понеделник, 28 май 2012 г.

Постни милинки

Сесията ми започва след седмица, затова блогът ще е във ваканция за един месец. Въпреки че няма да ме има толкова време, после ще наваксам пропуснатото - приготвих и снимах чудесни ястия и десерти - руладини със сос "Бешамел", лимонов кейк с хрупкав карамел, лимонови кокосови блокчета, лимонови квадрати, карамелен фъдж с бял шоколад, ръжени питки с овес и царевично брашно, рибена супа ала Мишо Шамара, кифлички със сирене, питка с бадемово песто и още много и много вкусотии, чиито рецепти ще напиша веднага след изпитите (Е, не ги написах, но доста се застояха и музата ми се изпари да ги описвам. Ако някой има интерес към някоя рецепта, нека се свърже с мен)! Сега ви показвам постните милинки, на които в момента ухае цялата ми кухня и залягам над учебниците и проектите! Желая ви чудесен и изпълнен с положителни емоции юни!


Постни милинки
Авторска рецепта

Необходими продукти:

За тестото:
300 мл топла вода
20 г прясна мая
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
3 с. л. олио
брашно - около 500г или колкото поеме
олио за доомесване

За заливката:
2-3 с. л. галета
1/2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. сол
3-4 с. л. олио


В купа разтворете маята в топлата вода, добавете захарта, малко брашно, разбъркайте добре и оставете закваската на топло да шупне. След като това се случи, добавете олиото и постепенно започнете да прибавяте брашното, докато се образува меко тесто. Омесете го върху плот, намазан с олио. Не прекалявайте с брашното, по-добре добавете масло. Оставете тестото да втаса за около час на топло. Оформете малки топчета и ги подредете в намаслена с олио тавичка. Покрийте милинките с кърпа и ги оставете да втасат за около половин час. През това време включете фурната на 180 градуса и пригответе заливката. За нея смесете всички продукти в малка купичка. Непосредствено преди печенето я разпределете върху милинките и ги печете около 20 - 30 минути или докато станат апетитно златисти. След като са готови ги напръскайте леко с вода и покрийте с кърпа.

10 коментара:

  1. Ухааа,колко много рецепти ни чакат,браво!А милинките са чудесни!
    Успех,Зорничка,и до скоро!

    ОтговорИзтриване
  2. Великолепни са!!!
    Успешна сесия от мен :) Ако направиш едни такива бомбички за преподавателите, мисля, че няма да имат възможност да те питат каквото и да е :))

    ОтговорИзтриване
  3. Чудни милинки!Хич не им личи ,че са постни:))

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, чакаме с нетърпение и другите ти рецепти но милинките ти са направо трепач.
    Много ми харесаха а и много пухкави са станали!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Е, много време това бе! Един месец! Пожелавам ти ясна мисъл и лесна сесия, о тези милинки дори и на мен ми замирисаха! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, добре изреди какво ни очаква, ама ние като сме нетърпеливи:):):). Засега ще се задоволя с милинките, че ми изглеждат много вкусно. Пожелавам ти успех!

    ОтговорИзтриване
  7. Зоренце,чудесно поднесена милинка,чудесни снимки!
    Късмет и със сесията и с изпитите,ще стискам палци както се казва!
    А и ще чакам и останалите рецепти разбира се!
    Една голяма и топла прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Зори, милинките ти просто се топят в устата, поздравления за хубавата рецепта! Вчера ги правих, сложих им малко сиренце за разкош - прекрасни и пухкави се получиха, излапахме ги за нула време - благодаря за идейката и за рецептата!
    Поздрави и весел уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието, Миме :) Радвам се, че са ти харесали!

      Изтриване

Благодаря Ви за отделеното време!