вторник, 15 май 2012 г.

Шоколадова торта с ягодов крем и еклери

Ето това е тортата, която приготвих за рождения ден на мама. Оказа се, че на нея изобщо не й хареса, защото (колкото и да е странно) не обича шоколад в сладкиши. Освен това, тя не харесва и орехи в сладкиши, а в тортата има орехови платки. В общи линии доста се посмяхме на изречението: "Аз не обичам шоколад и орехи и ти реши да ми направиш орехово-шоколадова торта, така ли :))?" Затова пък всички останали бяхме много доволни и тортата изчезна за един ден. Публично обещавам, че ще й направя торта - реванш, само за нея :)
Благодаря за рецпептите за отделните компоненти на Йоли и Милена, но най-вече на Иринка, която ги е обединила в едно и се е получило това прелестно творение! Аз направих някои промени по рецептата, но цялостната идея е запазена.



Шоколадова торта с ягодов крем и еклери
Адаптирано от Sunshine's Kitchen
Продукти за форма с диаметър 23см:

Необходими продукти за ягодовия крем:
500 г маскарпоне
500 г пресни ягоди
150 г захар
10 г желатин
50 мл студена вода

В малка метална купичка накиснете желатина в студената вода. С блендер пасирайте ягодите заедно със захарта. Разтопете вече набъбналия желатин на водна баня, като внимавате да не заври. Оставете го да се охлади леко и го прибавете постепенно, с постоянно бъркане към ягодовата смес. Прибавете сиренето маскарпоне и разбийте крема с миксер. Покрийте купата със свежо фолио и я оставете за 2 часа в хладилника, за да стегне сместа добре.

Необходими продукти за шоколадовия крем:
200 мл прясно мляко
100 мл пълномаслена течна сметана
3 жълтъка
80 г захар
1 с. л. царевично нишесте
2 с. л. прясно мляко
ванилия
80 г бял шоколад

В касерола сложете сметаната и млякото, докато заврят. В купа смесете жълтъците, захарта, нишестето, ванилията и двете супени лъжици прясно мляко. Рабивайте сместа докато изсветлее. Към нея прибавете на тънка струя горещата млечно-сметанова смес при постоянно разбиване с тел. Върнете сместа в касеролата на котлона и бъркайте постоянно около 6 минути, докато кремът се сгъсти. Махнете крема от котлона и добавете начупения на парчета бял шоколад. Бъркайте, докато се разтопи и усвои. Поставете крема в ледено студена вода и бъркайте, докато се охлади до стайна температура. Покрийте съда, в който сте го поставили със свежо фолио и го оставете за два часа в хладилника.


Необходими продукти за шоколадовия блат:
240 г бяло брашно
55 г неподсладено какао
1 ч. л. сода бикарбонат
1/4 ч. л. бакпулвер
ванилия
щипка сол
250 мл прясно мляко
1 ч. л. ябълков оцет
160 г меко масло
285 г захар
3 яйца със стайна температура

Смесете прясното мляко с ябълковия оцет и ги оставете за десетина минути да си взаимодействат. В купа пресейте и смесете брашното, какаото, содата, ванилията, бакпулвера и солта. Разбийте мекото масло със захарта, до получаване на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате добре, за да се усвои напълно. Към тази смес добавете сухите съставки и млякото, като винаги започвайте и завършвайте със сухите.
Намаслете и застелете с хартия за печене две тортени форми с подвижен ринг. Разпределете сместа равномерно и печете блата около 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Оставете блатовете да се охладят във формите за кратко и после ги прехвърлете върху метална решетка до пълното им изстиване (може да изпечете един блат, но тогава времето за печене се увеличава).


Небходими продукти за ореховата платка:
3 белтъка
100 г захар
100 г смлени орехи
1 с. л. брашно

Разбийте белтъците на сняг и постепенно започнете да добавяте захарта. Разбивайте до получаване на гъст и лъскав крем. Добавете орехите и брашното и разбъркайте със силиконова шпатула, като внимавате да не загубите обема. Разпределете сместа по равно в намаслени тортени форми и печете около 20 минути на 160 градуса. Оставете платките във формите да се охладят за кратко, след което ги прехвърлете върху метална скара.

Необходими продукти за шоколадовия ганаш:400 мл течна сметана
200 г черен шоколад

В касерола загрейте сметаната до завиране. Свалете я от котлона и добавете към нея начупения шоколад. Разбъркайте добре с тел до хомогенна и лъскава смес. Преди да работите с нея, трябва да я охладите за няколко часа.

Други необходими продукти:около 25 бр. мини еклери
ягоди за украса
бишкоти или пурички
прясно мляко за сиропиране на долния блат

Сглобяване на тортата: 
Задължително сглобявайте тортата в тортен ринг, тава с подвижни стени или в краен случай в някакъв съд със същия диаметър като блатовете (например някоя тенджера, облепена отвътре със свежо фолио). На дъното на формата поставете шоколадов блат и го сиропирайте с малко прясно мляко. Върху него разпределете слой от ягодовия крем, заравнете добре и поставете орехова платка. Поставете част от шоколадовия крем и наредете плътно един до друг еклерите. Разпределете останалия крем между еклерите, така че да не остане въздух. Поставете и другата орехова платка, отново слой ягодов крем и накрая шоколадовия блат. Оставете тортата за една нощ в хладилника, за да стегне добре.
На сутринта я махнете внимателно от формата и залейте с шоколадовия ганаш. Ако е стегнал много през нощта, спокойно можете да го затоплите на водна баня до нужната консистенция. Залейте или намажете (както в моя случай) тортата с ганаша и я декорирайте с ягоди, лешници, бишкоти или каквото имате под ръка.

12 коментара:

  1. Изключителна торта, справила си се страхотно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна торта е станала ,Зори!Браво и за аранжирането!Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  3. невероятна,направо ме зове....:))
    взимам си парченцето
    хубава сряда

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, на рожден ден тортата е за гостите, а подаръците за рожденничката:):):)! Уцелила си вкуса на всички гости, дори и във виртуалното пространство! Страхотна торта! Толкова богата на вкус, а вида й е зашеметяващ ! Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
  5. Истинско изкушение е тази тортичка, Зори!
    Честит празник на майка ти, с най-добри пожелания!

    ОтговорИзтриване
  6. Де да имаше кой и на мен да направи :)...хич нямаше да и намирам кусури ! Тортата е страхотна ,Зори ! КомплиментИ от сърце ! И поздрави за рожденничката ,да ти е жива и здрава :) !
    Хубава сряда !

    ОтговорИзтриване
  7. ЗОРНИЦА ,НЕВЕРОЯТНА ТОРТА ,НЕВЕРОЯТНО ИЗКУШЕНИЕ СИ СЪТВОРИЛИ!!!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Хахах, ама си и ти един шемет :))
    Какво пък, може тортата да не е допаднала вкусово на рожденичката, но по-важното е, че е била оценена високо (не рожденичката, тортатата) от болшинството ;)))
    Чакаме реванша :)

    ОтговорИзтриване
  9. Зори,със сигурност ще направиш на майка ти великолепна торта,но и тази не е за изпускане,истинска прелест предвид продуктите!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Красота! Комбинацията от продуктите, които си използвала е чудесна! Бих си хапнала повече от едно парче. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасна торта и страхотна рецепта.Така вкусно и апетитно изглежда парченцето,че...с голямо удоволствие бих си хапнала 1,2 парченца.

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!