Днес ме обля вълна коледно настроение! Започнах да приготвям сладки, да кроя планове и да мечтая за коледни вълшебства. За да се сбогувам с есента, символично, по блогърски, реших да ви покажа два есенни десерта.
Няма как да не ви споделя един от най-вкусните десерти, които някога съм опитвала! За мен карамел и орехи е невероятна комбинация, затова и съм така въодушевена от резултата! Тартата е от корицата на GoodFood, от брой 22, който беше в продажба преди около месец. Има и някои модификации от мен, както винаги. :)
Карамелен тарт с орехи
Адаптирано от GoodFood
Необходими продукти:
за овална форма с размери 26х18см
За тестото:
250 г бяло брашно
125 г краве масло
50 г захар
1 яйце
1-2 с. л. студено прясно мляко
За плънката:
200 г захар
200 мл готварска сметана
100 г краве масло
200 г орехи
В купа смесете брашното и захарта. Добавете маслото, нарязано на парченца, бъркайте интензивно с лъжица, докато се образуват трохи. Прибавете яйцето и млякото, бързо омесете твърдо тесто. Завийте го със свежо фолио и го оставете да почине в хладилника за 30 минути.
Разточете тестото върху набрашнена повърхност, навийте го на точилка и прехвърлете в тавичка за тарта. Оформете подложката, ако има неравни ръбове. Изрежете кръг от хартия за печене с размерите на дъното на тавата. Поставете го върху основата и наредете суров боб или кестени. Печете 10 минути в предварително загрята на 190 градуса фурна. Извадете от фурната, махнете бобчетата и хартията и печете още 5 минути.
В дълбок тиган карамелизирайте захарта до гъст, тъмен и лъскав карамел. Дръпнете съда от огъня и прибавете маслото. Разбъркайте добре, след това сложете и сметаната. Върнете сместа на котлона и я оставете до такава гъстота, че минавайки по дъното с лъжица, да остава чиста следа. След като това се случи, прибавете и ореховите ядки. Разбъркайте и свалете от котлона.
Изсипете карамелената смес върху основата на тартата, заравнете с лъжица и запечете за 5 минути.
Следващата рецепта дължа на богатото си въображение и чревоугодничество! Исках нещо тиквено, карамелено, нещо есенно и предколедно и какво по-добро от този чийзкейк с тиква без печене (освен на тиквата).
Карамелен чийзкейк с тиква
Авторска рецепта
Необходими продукти:
за форма с диаметър 18см
За основата:
250 г медени курабийки
50 г разтопено краве масло
За пълнежа:
400 г крем сирене
100 г пудра захар
10 г желатин
60 мл студена вода
250 г пюре от печена тиква (леко подсладено)
1 с. л. дулсе де лече
ванилия
За заливка:
200 г дулсе де лече
За украса:
50 г орехи
2 с. л. захар
щипка морска сол
Накиснете желатина във водата и го оставете да набъбне. В блендер смелете меденките. Прибавете маслото и бъркайте докато се образува нещо като тесто. Оформете основата за чийзкейка, притискайки добре тестото, така че да стане плътно и равно. Охладете го. Разбийте крем сиренето и захарта с миксер до пухкав крем. Добавете тиквеното пюре и ванилията и разбийте отново до хомогенност. Затоплете набъбналия желатин до пълното му разтопяване, като внимавате да не завира. Оставете го да се охлади за кратко и на тънка струйка го прибавете към крема, разбивайки с миксера. Разпределете сместа върху студената основа, заравнете и охладете за поне 3 часа. За гарниране може да приготвите карамелизирани орехи и да залеете чийзкейка с дулсе де лече.
Зори, разкошни сладости! Поръчвам си по парченце и от двете :) Мен коледното настроение отдавна ме е обзело, само време за сладки все още не намирам, но се надявам, че другарчетата-блогърчета ще ми подсладят виртуално душата :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и ще чакам коледните ти предложения :)
Зори, и двете предложения са убийствени! Миналата зима ядох орехов пай от сладкарниците Пчелица и адски много ми хареса. Със сигурност ще се възползвам от рецептата ти!
ОтговорИзтриванеСнимките са много, много красиви! Само как се стича карамелът... фантастично вкусно!!!
Зори и двата десерта са неустоими с много красиви снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ух, лиги ми потекоха. Още като видях снимката на чийзкейка с тиквата щях да те питам за рецепта, много вкусно и съблазнително изглеждат и двата десерта, и са точно по мой вкус. А снимките ти са чудни!
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки на невероятно вкусни десерти!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Зори, много ароматни и вкусни неща, които обичам и през зимата да си похапвам! И аз обожавам карамел с орехи, карамел с тиква , карамел с ябълки, въобще във всякаква комбинация!
ОтговорИзтриванеСнимките ти са прекрасни!
Страхотни снимки и чудесна рецепта!
ОтговорИзтриванеХубав ден Зори:)
Зори, страхотни снимки!!! И двете ти предложения са много вкусни, направо изкушават!:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки и страхотни десерти! Усмихнат ден, Зори! :)
ОтговорИзтриванеехее,първият сладкиш му хвърлих око още като получих списанието,но още не съм го опитала,а в твоите снимки е направо незабравим!!!!
ОтговорИзтриванеЧийзкейка с тиква съм сигурна,че ще ми допадне!
Поздрави и хубава вечер
Ау, че апетитно. А както обичам карамел и орехи, направо в десятката. Прекрасно предложение!
ОтговорИзтриванеАбе чудя се аз как така е толкова гладък този чийз,а той бил без печене!
ОтговорИзтриванеЕ,сега да не помисли,че не ми харесва,нищо подобно,мога да изям много доволно количество,де да имаше!Разкошен е,цвета му е върховен,а снимките-перфектни!
И тартата е вкусна,но чийза определено ме вълнува повече!
Прегръдки,Зори!
Страхотни десерти, Зори!
ОтговорИзтриванеЧудесно сбогуване с есента :)
НЕВЕРОЯТНИИИИ са Зори толкова да ми харесаха и двете ти предложения! БАВО!
ОтговорИзтриванеПрекрасна неделя!
Благодаря ви!
ОтговорИзтриванеНеустоимо вкусни десерти Зори, и прекрасни снимки :)
ОтговорИзтриванеНе зная как съм ги пропуснала миналата година. но сега им се насладих с удоволствие!
По-добре късно, отколкото никога :)
ИзтриванеО, Зорница, вълшебни са! Сърдечен поздрав!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесват! Поздрави!
ИзтриванеМора да ми се допадне овој чискејк од пришина што тиквата ја обожавам во сите варијанти... Блогот млада госпогице тие е фантастичен, преубав.... убави рецепти, убави слики, а најважното... многу добро напишани рецептите така да можам да лесно спремам и јас тоа што го предлагаш. Благодарам на овие убавини што ги создаваш за нас читателите и фановите твои.... топли поздрави од Македонија!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавите думи, Лили! :)
ИзтриванеСтрахотно, все любими продукти! Благодаря ще пробвам! Само едно уточнение: Какво е "сладко от мляко"?
ОтговорИзтриванеhttp://zornitsapizza.blogspot.com/2011/08/blog-post_30.html Тук съм обяснила :) Желая ви успех и ще се радвам на отзив или снимка!
ИзтриванеНевероятни идеи Зоре!!
ОтговорИзтриванеИ точно по моя вкус.С удоволствие ще ги направя за моя имен ден и рожден ден на съпруга ми защото моя р.д. вече мина.Благодаря!!!!!!!!!!!!!!