понеделник, 2 юли 2012 г.

Пилешки кюфтенца във вълшебна тенджерка

Според мен червените меса и кюфтета не са подходящи за летния сезон. За сметка на това пък пилешкото е много свежо и леко месо, а когато е на кайма буквално се топи в устата. Предлагам ви една рецепта, която е напълно нова като технология на приготвяне и вкус в моята кухня и се оказа, че толкова ни допадна, че занапред смятам доста често да я използвам при приготвяне на пилешко. Следващия път мисля във вълшебната тенджерка да поставя пилешки сърчица и непременно ще ви споделя резултата (Все още не съм пробвала, но ми се струва, че няма да се сготвят добре).


Пилешки кюфтенца във вълшебна тенджерка
Адаптирано от Day by Day

Необходими продукти:
за кюфтенцата:
500 г смляно пилешко месо*
1 глава стар лук
1 скилидка чесън
1 филия бял хляб
малко мляко
сол
черен пипер
бял пипер
куркума
кориандър
лют пипер
1/2 ч. л. бакпулвер
няколко супени лъжици брашно за паниране
масло за запържване

за вълшебната тенджерка:
копър
магданоз
салвия
лук
черен пипер
дафинов лист
нарязани скилидки чесън

* - може да се приготви с всякакво месо, важен е принципът

  
Приготвяне на каймата:
Накиснете филията хляб в малко прясно мляко. Ако нямате готова кайма, смелете си месото сами. Аз смелих в кухненския робот 500 г пилешки пържоли от бутче. Добавете пасирания лук и чесън, както и хляба към каймата. Прибавете всички подправки и бакпулвера, като количеството от тях е по ваше желание. Аз добавях около 1/4 ч. л. от всяка. Омесете добре каймата и я оставете за известно време в хладилника.
  

Приготвяне на вълшебната тенджерка:
На дъното на тенджера или дълбок тиган с капак, изсипете малко растителна мазнина. Подредете пресните подправки, лука, чесъна и всичко останало произволно, даже небрежно на дъното.


Приготвяне на кюфтенцата:
От каймата оформете кюфтенца в желана от вас форма. Оваляйте ги в брашно и в тиган ги запържете за много кратко от двете страни. Идеята е просто леко да се запечатат. Ако искате може да пропуснете тази стъпка и направо да пристъпите към финалната част - поставянето на кюфтенцата във вълшебната тенджерка. Единственото, което ще е различно е, че кюфтенцата ще са с по-блед цвят, но това не трябва да ви смущава.
Подредете ги едно до друго, покрийте тенджерката с капак и оставете на парата за 30 минути. Котлонът ви трябва да е на най-ниската степен. Кюфтенцата поемат всички аромати от подправките и тревите, излишната мазнина се отделя на дъното на тенджерата и вие вече имате ароматни, нежни и сочни кюфтенца!


Моите кюфтенца гарнирах с картофено пюре с един морков. Сложих много краве масло и прясно мляко. Никога не пасирам пюрето! Съветвам ви и вие да не го правите, защото не става пухкаво, а като лепило. Най-добрият вариант е да го намачкате с преса за пюре, но ако нямате такава използвайте най-обикновена вилица.

27 коментара:

  1. Зори, прекрасна идея, за първи път виждам подобно приготвяне на кюфтенца. Снимките ти са страхотни! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ради :) Наистина е много вкусно, ароматно и полезно!

      Изтриване
  2. Зори, тези кюфтенца изглеждат супер, супер вкусни и ароматни, ще ги пробвам задължително!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Мариянче! Ще ти допаднат, убедена съм ;)

      Изтриване
  3. Охо,това ли била тайната за пухкави кюфтенца-бакпулвер,за първи път виждам такава рецепта!Непременно ще трябва да проверя резултата,че твоите са направо вълшебни!Страхотни снимки!
    Поздрави от мен,Зорничка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Роси, бухват лекичко, много са вкусни и чакам да ги видя в блога ти :) Поздрави!

      Изтриване
  4. Това е пълна изненада, много са примамващи! Страхотна идея! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно изглеждат кюфтенцата, Зори! Нямам търпение да ги опитам! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Браво,момиче!
    Твоята половинка е истински късметлия!
    Вкусно и красиво!
    Прегръдки Зори*)

    ОтговорИзтриване
  7. Чудна тенджерка, Зорница! Много интересна и сигурна съм, че освен по-здравословно на пара, са и доста по-ароматни така с подправките. Със сигурност ще се възползвам от идеята ти :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Зори страхотна рецепта БРАВО!

    ОтговорИзтриване
  9. Зори, ама много вълшебна тенджерка, но като, че ли без Вълшебница не става! Прекрасни снимки, Зори и рецептата е много интересна и различна и много вкусна!

    ОтговорИзтриване
  10. Wow, your meatballs look wonderful! And such beautiful photos~

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотна идея за Вълшебната тенджерка ;) Обезателно ще се пробват кюфтенцата.

    ОтговорИзтриване
  12. Зори, чудесни кюфтенца! Не само те са хубави, блогът ти също е много приятно и уютно местенце! Ще го посещавам с голямо удоволствие! Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  13. Много красиви снимки и несъмнено вкусни кюфтенца! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Зори, чудесно предложение и прекрасни снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Интересна технология, Зори, а и резултатът гледам, че е бомбастичен!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Оооо, това непременно ще се пробва - страхотно предложения, благодаря, че го споделяш с нас!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Зори, привет! Открих и теб най-накрая! :)
    Много ми допада идеята ти за тези кюфтенца! Още повече, че няма да плуват в мазнина ;) Ще пробвам скоро рецептата. А пюрето и аз така правя - никога пасирано и никога полуфабриката. Даже понякога го приготвям, както когато децата бяха малки - заедно с картофите варя и един домат и морков, после беля домата и всичко мачкам с вилица, малко настъргано сиренце, много масло и малко от бульона.
    Поздрави далечни и сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!