за чийзкейка, притискайки добре тестото, така че да стане плътно и равно. Охладете го. Разбийте крем сиренето и захарта с миксер до пухкав крем. Добавете тиквеното пюре и ванилията и разбийте отново до хомогенност. Затоплете набъбналия желатин до пълното му разтопяване, като внимавате да не завира. Оставете го да се охлади за кратко и на тънка струйка го прибавете към крема, разбивайки с миксера. Разпределете сместа върху студената основа, заравнете и охладете за поне 3 часа. За гарниране може да приготвите карамелизирани орехи и да залеете чийзкейка с дулсе де лече.

24 коментара:

  1. Зори, разкошни сладости! Поръчвам си по парченце и от двете :) Мен коледното настроение отдавна ме е обзело, само време за сладки все още не намирам, но се надявам, че другарчетата-блогърчета ще ми подсладят виртуално душата :)

    Прегръдки и ще чакам коледните ти предложения :)

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, и двете предложения са убийствени! Миналата зима ядох орехов пай от сладкарниците Пчелица и адски много ми хареса. Със сигурност ще се възползвам от рецептата ти!
    Снимките са много, много красиви! Само как се стича карамелът... фантастично вкусно!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори и двата десерта са неустоими с много красиви снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ух, лиги ми потекоха. Още като видях снимката на чийзкейка с тиквата щях да те питам за рецепта, много вкусно и съблазнително изглеждат и двата десерта, и са точно по мой вкус. А снимките ти са чудни!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни снимки на невероятно вкусни десерти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, много ароматни и вкусни неща, които обичам и през зимата да си похапвам! И аз обожавам карамел с орехи, карамел с тиква , карамел с ябълки, въобще във всякаква комбинация!
    Снимките ти са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотни снимки и чудесна рецепта!
    Хубав ден Зори:)

    ОтговорИзтриване
  8. Зори, страхотни снимки!!! И двете ти предложения са много вкусни, направо изкушават!:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасни снимки и страхотни десерти! Усмихнат ден, Зори! :)

    ОтговорИзтриване
  10. ехее,първият сладкиш му хвърлих око още като получих списанието,но още не съм го опитала,а в твоите снимки е направо незабравим!!!!
    Чийзкейка с тиква съм сигурна,че ще ми допадне!
    Поздрави и хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  11. Ау, че апетитно. А както обичам карамел и орехи, направо в десятката. Прекрасно предложение!

    ОтговорИзтриване
  12. Абе чудя се аз как така е толкова гладък този чийз,а той бил без печене!
    Е,сега да не помисли,че не ми харесва,нищо подобно,мога да изям много доволно количество,де да имаше!Разкошен е,цвета му е върховен,а снимките-перфектни!
    И тартата е вкусна,но чийза определено ме вълнува повече!
    Прегръдки,Зори!

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотни десерти, Зори!
    Чудесно сбогуване с есента :)

    ОтговорИзтриване
  14. НЕВЕРОЯТНИИИИ са Зори толкова да ми харесаха и двете ти предложения! БАВО!
    Прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  15. Неустоимо вкусни десерти Зори, и прекрасни снимки :)
    Не зная как съм ги пропуснала миналата година. но сега им се насладих с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  16. О, Зорница, вълшебни са! Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  17. Мора да ми се допадне овој чискејк од пришина што тиквата ја обожавам во сите варијанти... Блогот млада госпогице тие е фантастичен, преубав.... убави рецепти, убави слики, а најважното... многу добро напишани рецептите така да можам да лесно спремам и јас тоа што го предлагаш. Благодарам на овие убавини што ги создаваш за нас читателите и фановите твои.... топли поздрави од Македонија!

    ОтговорИзтриване
  18. Страхотно, все любими продукти! Благодаря ще пробвам! Само едно уточнение: Какво е "сладко от мляко"?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. http://zornitsapizza.blogspot.com/2011/08/blog-post_30.html Тук съм обяснила :) Желая ви успех и ще се радвам на отзив или снимка!

      Изтриване
  19. Невероятни идеи Зоре!!
    И точно по моя вкус.С удоволствие ще ги направя за моя имен ден и рожден ден на съпруга ми защото моя р.д. вече мина.Благодаря!!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!